Cabana Aviatorilor, apartinand Ministerului Apararii Nationale, a ars duminica dupa-amiaza. Flacarile au izbucnit in pod. Dupa ce au distrus acoperisul si mansarda, s-au extins si la celelalte etaje. Familiile angajatilor MApN, venite in vacanta, au fost evacuate. Unei angajate bolnave de inima i s-a facut rau. Atunci cand acoperisul s-a surpat, iar barnele au cazut foarte aproape de soldatii care tineau furtunele. Din mansarda n-a ramas nimic.
Duminica, dupa ora 19.00, la locul incendiului, a sosit special directorul de Stat Major al Fortelor Aeriene, generalul de brigada Nicolae Marinel, impreuna cu doi colonei. Acestia vor forma comisia care va stabili imprejurarile care au dus la incendiul de la Cabana Aviatorilor si vor estima prejudiciul.
Copiii si femeile, evacuati de urgenta
In momentul izbucnirii flacarilor, in cabana se aflau mai multe persoane. Piloti veniti impreuna cu familia la odihna, precum si personalul de serviciu. In ciuda panicii create, copiii si femeile au fost evacuati de urgenta. Unii dintre angajati au incercat sa stinga flacarile, altii sa salveze lucruri din cabana. Masinile parcate in fata imobilului au fost indepartate in ultimul moment. Toata lumea a iesit din cabana inainte ca structura de lemn sa se prabuseasca. Unei angajate bolnave de inima i s-a facut rau.
Cativa brasoveni, aflati la iarba verde in apropiere, au observat norul de fum si apoi flacarile. Au incercat sa dea o mana de ajutor. Dupa sosirea pompierilor, oamenii s-au asezat pe bancutele din fata cabanei sau pe iarba si au privit, ca la spectacol, interventia. Actiunea pompierilor a fost extrem de dificila. S-au folosit sapte autospeciale, 40 de militari in termen, sapte colonei si noua subofiteri. Cand acoperisul s-a surpat, barnele au cazut foarte aproape de soldatii care tineau furtunele.
Una dintre masini a transportat apa de la un kilometru pentru a le alimenta pe celelalte.
Pagube de peste un miliard de lei
Cabana Aviatorilor avea o capacitate de cazare de 40 de locuri. A fost construita in 1937. In urma incendiului, din acoperis si din mansarda cu opt camere nu s-a putut salva absolut nimic. Mobilierul si peretii a doua etaje au ars complet. Pompierii au reusit insa sa impiedice flacarile sa se extinda la constructiile din jur. Inainte ca focul sa fie stins, pompierii, cu riscul de a se prabusi barnele peste ei, au intrat la parterul cabanei de unde au salvat televizoarele, frigiderele, telefoanele si cateva piese de mobilier. Pagubele n-au fost estimate, dar se pare ca depasesc un miliard de lei.
Comisie MApN
Cauza incendiului n-a fost inca stabilita. Este posibil ca, in urma supraincalzirii cosului sobei din bucatarie, grinzile uscate din pod sa se fi aprins. Nu este exclus ca o persoana sa fi dat foc din pod. -Fiind vorba despre un obiectiv militar, se va forma o comisie a MApN, de la Bucuresti, care va estima pagubele si va stabili cauza incendiului. Pot solicita si ajutorul nostru, al pompierilor specialisti din Brasov, daca doresc acest lucru-, a explicat colonelul Dorel Croitoru, comandantul Grupului de Pompieri Militari -Tara Barsei- Brasov. Duminica, dupa ora 19.00, la locul incendiului a sosit special directorul de Stat Major al Fortelor Aeriene, generalul de brigada Nicolae Marinel, impreuna cu doi colonei. Acestia vor forma comisia care va stabili imprejurarile care au dus la incendiul de la Cabana Aviatorilor si vor estima prejudiciul.
Pompierii au reusit sa stinga flacarile dupa ora 21.00. Doua masini cu echipaje au fost lasate sa supravegheze zona, pentru a evita reizbucnirea focului.
Poiana fara pompieri
Daca in Poiana Brasov ar fi existat o statie de pompieri, macar unul dintre etaje ar fi fost salvat. Ca sa urce drumul Poienii, autospecialelor incarcate ochi cu apa le-a trebuit mai bine de o jumatate de ora. Dupa incendiul de la Favorit de acum un an, pompierii spun ca au solicitat in numeroase randuri infiintarea unei statii in Poiana. Din cauza cheltuielilor mari, proiectul n-a fost aprobat. Pe vremuri a existat o statie civila de pompieri in Poiana Brasov care a fost desfiintata. Societatea care o administra nu si-a mai permis costurile de intretinere.