Premierul desemnat Victor Ponta și-a asigurat votul de învestitură pentru Guvern. Liderul social-democrat a făcut ieri un tur de forță și a obținut sprijinul UNPR și al grupului minorităților naționale. Ponta a declarat, după ce a semnat un protocol de sprijin cu UNPR și discuții cu minoritățile că, în condițiile în care grupul minorităților și UNPR au fost de acord să-i acorde sprijin parlamentar, coaliția de guvernare va avea o majoritate de 43 de parlamentari. „În acest moment, USL are 229 de parlamentari. Plus 17 de la minorități, plus 27 de la UNPR, e o majoritate de 43 de parlamentari, ceea ce, în mod sigur, e o majoritate de dorit. Dacă va fi mai mare, cu atât mai bine. 43 de parlamentari e deja o majoritate nu știu dacă confortabilă, dar e stabilă. Pentru asta am primit mandat din partea conducerii PSD, de a negocia acest sprijin parlamentar”, a spus Ponta. Protocolul cu UNPR are cinci puncte și s-a semnat la Parlament după discuții și negocieri intense care au durat fix cinci minute. Cele cinci puncte prevăd sprijinul UNPR la votuld e învestitură, colaborarea între grupurile parlamentare PSD și UNPR, instituirea taxei de solidaritate pe averile foarte mari în actuala sesiune legslativă, adoptarea legii electorale cu vot uninominal pur și asigurarea unei majorități confortabile la măsurile Guvernului Ponta privind creșterea salariilor, a pensiilor și ridicarea nivelului de trai.
Florin Georgescu, după 20 de ani din nou la Finanțe
Ponta a prezentat lista celor 21 de miniștri și miniștri delegați ai cabinetului pentru care va cere Parlamentului votul de învestitură. Marea majoritate a miniștrilor nu se află la primul mandat, unii făcând parte din guvernele Năstase, Tăriceanu și chiar Văcăroiu, ca în cazul prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu, care a deținut, între 1992 și 1996, funcția de ministru al Finanțelor. În Guvernul Ponta, Florin Georgescu, 58 de ani, a primit același portofoliu al Finanțelor, dar și funcția de vicepremier. Georgescu a fost și deputat PSD vreme de doupă mandate (1996-2000 și 2000-2004), iar pentru a ocupa funcția de ministru al Finanțelor a primit o derogare de șase luni de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. După alegerile din toamnă, Georgescu va reveni la Banca Națională. Un alt ministru PSD care a revenit în prim-plan după ce de mai mulți ani a lipsit din orima linie politică este Ioan Rus, numit la Interne, funcție pe care a deținut-o în Cabinetul Năstase. Rus, în vârstă de 57 de ani, a deținut și el funcția de vicepremier. El s-a retras din prim-planul scenei politice după alegerile locale din 2004, când a pierdut în fața lui Emil Boc alegerile pentru primăria Cluj-Napoca. Un alt ministru PSD care revine este Dan Nica, 60 de ani, care va prelua portofoliul Comunicațiilor, pe care l-a mai deținut în perioada Guvernuui Năstase. El a mai deținut și portofoliul Internelor în 2009, în timpul guvernării lui Emil Boc. După ce a fost revocat de Emil Boc, PSD s-a retras de la guvernare.
Andrei Marga, ministru în patru guverne
Printre membrii noului cabinet care au mai deținut portofolii ministeriale se numără și Andrei Marga, 66 de ani, nominalizat pentru Ministerul de Externe. Marga a deținut funcția de ministru al Educației între 1997 și 2000, timp în care la Palatul Victoria s-au succedat Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu. Andrei Marga a deținut până de curând funcția de rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Marga are un doctorat în filozofie și a fost laureat la premiului Herder în 2005. Un alt fost ministru este Mariana Câmpeanu, 64 de ani, de profesie economist, nominalizată pentru portofoliul Muncii. Ea a mai deținut această funcție în Guvernul Tăriceanu, în perioada septembrie 2008- noiembrie 2008. Înainte de a fi ministru ea a condus Casa Națională de Pensii. În Cabinetul Ponta se regăsește Leonard Orban, 51 de ani, fratele liberalului Ludovic Orban. El a fost Ministru al Afacerilor Europene în guvernele Boc și Ungureanu. A fost și negociator șef cu Uniunea Europeană, secretar de stat în Ministerul Integrării Europene și comisar european pentru multilingvism între 2007 – 2010, calitate în care avut o inițiativă prin care dorea să impună subtitarea filmelor și nu dublarea dialogurilor de către actori.
