Home Actualitate Brailenii, campioni la spargeri auto

Brailenii, campioni la spargeri auto

DISTRIBUIŢI

Spargerile de autoturisme, urmate de furt, se situeaza pe primul loc in topul infractiunilor din Braila. Pana la finele anului 2001, Politia a inregistrat aproape 500 de furturi din masini, fapte cu autori necunoscuti, cumparatorii predilecti ai bunurilor sustrase fiind soferii profesionisti si taximetristii.

Furturile de si din autoturisme constituie, deja, un fenomen la Braila. Furtul calificat in dauna avutului privat, in speta sustragerea de piese auto si accesorii automobilistice, ocupa in prezent locul intai in topul infractiunilor din Braila si un loc fruntas in cel national. Masinile -Dacia- sunt cele mai expuse spargerilor, fiindca sistemele de inchidere sunt precare, usile putand fi deblocate si cu ajutorul unei brichete ori al unei clame de par. In municipiul Braila sunt 57.000 de autoturisme, din care 40.000 -Dacii-. In primele 11 luni ale anului 2001, politistii de la Compartimentul de Prevenire si Combatere a Furturilor din Autovehicule, din cadrul Biroului Judiciar al Politiei Municipiului Braila, au inregistrat 470 de cauze cu autori necunoscuti si numai 283 de spete, in care faptasii, fiind depistati, s-au soldat cu trimiteri in judecata.

Doua spargeri pe zi

Practic, asa cum a sustinut seful compartimentului sus-mentionat, mr. Ion Moise, in fiecare zi se comit cel putin doua spargeri auto. Situatia este extrem de dificila: prejudiciile se recupereaza greu sau deloc, infractorii sunt din ce in ce mai versati, nu lasa urme la fata locului, actioneaza in grup, plaseaza repede marfa, iar flagrantul este din ce in ce mai greu de realizat. -Problema este ca multi dintre spargatorii de masini, desi sunt prinsi, nu sunt arestati de procurori. Asa, ne confruntam cu aceleasi cazuri, alergam dupa aceiasi infractori, ii prindem de mai multe ori, iar ei, chiar daca sunt recidivisti sadea, sunt judecati in stare de libertate-, ne-a declarat mr. Ion Moise.

Hotii au clienti pentru piesele furate in randul taximetristilor si al soferilor profesionisti. La preturi de nimic, desi cunosc ca bunurile sunt furate, taximetristii cumpara tot felul de obiecte de la hoti: un radiocasetofon care valoreaza trei-patru milioane este vandut cu 250.000 lei, o roata de rezerva este vanduta cu 400.000-500.000 lei. -Avem infractori de toata mana, de la 10 la 60 de ani, de la copii abandonati pana la copii din familii bune. Ei cheltuie banii obtinuti din furt pe la cluburile de Internet, se distreaza, traiesc de pe o zi pe alta si atat. Infractiunea aceasta denota, de fapt, o stare sociala-, a conchis mr. Ion Moise, din cadrul Biroului Politiei Judiciare Braila.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.