Home Actualitate Capitala ramane fara apa calda

Capitala ramane fara apa calda

DISTRIBUIŢI

Pentru 1 Mai, bucurestenilor li se pregateste o surpriza. Foarte neplacuta, ce-i drept! Locuitorii Capitalei vor ramane fara apa calda. Pana cand, nu se stie! Pentru ca datoriile RADET catre Termoelectrica se ridica la peste 2.000 miliarde de lei. Si prima transa care trebuie neaparat platita este de 220 miliarde de lei. Daca nu, bucurestenii isi pot lua adio de la apa calda. Mai mult decat atat, de recuperarea datoriilor nu vrea sa se ocupe nici Primaria, nici Guvernul. Asa ca, pana cand -rau-platnicii- nu-si achita facturile, tot Bucurestiul va duce dorul apei calde.

Bucurestenii vor ramane fara apa calda incepand de saptamana viitoare, anunta Societatea Termoelectrica, daca RADET nu va plati cele 220 miliarde de lei, reprezentand 10% din totalul datoriei pe care regia bucuresteana o are fata de societate. -Daca pana la data de 30 aprilie in conturile Termoelectrica vor intra cele 220 miliarde de lei promise de catre directorul general al RADET, Gheorghe Dabela, in ziua de 23 aprilie, vom accepta un angajament din partea regiei din care sa rezulte atat plata ferma a urmatoarelor facturi lunare, cat si reducerea pana la zero a datoriei prin plata esalonata a acesteia-, se precizeaza intr-un comunicat al furnizorului de agent termic. Totalul datoriilor RADET catre Termoelectrica, la sfarsitul lunii aprilie, se ridica la 2.111 miliarde de lei. Termoelectrica va aplica acelasi principiu in ceea ce priveste sistarea furnizarii de apa calda si in cazul celorlaltor revanzatori de energie termica rau-platnici.

-Politizarea- apei calde

Datoriile de aproape de 1.000 miliarde de lei pe care RADET le are catre Termoelectrica reprezinta o problema a Guvernului, considera primarul general al Capitalei, Traian Basescu. -Primaria are trecut in dreptul rubricii ?çrestante?ê cifra zero, toate subventiile la energia termica fiind achitate. Agentii economici au insa de platit la RADET 274 miliarde de lei, unele institutii bugetare, cu precadere spitale, 123 miliarde de lei, iar populatia datoreaza regiei 596 miliarde de lei-, a spus Basescu. Primarul Capitalei acuza Guvernul pentru aceasta situatie, el considerand ca acutizarea problemei datoriilor populatiei este o urmare a programului de rebransare initiat de Executiv la sfarsitul anului trecut. In replica la afirmatiile lui Basescu, ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a afirmat ca declaratia primarului Traian Basescu, potrivit careia Guvernul este responsabil pentru neplata datoriilor la apa calda si caldura, este -o afirmatie fara acoperire-. Cozmanca este de parere ca Primaria trebuie sa se ocupe cu incasarea facturilor de la societatile comerciale care au datorii mari catre RADET si a apreciat ca nu este problema Guvernului sa recupereze datoriile. Cozmanca a declarat ca este o noua incercare a primarului Capitalei de -a arunca pisica- si a apreciat ca, daca ar fi ca Guvernul sa actioneze in acelasi fel, ar descoperi ca exista -atatea lucruri care nu s-au facut in Bucuresti-. -Este mai importanta problema apei calde si a caldurii decat problema cainilor-, a spus ministrul administratiei publice. El a mai afirmat ca datoriile cele mai mari sunt inregistrate de regiile de termoficare, iar societatile comerciale au restante mai mari decat persoanele fizice la plata datoriilor catre RADET.

Ministerul Industriilor confirma vestea proasta

Bucurestenii vor ramane fara apa calda incepand cu 1 Mai, a declarat, ieri, ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu. El a spus ca rebransarea rau-platnicilor a fost o masura gresita. -Aceasta facilitate a dus la dublarea facturilor neplatite. Vom proceda si la oprirea furnizarii apei calde catre regiile care nu isi platesc facturile-, a mai spus Popescu. -Termoelectrica a beneficiat de o serie de subventii garantate de stat, care, ajungandu-se la termenul scadent, trebuie platite. Din pacate, penalitatile sunt suportate si de cetatenii bun-platnici-, a adaugat Popescu. Mai mult, ministerul pe care il conduce s-a angajat sa gaseasca solutia de rezolvare a acestei probleme acute. -Vom accepta si reesalonarea datoriilor, daca se vor plati macar facturile emise pana la sfarsitul lunii februarie. Pentru ca aceste probleme sa nu se mai repete, vom solicita pe 15 mai aprobarea in Guvern a programului energetic de iarna, prin care vizam disciplinarea agentilor economici-, a conchis Popescu.

Viceprimarul general al Capitalei, Ioan Enciu, a spus ca la nivelul RADET s-a constatat o proasta gospodarire. -Pentru a nu mai pune in pericol situatia bun-platnicilor, voi lua masura ca orice ban incasat sa fie destinat platii facturilor, nu pentru investitii sau alte activitati. Modul de a conduce regia trebuie schimbat si voi convoca Consiliul de Administratie al RADET pentru a analiza modul in care au fost folositi banii-, a declarat Enciu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.