Home Actualitate Cardasia SIF Muntenia

Cardasia SIF Muntenia

DISTRIBUIŢI

– Muntenia Invest a preluat ilegal o serie din atributiile bancii depozitare a SIF Muntenia, iar fostul sef al CNVM si-a dat acceptul

La inceputul anilor *90, o treime din averea nationala a fost impartita in cinci mari -halci- si incredintata spre administrare catre cinci institutii financiare, intitulate pompos Fondurile Proprietatii Private. Ulterior, fiecare roman major a primit gratuit de la stat certificate de privatizare, in fapt hartii care au creat oamenilor iluzia ca sunt proprietarii unei particele din FPP. Implicate de la inceputul existentei in diverse scandaluri, FPP-urile au fost transformate cativa ani mai tarziu in Societati de Investitii Financiare. Desi schimbarea a parut de bun augur, s-a dovedit ca SIF-urile au mostenit de la FPP-uri aceiasi oameni, aceleasi mentalitati si naravuri. Ostili schimbarii, dar beneficiind de tratamentul bland al autoritatilor, sefii SIF-urilor au transformat aceste institutii in propriile feude, refuzand sa raspunda pentru modul in care administreaza averea a milioane de romani. -Curentul- v-a prezentat la inceputul saptamanii un reportaj care demonstra cum inteleg baronii SIF Muntenia sa dea socoteala in fata a noua milioane de investitori. Unica in peisajul celor cinci Societati de Investitii Financiare autohtone, SIF Muntenia nu isi autoadministreaza patrimoniul, ci apeleaza pentru acest lucru la Muntenia Invest – unul dintre tentaculele caracatitei Grupului Financiar Muntenia, care primeste anual de la SIF pentru -serviciile- sale cateva zeci de miliarde de lei.

Rabat de la lege, cu urmari neprevazute

Conform legislatiei, SIF-urile trebuie sa apeleze la o banca depozitara, care are menirea de a-i calcula activul net. In baza acestei prevederi, la 28 aprilie 1998, SIF Muntenia a incheiat cu BRD un contract de depozitare, prin care, -omitand- cateva obligatii legale pe care depozitarul le are, portofoliul SIF Muntenia a avut de suferit. La un an si jumatate de la incheierea contractului respectiv, BRD – prin intermediul directorului Directiei Piete de Capital, Buga Maria – a remis Grupului Financiar Muntenia adresa 1623/24.09.1999, prin care a informat ca, in calitate de depozitar, nu poate colecta dividendele de la societatile din portofoliul SIF si nu poate trimite reprezentanti in AGA societatilor din portofoliul acesteia. -In conformitate cu discutiile avute cu CNVM, SIF Muntenia si Muntenia Invest cu ocazia negocierii contractului de depozitare in aprilie 1998, a rezultat ca BRD nu poate prelua activitatile de colectare dividende si reprezentare in AGA in numele SIF Muntenia (…) pentru moment, BRD nu poate prelua activitatile de colectare de dividende si de reprezentare-, comunica BRD, care prin aceasta adresa obliga practic SIF sa rezilieze contractul. Insa acest lucru nu s-a intamplat.

Derogarea care acopera ilegalitatea

La doua zile dupa adresa BRD, fostul presedinte al CNVM, Stefan Boboc, emite derogarea 2351, prin care permite Muntenia Invest sa preia activitati care apartineau exclusiv depozitarului (colectarea dividendelor, a dobanzilor si a celorlalte beneficii aferente activelor depozitate si exercitarea drepturilor conferite de asemenea active). Cu patalamaua CNVM la mana, in aceeasi zi, Elena Ioanitescu – presedinta SIF Muntenia, si Teodor Mihaescu – presedintele Muntenia Invest, semneaza contractul de administrare, in care lui Mihaescu i se permite sa exercite -drepturile ce decurg din proprietatea asupra valorilor mobiliare detinute de SIF Muntenia-. Mai mult, printr-o adresa, SIF Muntenia cerea Muntenia Invest sa colecteze dividendele, dobanzile si beneficiile aferente activelor depozitate, sa numeasca reprezentantii in AGA ale societatilor din portofoliul sau si sa numeasca administratori la societatile din portofoliul sau.

Bani SIFonati in afaceri paguboase

Prin interpretarea eronata a titulaturii -societate de administrare a investitiilor- (n.r. – care da instructiuni societatii de depozitare despre ce actiuni sa vanda sau sa cumpere in numele SIF), Muntenia Invest a ajuns sa fie si societate de administrare si de depozitare. Basca avand posibilitatea sa numeasca administratori in societatile din portofoliul SIF. Astfel, Mihaescu a deschis conturi bancare in numele acesteia, nepasandu-i ca incalca regulamentele CNVM, care prevad ca -societatea de depozitare constituie conturi bancare separate in numele SIF, in care va pastra tot numerarul primit pentru SIF. Banii vor fi depozitati si retrasi de depozitar numai in baza functiilor sale de societate de depozitare- sau ca -depozitarul colecteaza toate veniturile in legatura cu activele detinute in numele SIF si le crediteaza in contul SIF-. Asa au plasat baronii SIF Muntenia sume importante la entitati unde au avut interes pentru a-si consolida pozitia personala, la banci falimentare (BRD, BRS) sau in afaceri de genul CI-CO, Fermoare SA, la care apoi au renuntat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.