-Ofer imprumuturi valuta cu garantie imobiliara prin notariat, dobanda 20%.- Desi nu se specifica, dobanda este lunara, si nu anuala. Fara giranti si -muntele- de acte pe care ti le solicita banca, astfel de anunturi prezente in presa par la prima vedere ispititoare. Cand ai nevoie urgenta de bani, anuntul de mai sus vine ca un colac de salvare. Chiar cuvantul notar strecurat subtil in text are rolul de -carlig-, oferindu-ti seriozitate. Cu alte cuvinte, totul se petrece la -lumina zilei- si, daca esti de buna-credinta, nimic rau nu se poate intampla. In spatele unor astfel de anunturi se ascund insa multe capcane. Apeland la -ajutorul- lor, multi au ramas fara casa.
Pentru 70 milioane de lei datorie, risti sa pierzi apartament de 200 milioane de lei
Cu o mare nevoie de bani si fara un alt ajutor, de multe ori nu te mai gandesti si la consecinte, mai ales cand in afacere intervine un om care reprezinta legea. Insa nu iti spune nimeni ca si notarul va fi -pacalit-. -Banii ii obtineti numai dupa ce mergem la notar si facem un act de vanzare-cumparare. Notarul va verifica daca nu aveti datorii la intretinere sau la stat. Dupa ce actele vor fi gata veti intra in posesia banilor pe care ii solicitati. Daca luni mergem la notariat, joi cel tarziu aveti suma solicitata in buzunar-, ne-a spus Iulian, care se ocupa cu imprumuturi rapide. Intrebat ce se intampla cu apartamentul -meu- de 200 milioane de lei pe care il pun garantie, daca nu reusesc sa restitui cele 50 milioane de lei pe care le solicitam plus dobanda, acesta imi spune ca trebuie sa-mi asum si eu niste riscuri. Practic, urma sa-mi pierd apartamentul. De exemplu, daca nu reusesc sa platesc la termen 70 milioane de lei (suma imprumutata plus dobanda pe doua luni), pierd apartamentul care valoreaza mult mai mult (200 milioane de lei).
Marea problema cu acest gen de credite este dobanda pe care o cere -camatarul-. -Dobanda este mare. Stiti, nu? Va convine 50% pe luna?-, ne-a intrebat Mihai, care se ocupa cu creditarea persoanelor aflate in impas financiar. De ce nu ar fi asa de mare dobanda? Doar in spate se afla un contract de vanzare-cumparare. Nu reusesti sa te achiti de datorii, pierzi casa.
Chiar si dupa ce achiti banii, poti ramane pe drumuri
Care este mecanismul acestei afaceri? Cand doriti sa imprumutati o suma de bani, garantia pe care o cere camatarul este un act de vanzare-cumparare incheiat oficial la un notar. Vanzatorul este cel care doreste sa imprumute banii, iar cumparatorul este camatarul. Nu este asa ca-i simplu? Daca nu ii inapoiati banii, nu are de indeplinit decat o formalitate, si anume sa cheme Politia sa va dea afara din casa. Mai mult insa, nimeni nu va garanteaza ca si inainte de termenul convenit camatarul nu va da afara. Acest lucru se poate intampla atunci cand nu este prevazuta o clauza in contract prin care sa fie prevazut dreptul de a ramane in locuinta o anumita perioada de timp de la semnare (de obicei, perioada creditarii). Chiar si dupa achitarea integrala a imprumutului, puteti ramane pe drumuri.