Debutanți la Palatul Victoria
Lista noilor miniștri continuă cu Titus Corlățean, 44 de ani, de profesie jurist, nominalizat pentru portofoliul Justiției. Corlățean este senator PSD și președinte al al Comisiei pentru politică externă a Senatului. A mai lucrat în Ministerul Afacerilor Externe între 1994 și 2001 și a fost consilier personal al premierului Adrian Năstase pe probleme de politică externă, între 2001 – 2003. La Transporturi a fost numit Ovidiu Silaghi, 51 de ani, fost ministru al IMM-urilor în Cabinetul Tăriceanu între 2007 și 2008. De asemenea, Silaghi a fost și europarlamentar în 2007. Este membru PNL din 1990. La Ministerul Apărării a fost desemnat Corneliu Dobrițoiu, 57 de ani, militar de carieră. Dobrițoiu a mai deținut funcția de secretar de stat în Ministerul Apărării în 2006, în timpul Guvernării Tăriceanu, an în care s-a înscris în PNL. El a condus și Departamentul pentru politica de apărare și planificare din cadrul ministerului. Liderul PC Daniel Constantin, 34 de ani, cel mai tânăr membru al cabinetului, nominalizat la Agricultură, este la primul mandat de ministru. În 2009, pentru câteva luni, a fost Director General la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. A absolvit Facultatea de Zootehnie și este masterand în Management. Portofoliul Mediului a revenit Rovanei Plumb (PSD), 52 de ani. Rovana Plumb a fost secretar de stat în Cabinetul Năstase între 2001 și 2004 și șefă a Protecției Consumatorului. Este europarlamentar și președinta organizației de femei a social-democraților. La ministerul Economiei a fost desemnat Daniel Chițoiu (PNL), 47 de ani. Chițoiu este deputat și are un doctorat în economie. Este specializat în relații financiar-valutare, iar între 2005 și 2008 a fost vicepreședinte și apoi președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Portofoliul Dezvoltării Regionale a fost preluat de Eduard Hellvig (PNL), 38 de ani. Hellvig este secretar general al liberalilor. A fost deputat între 2004 și 2008 și europarlamentar între 2006 și 2007. La Sănătate a fost numit secretarul de stat Vasile Cepoi (PSD), 58 de ani, de profesie medic. Cepoi a fost secretar de stat în Guvernul Năstase în 2003, iar din 2005 a fost numit la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Ulterior, a devenit secretar de stat în Ministerul Sănătății în timpuil guvernării PDL-PNL. La Educație a fost numită Corina Dumitrescu (PSD), 48 de ani, soția deputatului PSD Cristian Dumitrescu. Corina Dumitrescu a fost secretar general la Ministerul Justiției (2001-2005). În prezent este rector al Universității Creștine Dimitrie Cantemir și din vara anului trecut membru în Consiliul Superior al Magistraturii din partea societății civile.
