Veche asezare neolitica, populata masiv in ultimele sute de ani cu sasi, localitatea Petresti, suburbana municipiului Sebes din judetul Alba, situata la intrarea in pitoreasca Vale a Frumoasei, va intra definitiv in istorie prin spargerea unor tipare de neconceput pana acum in lumea ortodoxa mondiala. Pentru prima data in analele religiei si credintei ortodoxe, in noua biserica din Petresti – a carei sfintire va avea loc duminica – sunt pictati cei trei mari barbati ai omenirii, care au contribuit decisiv la demolarea comunismului – George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea si Mihail Gorbaciov.
Inaltare prin demolare
Satul Petresti a avut, inainte de 1989, o micuta biserica ortodoxa, care purta hramul -Sfintei Fecioare Maria-. In anul 1988, cu ajutorul Episcopului Ortodox al Alba-Iulia de atunci, Emil Birdas, preotul-paroh din Petresti, Alexandru Coman, a obtinut aprobarea de a construi un nou asezamant religios. Din cauza prigoanei comuniste impotriva Bisericii Ortodoxe Romane, preotul Alexandru Coman a inceput constructia noii biserici din Petresti in acelasi timp cu demolarea celei vechi. Practic, zidurile noului lacas s-au ridicat in jurul vechii biserici, iar in decursul anilor, ele au fost inaltate, in timp ce fostul lacas era daramat din temelii. Dupa 14 ani de munca asidua, constructia a fost finalizata in aceste zile, biserica cu hramul -Schimbarea la fata- urmand a fi sfintita duminica de catre IPS Andrei, Arhiepiscop al Alba-Iulia, intr-o ceremonie la care a fost invitat si Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist.
-Opriti planeta, vreau sa cobor!-
Biserica este impunatoare. Alba in exterior, seamana cu o catedrala. Deasupra intrarii troneaza o inscriptie cu litere de aur: -…Aici este biserica lui Dumnezeu, aici este poarta cerului- (Facere 28,17). Intri si ramai perplex! Pe hol, pe peretele din dreapta, sunt pictati, -nu intre sfinti, ci intre oamenii providentiali ai Terrei din amurgul celui de-al doilea mileniu-, dupa cum spune preotul Alexandru Coman, distrugatorii comunismului: George Bush, Papa Ioan Paul al II-lea si Mihail Gorbaciov. Sub ei, sunt scrise cu litere de-o schioapa cuvintele: -Cand omul striga: ?çOpriti planeta, vreau sa cobor!?ê. Dumnezeu, prin acesti trei oameni providentiali, a schimbat cursul lumii-. Pe peretele din stanga sunt pictati, tot pentru prima data intr-o biserica ortodoxa, cei trei mari poeti ai Ardealului: George Cosbuc, Lucian Blaga si Octavian Goga, iar sub ei inscriptia: -Poeti care au plans durerile Ardealului si au invesnicit taranul si satul romanesc – transilvan-.
Capii BOR, la brat cu defunctii lideri catolici si protestanti
Caruselul picturilor unicat din biserica din Petresti nu se opreste insa aici. Iarasi pentru prima data intr-o biserica ortodoxa, la intrarea propriu-zisa in lacas, in stanga si in dreapta, se afla doua picturi cu o valoare unicat din punct de vedere atat religios, cat si interconfesional. Astfel, pe peretele din dreapta sunt pictati, in marime naturala, Patriarhul Romaniei, Prea Fericitul Teoctist, alaturi de defunctul Episcop Greco-Catolic Inochentie Micu Klain, iar pe peretele din stanga, IPS Andrei, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, este zugravit alaturi de defunctul Episcop Luteran Albert Klein, care, in tinerete, a fost preot evanghelic in Petresti. Intre cele doua fresce sunt inscrise cuvintele Mantuitorului de la Cina cea de Taina, care se constituie intr-un testament si o pledoarie pentru unitatea lumii crestine: -Parinte, Eu pentru acestia ma rog ca toti sa fie una…-.
Platon si Aristotel – in pridvor, Mihai, Stefan si Brancoveanu – cei trei magi
Tot ca noutati absolute intr-o biserica ortodoxa, in pridvorul celei din Petresti sunt pictati cei doi mari filozofi greci, Platon si Aristotel. -Cei doi nu au intrat in biserica, ci in pridvorul ei, din ratiune-, marturisste parintele Alexandru Coman. De asemenea, in locasul din Petresti, in scena Nasterii Domnului, in loc de cei trei magi care veneau din fundul Caldeei sau Ecbatana, aducand intreite daruri la ieslea revelatoare a Bethleemului, troneaza trei mari domnitori romani – Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si Constantin Brancoveanu, iar ciobanii din aceeasi scena sunt imbracati toti in haine specifice Marginimii Sibiului. Doar la intrare in biserica, in spatele credinciosului, sunt pictati, la dimensiuni mai mici, initiatorii acestui locas unic in Ortodoxie – fostul Episcop de Alba-Iulia din perioada 1975-1990, Emilian Birdas, si preotul-paroh Alexandru Coman, pastorul celor peste 500 de ortodocsi din Petresti.