În acte, medicamentul de 85 de lei costă numai 2 lei
Firma care a fost acuzată că i-a vândut medicamente cu sibutramină lui Mutu are o problemă cu importurile. Toate pastilele „revoluționare“ aduse de ARP Farm vin din China, compania cumpărând de acolo și o serie de alte mărfuri ușor vandabile pe piața de la noi. O serie de documente ajunse în posesia ziarului „Curentul“ ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea afacerilor desfășurate de firma din Timișoara.
Un comisionar vamal pe care încă nu l-am identificat până la această dată a postat pe Internet mai multe facturi și un fel de contabilitate paralelă a firmei ARP Farm din Timișoara. Analizând documentele ajunse în posesia noastră, am putut vedea că facturile emise, chipurile, de diferite firme chineze pe numele ARP Farm erau de fapt create pe calculator, iar ștampilele erau scanate și aplicate electronic.
Atât de frecventă era această practică, încât falsificatorii au uitat și au aplicat aceeași ștampilă pe două facturi care erau emise în realitate de firme diferite. Astfel, factura nr. 201362 emisă la data de 11 noiembrie 2009 de SHENYANG NIU LUN IMPORT & EXPORT TRADING are aceeași ștampilă ca și factura nr. 990221 emisă la data de 25.04.2009 de către SHANGHAI TIANGCI XINDA INTERNATION TRADING.
Beneficiind de faptul că facturile au fost prezentate în date diferite autorităților vamale, aceștia nu s-au mai chinuit măcar să scaneze o altă ștampilă.
ARP Farm pledează „nevinovat“
Oficialii companiei incriminate spun că nu au falsificat nicio factură și că de formalitățile vamale se ocupă un comisionar despre care nu au dorit să ne dea detalii. Deși falsurile sunt evidente, patronul firmei, Andrei Romulus Petrișor, a spus că nimeni nu ar fi avut de câștigat din falsificare.
El a declarat că plățile înscrise pe factură au fost efectuate prin bancă, argument neconvingător, deoarece suspiciunile sunt referitoare la faptul că prețul este subevaluat, iar diferența în acest caz poate fi achitată cu bani negri.
Pe site-ul oficial al ARP Farm sunt afișate prețurile produselor. Astfel, „Capsula de Slăbit“ costă 85 de lei, iar „Pilula de Slăbit“ poate fi cumpărată cu 84 de lei. Într-o factură-fantomă aflată în posesia noastră, Capsula costă 0.7 dolari (2 lei), iar Pilula costă 0.6 dolari (1.7 lei).
În aceste condiții, există două variante: ori firma timișoreană are o rentabilitate de 450%, ori prețurile din factura respectivă sunt mai mici decât în realitate.
Controverse în bilanțul contabil
Două dintre facturile ajunse pe Internet se referă la importuri ale produselor tradiționale de slăbit. În total, cu 82.300 de dolari, ARP Farm a cumpărat 115.000 de cutii cu suplimentul alimentar „Capsula de Slăbit“ și 3.000 de cutii cu „Pilula de Slăbit“.
Această cantitate valorează așadar 240.000 de lei conform prețului de pe facturile prezentate în bancă sau peste 10 milioane de lei dacă este să luăm în calcul prețul de 84-85 de lei care apare pe Internet. Dacă firma din Timișoara a lucrat numai prin intermediari și a vândut cu 30 de lei produsul, valoarea totală este de 3,5 milioane de lei.
Surpriza vine după ce verificăm bilanțul contabil depus de ARP Farm la Ministerul Finanțelor Publice. Constatăm acolo faptul că în 2009, anul în care au fost emise cele două facturi, cifra de afaceri înregistrată de importatorul de medicamente abia depășea timid 2 milioane de lei. Explicația administratorului ARP Farm este că produsul se vinde numai prin intermediari care solicită un preț mult mai mic.
Mihai Belu