Miniștri cu delegație
Cabinetul Ponta are și cinci miniștri delegați. Primul este Victor Paul Dobre (PNL), ministrul delegat al Administrației. Victor Paul Dobre, 61 de ani, este vicepreședinte al PNL și a fost secretar de stat la Interne între 2005- 2008. El a mai fost prefect al Galațiului, între 1996-2000, și deputat, între 2000 și 2004. Ministru delegat pentru mediul de afaceri a afost numit Lucian Isar (PNL), 35 de ani. Isar are studii economice și a lucrat la Citibank (1998-2006), iar apoi la Bancpost. Iar are specializări la universitățile Oxford și Harvard, la Colegiul de Apărare și Academia de Informații. Pentru relația cu Parlamentul a fost numit ministru delegat Mircea Dușa (PSD), 57 de ani. Dușa a fost prefect de Harghita (2000-2004) și este la al doilea mandat de deputat. Din 2010 este liderul grupului parlamentar PSD de la Camera Deputaților. Ministru delegat pentru dialog social a fost numit Liviu Marian Pop, 38 de ani. Liviu Marian Pop provine din mediul sindical. El este secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
Nominalizări cu probleme de incompatibilitate
Victor Ponta a fost nevoit să facă un pas înapoi, la mai puțin de o zi după ce a prezentat lista miniștrilor, din cauza nominalizării lui Victor Alistar, aflat în situație de incompatibilitate cu orice funcție publică numită. Ponta a spus ieri că, împreună cu Victor Alistar și cu juriștii PSD, studiază documentele legate de acesta, precizând că, dacă va fi o situație controversată sau elemente neclare, va face altă nominalizare. Concret, Victor Alistar, nominalizat ca ministru delegat pentru strategii guvernamentale, este în stare de incompatibilitate până pe 7 august 2012. Agenția Națională de Integritate a comunicat ieri că Alistar s-a aflat, în perioada 23 ianuarie 2007 – 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut în același timp calitățile de funcționar public (purtător de cuvânt în cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici), director executiv în cadrul Asociației Române pentru Transparență și avocat în cadrul Cabinetului individual de avocatură "Alistar Teodor Victor". ANI menționează într-un comunicat remis ieri presei că Alistar nu poate exercita o funcție de demnitate publică, cu excepția celor în care este ales prin vot, pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a actului de constatare, respectiv până la data de 7 august 2012. „Decizia am dreptul să o iau până luni”, a spus Ponta.
Mircea Diaconu, cercetat penal
O altă nominalizare cu probleme este cea a actorului Mircea Diaconu (PNL), 63 de ani, la Ministerul Culturii. Liderul PNL Crin Antonescu, a declarat ieri că partidul îl susține în continuare pe Diaconu, în ciuda faptului că Agenția Națională de Intregritate a constatat starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu în dubla sa calitate de senator și director al Teatrului Notarra , dar și a faptului că a fost urmărit penal de Parchetul General pentru această situație. „Dumneavostră o țineți înainte cu ANI și noi o ținem înainte cu Mircea Diaconu, în care avem încredere, căruia i-am dat un mandat, în unanimitate, ca și celorlalți colegi. Nu e niciun fel de nepotrivire”, s-a adresat Antonescu presei. La rândul său, Diaconu a afirmat ieri, referindu-se la acuzațiile privind incompatibilitatea între funcția de senator și cea de director al Teatrului Nottara, că ANI face „tot felul de hârtii” despre el și a citat din hotărârea judecătorească referitoare la această situație de incompatibilitate dată de Curtea de Apel. „Senatorul a fost de bună credință. Prin urmare, petentul a cumulat cele două funcții cu permisiunea Senatului. Chiar dacă situația de incompatibilitate ar exista, Curtea apreciază că aceasta a fost generată de culpa și de eroarea de drept a Senatului, angajator al petentului. Senatul a determinat petentul să accepte cumulul de funcții, deci este culpa unui terț, pentru care petentul nu poate fi declarat responsabil”, a citat actorul din decizia amintită. El a anunțat că, între timp, imediat după această hotărâre, și-a dat demisia de la Teatrul Nottara. Diaconu a adăugat că a făcut recurs la această decizie pe care îl va opri, însă, pe 18 mai, când este termenul de judecată. „O să îmi retrag recursul pentru că această decizie este excepțională și sunt de acord cu ea”, a spus ministrul nominalizat la Cultură.
Bogdan Cristescu