In cele noua zile de cand s-a reluat livrarea caldurii, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice RADET s-a confruntat cu o serie de avarii. Unele mai mari, altele mai mici, defectiunile s-au produs pe fondul uzurii si neintretinerii corespunzatoare a retelelor. De fapt, acesta este aspectul cel mai grav. Dupa o luna de verificarii si reparatii, efectuate sub umbreala traditionalei revizii anuale, bucurestenii constata ca RADET-ul nu a facut nimic sau ca a lucrat de mantuiala. Mai mult, exista cazuri in care asociatiile de locatari au fost inselate.
Cum au disparut 200 de metri de teava
Cit de eficient au fost facute reviziile anuale se vede acum. Cel mai grav exemplu in acest sens este Blocul 4, din soseaua Pantelimon nr.350, unde lucarile de intretinere au costat asociatia aproximativ 150 de milioane de lei. O parte din suma, aproximativ 100 de milioane, a fost platita la scurt timp dupa inceperea lucrarilor, locatarii fiind convinsi ca anagajatii RADET vor face treaba buna si ca vor scapa de cosmarul tevilor sparte.
Din pacate, nu s-a intamplat asa. Dupa receptia lucrarii, locatarii au constatat ca au fost inselati si ca sub grundul proaspat se ascundeau, de fapt, tevile vechi. Escrocheria a fost dovedita simplu. Angajatii RADET au scris in devizul inaintat Asociatiei ca au inlocuit 200 de metri de teava, folosind bucati de sapte metri lungime tip 113/114. Aceasta greseala le-a fost fatala. O teava de sapte metri din tipul mentionat nu poate intra pe chepengul care permite accesul in subsol, unde s-ar fi realizat, chipurile, reparatiile. In plus, in urma plangerilor facute de asociatia mentionata, o echipa tehnica a RADET, condusa de inginerul Florin Marchescu, avea sa constate ca reparatiile s-au facut atat de curat, incat nu s-a gasit nici o urma de sudura sau resturi de tevi.
Dupa mai multe reclamatii, sefii RADET au fost de acord sa anuleze facturile emise catre Asociatia Blocului 4. Nu stim ce masuri s-au luat impotriva angajatilor, insa este clar ca aici este vorba de un furt si ca acest caz ar trebui sa ajunga in atentia Politiei.
Nu lucram sambata
Ramanem in aceeasi zona pentru a va prezenta un alt caz. Tot pe soseaua Panteliom, ceva mai spre centru, la 258, un alt bloc infrunta vicisitudinile anotimpului rece, din cauza -eficientei- angajatilor RADET. Timp de cinci luni, Blocul 47 nu a avut apa calda, din cauza a cinci-sase rau-platnici.
Dupa ce au ajuns cu datoriile la zi, locatarii acestui imobil au fost informati ca vor fi rebransati. Zis si facut, numai ca dupa o pauza de cinci luni, datorata exlusiv RADET, care continua sa aplice principiul comunist -Toti pentru unul, unul pentru toti-, toate tevile au cedat, provocand si unele mici pagube unuia dintre sediile -Dialog-. Chemati sa remedieze defectiunile, distinsii domni de la RADET nu s-au putut deranja, pe motiv ca nu lucreaza sambata. Cu multa -amabilitate-, un dispecer le-a comunicat celor care l-au deranjat: -Ati stat fara apa calda cinci luni… Ce mai conteaza cateva zile?-.
Problema nu este insa timpul, ci faptul ca aceste reparatii vor fi suportate tot de catre asociatia de locatari, desi vina apartine RADET, care profita de faptul ca este singurul distribuitor de agent
Avarii in toata tara
Situatii similare celor din Bucuresti se inregistreaza in toata tara. Societatea Termica Botosani, de exemplu, s-a confruntat de la inceputul furnizarii agentului termic cu un val urias de avarii in retea. In cele zece zile de cand s-a reluat livrarea caldurii s-au inregistrat 500 de spargeri de conducte sau calorifere, majoritatea defectiunilor petrecandu-se la subsoluri sau in apartamente, adica la instalatiile din proprietatea locatarilor. Societatea a reusit pana in prezent sa remedieze jumatate din avariile aparute, pentru care a cheltuit deja circa 350 milioane lei, banii urmand sa fie recuperati de la beneficiari. In schimb, la alte 70 de scari, unde defectiunile sunt mult mai mari, iar familiile arondate nu au posibilitatea sa achite costurile lucrarilor, s-a intrerupt furnizarea agentului termic. Numarul mediu zilnic de avarii raportate la Dispeceratul Termica de la inceperea furnizarii caldurii este de 55.