Home Actualitate Capii MI nu mai ascund ca vor sa-si creasca in curte un...

Capii MI nu mai ascund ca vor sa-si creasca in curte un nou SRI

DISTRIBUIŢI

Ordonanta de Urgenta emisa de Cabinetul Nastase care imputernicea Ministerul de Interne ca, printre altele, sa poata intercepta telefoane nu face altceva decat sa dea posibilitatea -strategilor- efemeri ai acestui minister sa-si duca propriile lupte cu -concurenta-, oricare ar fi ea. Se pare ca dorinta cea mai mare este transformarea UM 0962 (fosta -doi si-un sfert-) intr-un serviciu de informatii care sa poata concura de la egal la egal cu toate celelalte servicii de profil din tara. Prinsi -in flagrant- testand piata tehnologiei de profil, domnii din MI au fost teribil de iritati, reactionand aproape necontrolat.

Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, loctiitorul ministrului de interne, generalul Toma Zaharia, a negat ca institutia pe care o conduce ar fi purtat asemenea negocieri. In acelasi timp, Zaharia a admis sfidator ca, in momentul in care vor exista bani, aparatura va fi cumparata, desi habar nu are cum va fi ea folosita sub controlul societatii civile. Mai mult, -teoria conspiratiei- este una dintre teoriile favorite ale secretarului de stat, care a declarat ca scandalul din presa -este o gogoasa care a fost aruncata pentru a acoperi o alta gogoasa care era pe cale de rasuflare-. Cand i-au cerut mai multe amanunte, Toma Zaharia a declarat: -Ete, na! Pun si eu o intrebare acum: faptul ca Ministerul de Interne – acum este o chestiune retorica – se doteaza, nu este pe placul cuiva?-.

Ministerul de Interne, un altfel de serviciu de informatii

Problema respectarii drepturilor omului in Romania si mai ales cea a amestecului factorului politic in Justitie sau in anchetele Politiei au fost redeschise dupa ce s-a lansat zvonul ca MI va trece la interceptarea convorbirilor telefonice, prin achizitionarea de aparatura speciala, extrem de costisitoare.

-Vom cumpara astfel de aparate!-

Ieri, secretarul de stat in Ministerul de Interne, generalul Toma Zaharia, a dezmintit informatiile potrivit carora institutia pe care o reprezinta ar fi negociat cumpararea unor aparate speciale pentru interceptarea convorbirilor telefonice. -In bugetul pe anul in curs nu au fost prevazute sumele necesare pentru acest lucru. Avem un plan de achizitii esalonat pe mai multi ani dintr-un credit extern garantat de Ministerul Finantelor, insa in acest an am folosit banii pentru alte dotari. In momentul in care va exista finantarea necesara, vom organiza o licitatie si vom achizitiona si aceste aparate-, a explicat generalul Zaharia. Referindu-se la contactele pe care MI le-ar fi avut cu o anumita firma, secretarul de stat a declarat ca respectiva companie a trimis o oferta, asa cum fac si alte firme, dar ca nu s-a pus problema incheierii unor contracte. -Am primit o oferta pe care noi o luam in calcul, asa cum le luam si pe celelalte, indiferent la ce produse s-ar referi. Fiind un domeniu mai deosebit, s-a organizat si o demonstratie, dar atata tot. Nu s-a stabilit nimic, nu s-a semnat nimic-, a adaugat secretarul de stat.

Interceptari in interesul cui?

Pe langa diferendul -comercial-, in sensul ca MI ar fi favorizat o anumita firma, ramane, din pacate, deschisa discutia privind oportunitatea acordarii Ministerului de Interne abilitatea legala de a efectua interceptari telefonice. Politia justifica noile sale demersuri prin nevoia de a utiliza un echipament performant si modern pentru combaterea, printre altele, a coruptiei, crimei organizate, traficului de droguri. Interceptarea convorbirilor telefonice si folosirea agentilor acoperiti sunt practici legale noi pentru Politie. La inceputul anului, prin lege, li s-a permis politistilor sa poata strange informatii pentru prevenirea amenintarilor la adresa ordinii publice si in acest scop sa detina si sa folosesca aparatura tehnica necesara. Problema care se ridica este aceea ca, in acest moment, serviciul de informatii al MI, beneficiarul sistemului de interceptare a convorbirilor telefonice, nu este controlat nici macar in masura in care Parlamentul exercita controlul civil asupra SRI, ceea ce nu este prevazut in lege in cazul MI.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.