Pe nimeni nu mai mira ca, an de an, in Romania cade cate un avion sau cate un elicopter din dotarea MApN. -Modernizate- sau nu, aparatele din dotarea Armatei Romane cad ca mustele, murind piloti experimentati in limita putinelor ore de zbor de care au parte. De fiecare data se cauta -cutia neagra- si se anunta, invariabil, cele doua cauze: eroare de pilotaj sau defectiune tehnica. Apoi, din nou cad aparate de zbor si din nou se anunta una dintre cele doua cauze, si tot asa… Insa niciodata MApN nu a mentionat in comunicatele sale cauzele reale ale acestor prabusiri: orele de pilotaj mai putine decat cele ale militarilor dintr-o armata rebela, aparatele uzate moral si fizic, asistenta tehnica neglijabila etc. Ultimele cuvinte ale pilotilor aparatului prabusit, luni, la Castelu, au fost -CADEM, CADEM!-, descriind exact situatia in care se afla avitia militara a Romaniei…
In cursul serii de luni, la cateva ore de la catastrofa, au fost vizionate casetele cu inregistrarea convorbirilor dintre turnul de control si elicopterul IAR-H Puma, prabusit in apropierea localitatii Castelu. Astfel, s-a aflat ca aparatul s-a prabusit la ora 14.38, la doar doua minute dupa o convorbire cu turnul de control. In momentul prabusirii, pilotii au fost auziti strigang: -Cadem, cadem!-.
Cei doi piloti, capitan-comandor Ion Tarca (44 de ani) si capitan Ion Dinicu (33 de ani), au murit pe loc, in timp ce mecanicul de bord, maistrul militar Tiberiu Serban (33 de ani), a decedat la scurt timp dupa ce a ajuns la Spitalul Municipal din Medgidia. Cadrele medicale l-au diagnosticat cu politraumatism prin accident aviatic, traumatism cranio-facial acut deschis cu multiple plagi, traumatism toraco-abdominal, fractura deschisa la ambele gambe si soc hemoragic. Maistrul a ajuns la spital in stare comatoasa, iar medicii s-au chinuit aproximativ 40 de minute sa-l resusciteze.
Un martor ocular a raspuns la telefonul unuia dintre piloti
Accidentul aviatic a fost observat de un cioban care se afla cu oile la pascut. Osman Mehmet a spus ca elicopterul a evitat liniile de inalta tensiune, s-a ridicat putin, dupa care s-a prabusit. Ciobanul a auzit o bubuitura, dupa care motorul elipcopterului a mai functionat inca 10 minute. Mehmet Osman s-a deplasat la locul catastrofei si a descoperit ca un barbat era inca viata. El avea gura plina de sange si genunchii la piept si l-a rugat pe cioban sa-l intoarca. In acel moment, i-a sunat un telefon mobil si Mehmet Osman a raspuns. El a fost cel care a informat despre prabusirea elicopterului. In acel moment, in Castelu se afla o ambulanta venita pentru un bolnav cronic, care s-a deplasat de urgenta la fata locului. Prin statie, medicii au mai chemat inca doua ambulante. In scurt timp, la locul tragediei si-au facut aparitia politisti, jandarmi si doua masini de descarcerare. De asemenea, mai multi militari au sosit la Castelu si au incercuit zona in care se produsese accidentul, pentru a conserva resturile.
Americanii ajuta la cercetarea cauzelor catastrofei
Seful comisiei de ancheta, general de flotila aeriana Constantin Croitoru, comandant al Diviziei 1 Aeriene, insotit de specialisti din Statul Major General si Statul Major al Fortelor Aeriene s-au deplasat, ieri, la locul catastrofei aeriene. Continua cercetarile cu privire la cauzele care ar fi putut duce la catastrofa, iar in jurul pranzului, anchetatorii erau la fata locului. Resturile elicopterului vor fi ridicate pentru a fi duse intr-un loc sigur in spatiul Bazei Aeriene de la Mihail Kogalniceanu si se va asigura protectie. Doar comisia de ancheta va avea acces la ceea ce a mai ramas din elicopter, pentru efectuarea expertizei tehnice. Partea americana a exprimat condoleante prin intermediul comandantului bazei, colonel Steven Dreyer, si a precizat ca va oferi sprijin 24 de ore din 24 comisiei de ancheta. Ei au pus la dispozitia anchetatorilor doua autovehicule tip Hummer, astfel incat accesul in zona castrofei, unde este teren agricol si s-a format noroi din cauza ninsorii, sa se faca mai usor. Americanii si-au aratat disponibilitatea de a sprijini partea romana, iar militarii romani din aerobaza au fost foarte impresionati.
Echipajul
Pilotul elicopterului, capitan-comandor Tarca Ionel, a absolvit Scoala Militara de Ofiteri de Aviatie -Aurel Vlaicu- din Buzau in anul 1982. Din anul 2001 indeplinea functia de comandant de escadrila de elicoptere, in cadrul Bazei 57 Aeriene. Avea la activ aproximativ 1.900 ore de zbor si detinea titlul de pilot clasa 1. In varsta de 44 de ani, ofiterul era casatorit si avea doua fiice, in varsta de 11 si 15 ani.
Copilotul, capitan Dinicu Ion, in varsta de 33 de ani, era casatorit si avea un fiu de patru ani. Ofiterul a absolvit Scoala Militara de Ofiteri de Aviatie -Aurel Vlaicu- in anul 1991 si avea 700 ore de zbor. Mecanicul de bord, maistru militar clasa a II-a Serban Tiberiu, avea 33 de ani si era casatorit, fara copii. El absolvise Scoala Militara de Maistri si Subofiteri de Aviatie, din Medias, in anul 1991 si avea 880 ore de zbor. Aeronava se intorcea la Baza 57 Aeriana in urma executarii unei misiuni de transport de materiale si nu avea la bord armament sau munitie. Misiunea nu avea legatura cu prezenta trupelor americane la Baza 57 Aeriana. Elicopterul a fost fabricat in anul 1992, a totalizat aproximativ 1.400 ore de zbor si nu a fost implicat in nici un incident pana la momentul accidentului.
Conducerea Bazei Aeriene 57 Mihail Kogalniceanu a luat toate masurile pentru ajutorarea familiilor afectate, o parte din cheltuielile de inmormantare vor fi suportate de colegii din baza. Funeraliile echipajului vor avea loc in cadrul unui ceremonial militar.