– Surse de incredere sustin ca societatile care au deja sub control hotelurile din Poiana s-au inteles sa trimita la licitatia ministerului o -papusa- care sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni, pentru ca ulterior sa-l imparta frateste
Agathon lichideaza Poiana
Desi, in urma cu mai putin de un an, ministrul turismului declara raspicat ca, timp de doi, dupa constituirea ultimelor societati mixte in asociere cu firme particulare, va urmari pas cu pas in ce masura si-au respectat asociatii obligatiile contractuale, acuma vine cu un anunt bomba. Pe 3 aprilie, va fi scos la vanzare pachetul de 55,194% pe care inca il mai detine la SC Poiana Brasov SA si nu oricum, ci la valoarea de 129.355.339.000 de lei. Daca tinem cont insa de faptul ca, in acest moment, capitalul social al societatii este doar 48.896.965.000 de lei si ca Poiana Brasov nu mai are nici un hotel in patrimoniu, ci detine doar pachete minoritare de actiuni, de 49%, in societati mixte este greu de crezut ca un investitor serios ar putea fi interesat de oferta Ministerului Turismului, in afara de cei care au pus deja mana pe hotelurile din Poiana Brasov. De altfel, surse de incredere sustin ca societatile care au deja sub control hotelurile din Poiana s-au inteles sa trimita la licitatia ministerului o -papusa- care sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni al SC Poiana Brasov SA, pentru ca ulterior sa-l imparta, pe fiecare societate mixta, celor care detin majoritatea actiunilor.
Nici pretul, destul de piperat, care a fost stabilit nu-i sperie pe avizati, avand in vedere ca Ministerul Turismului a mai vandut societati de profil prin licitatie de tip olandez. Prin aceasta formula, pretul pachetului de actiuni poate scadea dramatic, cata vreme participantii nu sunt dispusi sa ofere cat li se cere la prima strigare. Aceasta ultima miscare confirma practic ca asocierile in participatiune si societatile mixte au constituit de fapt o cale sigura de a evita licitatiile pentru vanzarea hotelurilor din statiunea brasoveana, care au fost acordate astfel unor preferati ai partidelor care s-au succedat la putere.
Reteta succesului…
Metoda societatilor mixte si a asocierilor in participatiune a fost initiata in 1996, pe vremea cand la Putere se afla tot partidul lui Adrian Nastase, iar la conducerea Ministerului Turismului era acelasi Dan Matei Agathon. Primele societati mixte constituite in vremurile pedeseriste au fost Ana Hotels si Poiana Teleferic, pe structura Hotelurilor Sportul, Bradul, Poiana, respectiv Teleferic. Traditia a fost continuata insa si de coalitia CDR-PNL-PD, care a guvernat intre anii 1997-2000, perioada in care in Poiana Brasov au aparut societatile mixte Poiana Astral, cuprinzand Restaurantul Miorita si Complexul Cristal, Poiana Ciucas, pe structura Hotelurilor Ciucas si Soimul, Poiana Darcom, care a scos din patrimoniul Poienii Brasov SA satul de vacanta.
La sfarsitul anului 2000, fostul director al SC Poiana Brasov SA, Cristian Madussi, a pus la cale ultimele asocieri in participatiune pentru Hotelurile Piatra Mare, Ciucas, Alunis si Complexul Favorit cu firmele Prescon SA, CSTT SA si Oxigen Serv B & B SRL, asocieri care nu au fost duse la bun sfarsit din cauza ca, intre timp, la conducerea Ministerului Turismului a revenit Dan Matei Agathon. Acesta, in urma semnalelor din presa, care faceau referire la respectivele asocieri, a trimis corpul de control al ministerului la Poiana Brasov SA. Intrucat actul de control indica nereguli grosolane la vremea respectiva, ministrul a iesit la rampa cu declaratii razboinice, anuntand rezilierea contractelor de asociere. Numai ca, la scurt timp, Dan Matei Agathon a uitat de declaratiile cu care a incercat sa convinga opinia publica de ordinea pe care vrea sa o faca in Poiana Brasov, iar Ministerul Turismului, actionar majoritar la Poiana Brasov SA, a batut palma cu aceleasi firme Prescon SA, Oxigen Serv B & B SRL si CSTT SA. De aceasta data, insa, au fost constituite niste societati mixte. Iar in spatele ultimelor doua firme stau chiar numele unor membri importanti ai PSD.
Hotararea AGA care a stat la baza constituirii celor trei societati mixte a fost atacata in instanta de unul dintre actionarii Poiana Brasov SA, Broadhurst Investements, iar daca aceasta firma va castiga procesul, lucrurile se vor complica.