Home Actualitate Camatarii care nu respecta legea ar putea avea dosare penale

Camatarii care nu respecta legea ar putea avea dosare penale

DISTRIBUIŢI

Transparency International a initiat impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor si cu Baroul Bucuresti un proiect pentru combaterea fenomenului de camatarie.

Cele trei institutii s-au reunit in cadrul seminarului -Camataria, fenomen antisocial complex-, pentru a discuta pe parcursul a doua zile, variantele de eradicare a fenomenului de camatarie, care s-a amplificat simtitor dupa 1990. Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International considera ca elaborarea unui act normativ, este inceputul acestei lupte care si-ar putea gasi o finalizare chiar in modificari legislative. Motivele pentru care ONG-ul a initiat acest proiect sunt in opinia lui Alistar, legislatia insuficienta si interpretabila, lipsa de informare si folosirea prin fraudare a unor contracte civile in paralel cu instrumente de forta. Totodata directorul Transparency Intenational a precizat ca este necesara o informare corecta a cetatenilor, dar si o practica unitara a sistemului juridic in interesul societatii.

Camataria, mana-n mana cu coruptia

Aceasta e concluzia la care a ajuns decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu. Totodata, acesta a tinut sa precizeze ca -sistemul acesta tip caracatita are sustinere in justitie, deoarece actele necesare pentru desfasurarea acestei activitati sunt perfectate de notari-. Totodata, decanul Baroului a mentionat ca sistemul juridic defectuos duce la camatarie speculativa, fenomen antisocial complex, in care infractorii exploateaza dificultatile materiale ale unor persoane. Potrivit avocatului -s-a creat un sistem la nivel national de devalizare a oamenilor amarati, a celor care nu au posibilitati materiale si la imbogatirea altora, iar in acest sistem, oricat ai vrea sa reactionezi sau sa obtii hotarari, este foarte dificil-. Aceasta este in opinia lui Alistar marea diferenta intre camatarie si coruptie, deoarece indivizii care dau bani cu camata nu sunt sanctionati penal. Seminaristii au mai adaugat in acest sens, ca atata timp cat riscurile sunt mici iar beneficiile sunt mari, camataria va exista, insa daca riscurile sunt mari, si implica si o instanta in fata careia sigur pierzi ca si camatar, si nici beneficiile nu sunt pe masura riscului, atunci fenomenul se reduce.

Romanii spera la o colaborare cu Italia pe acesta tema

Deoarece la seminar au participat si consilieri din Italia, tara care s-a confruntat deja cu fenomenul de camatarie, Iordanescu spera la o colaborare cat mai eficace pentru Romania. Totodata, acesta a mentionat ca dezbaterile sustinute de italieni au fost extrem de interesante. In urma acestui seminar se doreste sa se puna bazele unor mecanisme prin care sa se poata face un recurs in interesul legii si totodata se urmareste informarea publicului larg in legatura cu acest fenomen.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.