Home Actualitate Cacealmaua urmaririi prin Interpol

Cacealmaua urmaririi prin Interpol

DISTRIBUIŢI

In fiecare luna, Inspectoratul General al Politiei pune la dispozitia presei o nota privitoare la activitatea Biroului National Interpol. Cele trei pagini dactilografiate contin, de fiecare data, aceleasi informatii menite a arata cit de buna este colaborarea dintre politia Romana si aceasta faimoasa organizatie internationala. Cifrele sunt, la prima vedere, impresionante, politia romana raportind mii de schimburi de informatii, arestarea a sute de delicventi si recuperarea a zeci de masini furate. Realitatea este insa putin mai altfel. Numele celor mai celebrii infractori romani nu se regasesc nici macar in baza de date existenta pe site-ul Interpol. Pe lista celor mai cautati infractori romani cautati prin Interpol figureaza, n- o sa vina sa credeti, decit o singura persoana, un aume Ion Nicolae, in virsta de 37 de ani, cautat de Politia Arad pentru crima.


Marile succese ale colaborarii IGP-Interpol

In ultima luna, IGP a dat in urmarire internationala, prin Interpol, 57 de persoane si a cerut informatii despre alte 460. Nu vom insista foarte mult asupra acestor aspecte tehnice, procedura schimbului de informatii fiind, se pare, destul de greoaie din moment ce, intr-o singura luna, biroul mentionat a reusi sa dea de doar 10 gainari, dintre care patru cautati pentru furt calificat si condamnati la pedepse de pina la patru ani si unul pentru inselaciune, avind o condamnare de cinci ani de inchisoare.

Colaborarea exemplara cu Interpol-ul, asa cum reiese din datele statistice, nu a reusit, insa, sa-i lamureasca pe politistii romani in ce tara se afla Maria Vlas, sau cum a ajuns Sorin Beraru sa stea la masa cu premierul Adrain Nastase. Ca sa nu mai vorbim de groparul Bankoop, Alexandru Dinulescu, care a ajuns sa trimita Politiei felicitari de prin America. Dupa ce au dat tunuri de zeci de milioane de dolari, au pacalit mii sau chiar zeci de mii de oameni mai toti marii -afaceristi- s-au facut nevazuti, in ciuda colaborarii fructuoase dintre Interpol si IGP.

Urmariti si nu prea

De ce nu s-au obtinut pina acum rezultate spectaculoase? Simplu, pentru ca buna colaborare cu Interpol-ul se reduce, doar, la trimiterea, prin fax, a fotografiei si datelor de indentificare a respectivului urmarit. Cautarea intra pe lista de prioritati abia dupa ce uramritii intra pe lista celor mai cautati oameni din lume. Oricit de paradoxal ar parea, pe lista ce cuprinde numele celor mai cautati 20 de oameni, aflata pe site-ul oficial al Interpol-ului nu se gaseste nici un roman, desi citiva dintre cei urmariti se pot lauda cu -tepe- de zeci de milioane de dolari. Numele acestora nu se regasec nici macar in baza de date aflata pe acelasi site. Singurul roman care figureaza pe respectivul site este un anume Ion Nicolae, in virsta de 37 de ani, cautat de Politia Arad pentru crima.

Situatia se schimba radical atunci cind vine vorba de infractori ce provin din tari mai un pic mai exigente, Rusia, spre exemplu, figureaza in baza de date a Interpol cu peste 30 de infractori cautati, la fel si alte tari ca Franta, Germania sau Olanda.


Doar cine nu vrea nu pleaca

Dati sau nu in urmarire generala, infractorii romani parasesc teritoriul national cu aceiasi usurinta cu care ar traversa strada. Folosind bine-cunoscutele filiere ale traficului de carne vie urmariti general trec fara probleme in Ungaria sau in spatiul ex-Yugoslav de unde isi continua calatoria spre alte tari mai linistite. Aceasta varianta, a trecerii frauduloase a frontierei, este rezervata insa doar infractorilor de mina a doua. Marii tepari parasesc tara, legal, prin punctul de trecere a frontierei, folosindu-si propriul pasaport. Perfect legal au plecat din tara Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, Shimon Naor, Sorin Beraru sau Alexandru Dinulescu, dar lista este mult mai lunga. La putin timp dupa ce- urmaritii- au ajuns la loc sigur, autoritatile isi aduc aminte de respectivii si incep sa se agite, asa de ochii lumii. In urma ramin fraierii carora li se mai explica, inca odata, ca politia a facut totul, dar…


Reprezentantii Biroul National Interpol din Romania ridica din umeri

Angajatii Biroului National Interpol Romania n-au aflat pina acum ca exista un site Interpol. – Exista un site Interpol- ne-a intrebat mirata o domna care s-a recomandat Dana Ionescu, dar care a refuzat sa-si decline functia si gradul. Tot domnia sa ne-a explicat, respectuos, ca nu poate sa ne dea informatii despre acest domeniu. -Nu stiu nici eu si nici colegii mei care este procedura dupa care se introduc pe internet urmaritii, ne-a declarat aceiasi Dana Ionescu, ofiter in cadrul BNI, fara grad sau functie pentru ca sunt secrete.

In ceea ce priveste, superiorii doamnei Ionescu am aflat ca acestia nu erau in unitate. Atit seful BNI, colonelul Zamfir, cit si adjunctul acestuia erau plecati la o intilnire cu o delegatie germana.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.