In diferite localitati ale judetului Cluj, din ce in ce mai multe bombe si grenade din cel de-al Doilea Razboi Mondial sunt scoase la suprafata cu plugurile, o data cu inceprea pregatirilor de primavara.
Maiorul Pavel Baltaru, din cadrul Inspectoratului de Protectie Civila Cluj, a declarat, ieri, ca primarul comunei Sandulesti a descoperit, in gradina casei sale din satul Copaceni, o bomba de aruncator de calibrul 82 de milimetri si un stabilizator provenit de la o bomba de acelasi tip. Pirotehnistii de la Protectia Civila au cercetat zona, dar nu au mai gasit alte materiale explozive.
In acelasi timp, intr-o gradina din Campia Turzii a fost descoperita o grenada defensiva. Potrivit maiorului Baltaru, munitiile descoperite dateaza din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si sunt de provenienta ruseasca. Ele au fost ridicate si duse la Cluj, urmand sa fie distruse.
Cu o zi in urma, un locuitor din Viisoara, judetul Cluj, a descoperit, in timp ce isi ara pamantul, o bomba de aruncator de calibrul 82 de milimetri. Longhel Ludovic a gasit proiectilul in timp ce ara un camp din zona cunoscuta sub numele Moara din Ses. Din cauza starii avansate de degradare a bombei, specialistii nu au putut stabili provenienta acesteia, desi anumite elemente arata ca ar putea fi ruseasca. Munitia, avand focosul activ, a fost ridicata de pirotehnistii de la IPC, transportata la Cluj si depozitata in vederea distrugerii.
De asemenea, conducerea IPC Cluj a fost anuntata, marti, cu privire la descoperirea unei grenade in gospodaria unei familii din Turda, aceasta urmand sa fie ridicata de pirotehnisti.
Conducerea Inspectoratului de Protectie Civila al judetului Cluj atrage atentia ca, o data cu efectuarea lucrarilor agricole de primavara, tot mai multe munitii neexplodate ies la suprafata si pot pune in pericol viata celor care le gasesc. In cazul descoperirii unor astfel de materiale explozive, este recomandata izolarea zonei respective si anuntarea de urgenta a celui mai apropiat post de Politie sau a Protectiei Civile.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane