Home Actualitate Capitalele criminalitatii europene

Capitalele criminalitatii europene

DISTRIBUIŢI

Ţări ca Marea Britanie, Irlanda, Danemarca sau Norvegia nu sunt doar oaze de bunăstare, ci şi de violenţă. Conform unui studiu european prezentat de EurActiv, cea mai mare incidenţă a crimelor sexuale şi a jafurilor este în Irlanda. Marea Britanie poate face faţă probabil, doar atacurilor teroriste, pentru că hoţiilor comune, îndreptate împotriva cetăţenilor obişnuiţi, nu le face faţă. În ultimii ani, jafurile mărunte au scăzut ca număr în mai toate ţările Uniunii Europene, mai puţin în Marea Britanie şi în Finlanda. Danemarca este cotată ca având o rată înaltă a criminalităţii, dar populaţia are încredere în poliţie. În Olanda, sunt la ordinea zilei crimele rasiale şi atacurile armate, dar criminalitatea stradală este sub control. Austria deţine primul loc la capitolul reclamaţiilor adresate poliţiei, cu 62% dintre cetăţenii intervievaţi declarând că în anul 2004 au raportat jafuri ale căror victime au fost. Urmează Italia (61%), Belgia (60%), Marea Britanie (59%), Portugalia (55%) şi Olanda, cu 54%.

Încălcarea drepturilor consumatorilor

Estonienii contrabalansează avantajul de a trăi într-o ţară fără prea multe jafuri prin aceea că sunt victimele fraudelor cu bunuri de larg consum. Circa 30% s-au plâns de acest lucru. Sunt urmaţi îndeaproape de greci şi de unguri. La pol opus, cei mai protejaţi consumatori se află în Finlanda, Italia şi Olanda.

Cei mai încântaţi de eforturile poliţiei de combatere a criminalităţii sunt finlandezii, austriecii, englezii şi irlandezii. Cei mai puţin multumiţi sunt grecii, dar numărul nemultumiţilor este depăşit de cel al cetăţenilor care apreciază activitatea forţelor de ordine.

Rezultatele studiului au revoltat autorităţile naţionale din unele ţări europene. Studiul, extrem de controversat a fost realizat de un consorţiu format din ONU, Comisia Europeană şi Gallup şi dat publicităţii săptămâna aceasta. Percepţia publică europeană este aceea a unei scăderi a numărului de crime violente. Cu toate acestea, circa 30% dintre europeni nu se simt în siguranţă pe străzi.

Este şi cazul Marii Britanii, al cărei ministru de interne le-a catalogat drept -depăşite-, pentru că deşi concluziile studiului au fost date publicităţii săptămâna aceasta, cercetarea a avut loc în anul 2005 şi a vizat actele de criminalitate ce au avut loc în 2004.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.