Aproximativ 200 de bolnavi cronici vor protesta, astăzi, în București, nemulțumiți de lipsa fondurilor pentru tratamente și a medicamentelor din farmacii, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) intenționând să acționeze statul român în judecată.
„Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România, reunit vineri și luând cunoștință de situația gravă în care se află bolnavii cronici, își exprimă adeziunea și sprijinul total față de mitingul organizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România la data de 9 noiembrie 2009, în Parcul Izvor“, se arată într-un comunicat al CMR.
Colegiul Medicilor afirmă că este solidar cu pacienții aflați în prezent într-o situație disperată.
„Pacienții constituie chiar rațiunea medicilor de a exista“, susține prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.
Astăzi, sunt așteptați a protesta între 150 și 200 de persoane din Timișoara, Constanța, Cluj, Iași, Bacău, Mureș și alte județe, care suferă de diferite boli cronice. „Noi cerem să se ia măsuri concrete și bugetare corespunzătoare. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții Ministerului Sănătății, ni s-a spus că nu mai sunt speranțe pentru bani în acest an, ci doar pentru 2010, însă problema este cum vom rezista până atunci. Nu vom pleca până nu vom primi asigurări că sistemul de sănătate va primi 6% din PIB, așa cum este normal“, declara, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia.
El a explicat că 2.700 de persoane cu forme avansate de cancer așteaptă ca dosarul și tratamentele să fie aprobate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar la nivel național există numai 250 de oncologi care tratează peste 400.000 de pacienți.
Fără medicamente
De asemenea, distribuitorii au început să nu mai aprovizioneze spitalele pentru că nu și-au primit banii, în farmacii nu se mai eliberează medicamentele necesare pacienților cu transplanturi, în timp ce persoanele cu boli rare au foarte puține medicamente compensate.
În plus, listele de așteptare pentru cei care au hepatită și scleroză multiplă „devin tot mai lungi“.
„Pentru pacienții cu HIV/SIDA se înregistrează tot mai multe întreruperi de tratamente, exemple elocvente fiind în județele Neamț, Iași sau Hunedoara. Pacienții sunt tot mai nemulțumiți că trebuie să suporte integral costul medicamentelor și să își plătească periodic un set de analize. Până și selecția pacienților care intră pe tratament a devenit haotică, nu de puține ori aceștia ajungând să fie tratați în ordine alfabetică“, a precizat Irimia.