Ieri, la Turda, autoritatile au descoperit in gospodariile taranilor reziduuri toxice provenite de la Uzinele Chimice, pe care acestia intentionau sa le utilizeze pe post de ingrasaminte sau pentru deparazitarea animalelor.
Respectivele ingrasaminte sunt cumparate, in general, de la tigani, pe care, atata vreme cat scot un ban, nu-i deranjeaza ca baga oamenii in spital. Grav este insa altceva. O parte dintre legumele ingrasate cu pesticide au ajuns deja in mai multe piete din Cluj-Napoca, Turda si Campia Turzii.
Daniel Costea, un tigan din Turda, a fost surprins, ieri, la unul dintre depozite, in timp ce-si umplea nestingherit sacul cu otrava. El spune ca este prima data cand s-a gandit sa fure pesticid, deoarece acesta este cerut de taranii care-l folosesc pentru starpirea sobolanilor, dar si ca ingrasamant pentru culturile din gradini. Legumele cultivate sunt apoi vandute pe pietele din Cluj-Napoca, Turda si Campia-Turzii. Autoritatile sustin ca locuitorii din zona Turda nu se mai lasa pacaliti, motiv pentru care tiganii sunt nevoiti sa vanda deseurile chimice in Moldova si in Banat.
Potrivit specialistilor de la Inspectoratul de Mediu, praful de la Turda este un deseu toxic folosit in loc de insecticid in agricultura, avand efecte cancerigene la om si la animale. In urma cu un an, a fost depistat in laptele colectat de la taranii din zona. La Uzinele Chimice Turda s-a fabricat DDT timp de 30 de ani, pana cand s-a descoperit ca are un efect cancerigen. Din 1983, produsul a fost interzis, dar cele 60.000 tone de deseuri toxice au ramas. Uzina a dat faliment, iar raspunderea pentru neutralizarea depozitelor a ramas a nimanui. Prefectura a cerut 35 miliarde de lei de la bugetul de stat pentru izolarea depozitelor, dar hotararea de guvern intarzie sa vina.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane