Home Actualitate Campanie cibernetică malițioasă cu malware de tip Trojan Stealer via email

Campanie cibernetică malițioasă cu malware de tip Trojan Stealer via email

DISTRIBUIŢI
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra faptului că, începând cu data de 25 martie 2022, este în desfășurare o campanie cibernetică malițioasă cu malware de tip Trojan Stealer, via email, care vizează instituții de stat și private din România. În continuare regăsiți informații despre cum funcționează acest atac, ce pericole există în acest caz, cum ne putem proteja de acest tip de amenințare și ce trebuie să facem în cazul în care am fost infectați.

MODUS OPERANDI

Atacatorii impersonează instituții publice sau companii private din România, folosind liste de adrese de email existente în calculatoarele atacate, pentru a transmite și propaga mesaje ce conțin linkuri infectate precum:

hxxps://onedrive[.]live[.]com/download?cid=204A4E2E2BFCF3CA&resid=204A4E2E2BFCF3CA%21110&authkey=AD5eSXevs3QExIU

Prin accesarea linkului respectiv este descărcat un fișier Excel Macro (de tip Trojan Stealer) după care, odată cu activarea funcției Macro, este instalat un program malițios cu ajutorul căruia sunt extrase date din sistemul informatic.

RECOMANDĂRI

Se recomandă, în primul rând, verificarea adresei reale de mail a expeditorului de pe care sunt transmise mesajele prin suprapunerea cursorului peste adresa expeditorului (caz în care trebuie să apară același expeditor).

Acțiunea trebuie întreprinsă mai ales în situația în care mesajul pare să vină de la o persoană legitimă, cunoscută, având un conținut identic cu cel al unui email primit anterior, fără a exista motive ca acesta să fi fost transmis din nou de la aceeași expeditor.

În același timp, trebuie avuți în vedere următorii pași:

  • Implementarea de urgență a politicii DMARC la nivel de domeniu, măsura fiind necesară întrucât filtrele anti-phishing și anti-spam sunt cele mai eficiente în momentul implementării acestei politici. Astfel, pot fi evitate încă din fază incipientă atacurile care vizează infrastructurile cibernetice.
  • Verificarea fluxului de mesaje email, în vederea identificării celor care conțin linkul malițios hxxps://onedrive[.]live[.]com/download?cid=AA923B0E0F7A6594&resid=AA923B0E0F7A6594%21107&authkey=ABibU7JaU8GKdaY ori altele similare (ce aparțin domeniului onedrive.live.com), specifice acestei campanii malițioase.
  • În situația în care sunt identificate astfel de mesaje email, se impune verificarea sistemelor informatice pe care au fost deschise, în vederea stabilirii posibilelor infecții.
  • Actualizarea filtrelor anti-spam (sa-learn).

La finalul acestui articol-alertă regăsiți un ghid descărcabil, destinat administratorilor de domeniu pentru implementarea politicii DMARC, în varianta scurtă și extinsă. De asemenea, insistăm pentru implementarea următoarelor măsuri de securitate cibernetică cu caracter general:

  • Sporirea vigilenței, care este principalul atu avut oricând la dispoziție de către un utilizator obișnuit. Trebuie manifestată atenție la verificarea emailurilor primite, în special a celor care conțin atașamente! Virusul Trojan Stealer este încă activ, se propagă prin intermediul emailului și vizează deopotrivă persoane fizice, instituții publice sau companii private.
  • În cazul existenței unor suspiciuni legate de veridicitatea conținutului mesajului, se impune verificarea autenticității informațiilor oferite de către presupusul expeditor direct cu acesta, utilizând alt canal de comunicare (preferabil telefonul).
  • Scanarea cu o soluție de securitate instalată pe dispozitiv, sau cu una disponibilă gratis online, pentru link-urile sau atașamentele suspecte din căsuța dvs. de mail. Nu uitați să aplicați la timp update-urile pentru aceste soluții de securitate!
  • Scanarea cu antivirus nu este suficientă însă. Trojan Stealer nu este ușor de identificat și interceptat, deoarece eludează de multe ori soluțiile antivirus convenționale.
  • Implementarea de filtre la gateway-ul de email pentru a înlătura e-mailurile cu indicatori cunoscuți de spam sau malware și pentru a bloca adresele IP suspecte din firewall.
  • Emailurile suspecte trebuie raportate departamentului IT pentru izolare și investigare. Verificați periodic regulile contului de e-mail, ce pot fi setate pentru redirecționarea automată a tuturor mesajelor, ceea ce ar putea duce la o scurgere de date, dacă există o infecție.
  • Pentru a vă proteja eficient împotriva Trojan Stealer, trebuie să vă concentrați în principal pe poarta principală de acces a malware-ului: comunicarea prin e-mailTrojan Stealer se ascunde adesea în fișierele Microsoft Office și are nevoie de macrocomenzi pentru a putea instala malware-ul dorit, este logic să nu le permiteți. Dacă totuși nu vă puteți desfășura activitatea fără macrocomenzi, este posibil să le permiteți numai celor semnate.
  • Actualizarea de urgență a sistemelor de operare, programelor antivirus, browserelor web, clienților de e-mail și a programelor de tip Office.
  • Accesul la rețea ar trebui monitorizat continuu de către cei responsabili din Departamentele IT, deoarece astfel se poate determina în timp util dacă a apărut o infecție cu Trojan Stealer.
  • Dezactivarea serviciilor neutilizateTrojan Stealer profită adesea de vulnerabilitățile identificate în serviciile care rulează în background, pentru a se răspândi pe alte computere din rețea. Remote Desktop Protocol (RDP), tehnologia care ne permite lucrul de la distanță, este un astfel de exemplu. Utilizatorilor li se recomandă să dezactiveze astfel de servicii dacă nu sunt necesare, pentru a împiedica malware-ul să le exploateze și să se propage în rețea.
  • Instalarea unei soluții de control al aplicațiilor.Utilizatorii pot lua în considerare instalarea unui astfel de software care oferă listă albă de aplicații și/sau directoare. Astfel, se permite rularea exclusiv a programelor aprobate, în timp ce se restricționează altele. Este o practică bună de securitate pentru a proteja un sistem informatic.
  • Nu ezitați să contactați Directoratul, în cazul în care suspectați că grupul sau contul dumneavoastră de Signal a fost compromis sau a fost subiectul unui atac.

Telefon 1911

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.