Dupa ce oamenii de afaceri din Alba au amenintat cu o rascoala mai dura decat cea din 1907, colegii lor din Timis au ales si ei calea nesupunerii deschise fata de doua ordonante ale guvernului, prin care Registrul Comertului a fost trecut din subordinea Camerelor de Comert la Ministerul Justitiei. Starea de tensiune acumulata la nivelul tuturor Camerelor de Comert din tara risca sa degenereze intr-o revolta la nivel national. Se poate spune ca deja fitilul de la butoiul cu pulbere a fost aprins…
-O noua nationalizare!-
Ordonantele prin care Registrul Comertului a fost trecut din subordinea Camerelor de Comert la Ministerul Justitiei au fost criticate si atacate pe mai multe cai. Acum s-a ajuns si la nesupunere deschisa. Camera de Comert si Industrie Timisoara refuza, printr-o hotarare a Adunarii Generale, sa aplice cele doua ordonante de urgenta prin care Registrul Comertului si Biroul Unic trec in patrimoniul Ministerului Justitiei. Adunarea Generala a hotarat sa nu dea presedintelui Camerei de Comert mandat pentru a semna protocoale de predare-primire privind patrimoniul Registrului Comertului si nici a bazei de date si a arhivelor cu informatii de afaceri, conforme prevederilor ordonantei. Pe langa baza de date, mai este vorba de un imobil cu doua etaje cumparat de catre Camera de Comert si de toate bunurile mobile apartinand Registrului Comertului. Emil Mateescu, presedintele Camerei de Comert Timisoara, declara pentru BBC limba romana ca aceste -Camere de Comert din Romania sunt organizatii neguvernamentale de drept privat, infiintate la initiativa camerciantilor din judetul respectiv, fapt care confera aceasta putere de a-si pastra patrimoniul sau de a-l deplasa intr-o alta structura numai cu aprobarea adunarii generale a organizatiei respective. Practic, este o noua nationalizare, asa cum s-a intamplat in anul 1949, cand Camerele de Comert teritoriale au fost desfiintate si cand intregul patrimoniu al lor a fost nationalizat si transferat in proprietatea statului-, declara Emil Mateescu. Oficiul Registrului Comertului isi desfasoara activitatea din luna octombrie in imobilul proprietate al Camerei de Comert, folosind bazele de date ale Camerei fara sa existe un protocol privind transferul acestor bunuri.
Motii ameninta cu o rascoala a la 1907
In urma cu o saptamana Camera de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) din Alba dadea tonul revoltei care acum tinde sa devina una generala. Metoda adoptata de CCIA Timis le apartine oamenilor de afaceri moti, care acuzau, prin vocea presedintelui CCIA Alba, Corneliu Orzea: -Tot ceea ce are Camera de Comert este proprietatea oamenilor de afaceri. Presedintele Camerei e doar un administrator, el nu e indreptatit sa instraineze patrimoniul. Daca nu am mandatul membrilor, eu nu pot sa predau baza de date electronica si de carton, in care am investit miliarde de lei. Arhiva, care trebuie sa reziste 100 de ani, are dosare cu carton special de protectie si sistem electronic de supraveghere. Comunitatea oamenilor de afaceri este stalpul economiei, iar daca le luam ceea ce le apartine, eu zic ca anul 1907 a fost nimic pe langa ceea ce se va intampla acum. Daca luam bunurile oamenilor de afaceri si le trecem la un minister al guvernului, inseamna ca democratia a disparut din Romania. Ne indreptam spre un neocomunism?-, se intreba Corneliu Orzea, la 10 ianuarie a.c.