Ieri, Bucurestiul, un oras care si-asa sufera de lipsa unei elementare sistematizari necesare unui trafic rutier cat de cat civilizat, a fost practic paralizat de un miting prin care se protesta de -amorul artei-. Federatia Sindicatelor Soferilor a scos in strada 200 de masini pentru a protesta fata de majorarea amenzilor si sanctiunilor prevazute pentru o serie de incalcari ale normelor rutiere. Traseul ales de soferi a dereglat circulatia in tot Bucurestiul: Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Victoriei. Pe strazi, oamenii ii injurau pe protestatari, acuzand momentul inoportun, dar si modul in care soferii au gasitt de cuviinta sa reactioneze fata de normele de circulatie prevazute in proiectul de lege al noului Cod rutier.
-Noi vrem amenzi, dar pe alese-
Soferii au citit prevederile noi din Codul rutier, si-au turat motoarele si au demarat in tromba spre Piata Constitutiei, iar de acolo, in viteza mica si claxonul mare, prin centrul Bucurestiului. Ei protesteaza in primul rand impotriva amenzilor, care au fost majorate foarte mult. E vorba de soferi profesionisti, care s-au adunat in numar de 200 in Piata Constitutiei. La protest au participat in principal microbuze, dar au fost si autobuze de la RATB si taximetristi. Victor Stan, presedintele Federatiei Sindicatelor Soferilor din Romania, considera ca -pentru anumite abateri care sunt grave, cum ar fi conducerea sub influenta bauturilor sau in stare de ebrietate, trecerea la nivel de cale ferata fara asigurare prealabila, trecerea pe rosu, neacordarea prioritatii pietonilor, astea ar trebui inasprite, de fapt, ca sa putem sa reducem numarul accidentelor. Deci, pentru astea se pot da 25 de milioane sau 30 de milioane, dar pentru acele contraventii mai micute, amenzile sunt destul de mari-. Soferii vor, de fapt, ca prevederile referitoare la amenzi sa nu fie trecute in Codul rutier, ci in regulamentul privind circulatia pe drumurile publice.
Victor Stan mai spune ca prevederile regulamentului mai pot fi schimbate, in timp ce cele din lege vor trebui aplicate. Liderii sindicali spun ca spera sa-i convinga pe membrii guvernului sa modifice mai ales acele prevederi referitoare la amenzi. Cei peste 200 de soferi participanti, cu mijloace de trasnport, la mitingul de luni – majoritatea lucrand pe trasee din afara Bucurestiului – au parasit Capitala in jurul pranzului, fara sa obtina o promisiune ferma din partea autoritatilor cu privire la micsorarea cuantumului amenzilor. Dupa o discutie de aproape jumatate de ora cu Valer Dorneanu, presedintele Camerei Deputatilor, Victor Stan s-a adresat soferilor: -Am primit promisiunea ca situatia nu va ramane asa. Domnul presedinte ne-a promis ca ne vom intalni si vom discuta. Acum, incolonarea si catre guvern-.
Injuraturile din starda nu s-au auzit din cauza claxoanelor
Soferii au plecat, in jurul orei 11.00, din Piata Constitutiei spre sediul guvernului, pe traseul Piata Unirii – Piata Universitatii – Piata Romana. Timp de doua ore, circulatia in centrul orasului a fost data peste cap, in zgomotul permanent al claxoanelor celor peste 200 de microbuze, autobuze, camioane si taxiuri. La sfarsitul marsului, multi soferi au vrut sa afle deznodamantul demersului lor. Raspunsul a venit prompt din partea liderului sindical: -Nu v-am spus, ma? O sa mai discutam-.
Pe traseul zgomotosului protest, oamenii de pe strada, din statiile RATB, din mijloacele de transport in comun ii injurau de mama focului pe protesatari. Asteptand zeci de minute sa le vina tramvaiul sau blocati la semafoare, oamenii acuzau momentul inoportun ales de seferi pentru a-si face auzite nemultumirile.
Protest vehemnet impotriva unui proiect de lege
Conform unui proiect de lege a Codului rutier, pentru conducerea sub influenta alcoolului sau nerespectarea regulilor de depasire, de exemplu, se vor da amenzi intre cinci si 10 milioane de lei. Depasirea coloanelor de masini oprite la semafor, depasirea marcajului sau neacordarea prioritatii se vor sanctiona cu pana la cinci milioane de lei, in timp ce pentru folosirea incorecta a luminilor de drum pe timp de noapte, soferii vor scoate din buzunar intre unu si trei milioane de lei. Sanctiuni asemanatoare sunt date si pentru neacordarea de prioritate pietonilor, trecerea pe culoarea rosie a semaforului si nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferata. Mai mult, toate aceste sanctiuni sunt insotite si de ridicarea permisului de conducere.