Home Actualitate Casele romanilor, transformate, incet-incet, in domeniu public

Casele romanilor, transformate, incet-incet, in domeniu public

DISTRIBUIŢI

De parca am trai intr-o tara sub ocupatie straina sau sub un regim autoritar, proprietatea nu numai ca nu ne este garantata, prin lege, ea poate fi -incalcata- de tot mai multi reprezentanti ai statului, sub acoperirea unor diferite -misiuni-. In afara politistului, a SRI-stului, a administratorului de bloc, transformat, prin lege, in turnator, a cablistului, a postasului, mai nou, chiar si omul -de la curent- poate sa ne intre in case, ordonandu-ne sa deschidem usa pentru a ne verifica contorul. Daca nu ne vom supune, vom primi amenzi usturatoare, ce pot fi emise dupa bunul plac de catre angajatul acestei regii autonome. In acest context, putem spune ca cetateanul devine un umil supus al -mariei-sale- functionarul, caruia, daca nu-i place de fata lui, il poate hartui pana la epuizare, prin parghiile care i s-au pus la dispozitie. Nu mai avem altceva de facut, decat sa ne purtam cu manusi cu toti cei care ne pot face gratuit rau, adica cu domnul politist, cu domnul -de la curent-, cu domnul administrator, cu domnul…

Contorul la control!

Legea energiei electrice (Legea nr. 318/2003), care va intra in vigoare in 16 august, stabileste o premiera pe piata romaneasca: pentru prima data, furnizorul de energie electrica are dreptul sa amendeze refuzul verificarii contoarelor. Iar amenzile nu sunt deloc de neglijat: doua milioane pentru consumatorii casnici si chiar 200 de milioane pentru marii consumatori. Potrivit noii legi, furnizorul are dreptul sa verifice nu numai contorul, ci si aparatele de uz casnic, pentru a confrunta consumurile. Legea nu precizeaza insa nimic despre situatia cand consumatorul persoana fizica nu deschide usa angajatului Electrica. De unde va sti acesta ca proprietarul lipseste sau ca, pur si simplu, refuza sa-i deschida usa? In care din cazuri vor fi aplicate amenzile? Ca sa nu mai vorbim de orele, tampit alese, la care reprezentantii Electrica vin sa -citeasca contorul-, respectiv intre 14.00 si 16.00, adica atunci cand nimeni nu este acasa, ci la munca. Dar, in baza prerogativelor, cu caracter -militar-, acesti indivizi pot, pur si simplu, sa stea la birou si sa emita amenzi fara a veni macar sa-ti bata la usa.

Administratorii de bloc – gardieni supusi

Potrivit Normelor metodologice ale Hotararii de Guvern nr. 400/2003, administratorii de bloc vor fi obligati prin lege sa-i urmareasca pe cei care intra in imobil in scopul de a afla -scopul si durata- vizitei, ceea ce inseamna de fapt un amestec in viata particulara. Noile reglementari prevazute in proiectul de lege ce modifica Ordonanta 85 privind asociatiile de proprietari obliga proprietarul sa accepte inspectarea apartamentului. Administratorii vor avea dreptul de a patrunde, dupa un preaviz de 15 zile, in apartamentele proprietate personala din bloc pentru inspectii sau reparatii la elementele din proprietatea comuna. In cazurile de forta majora nu se mai respecta procedura preavizului. Normele de aplicare a ordonantei privind asociatiile de proprietari ii obliga pe proprietari sa anunte in scris la administratie rudele sau prietenii care le intra in casa intr-o vizita obisnuita. Daca acest lucru nu se intampla, administratorii ii vor putea consemna pe vizitatori, folosindu-se, bineinteles, de informatiile furnizate de locatarii care se vor spiona intre ei. Rudele care isi prelungesc vizita mai mult de doua saptamani vor fi trecute la intretinere, indiferent daca au fost declarate de proprietar sau de vecini. Cei care vor dori sa organizeze o petrecere in propriul apartament vor fi nevoiti sa ceara in scris acordul asociatiei de proprietari.

SRI este deja pe… fir

Sub pretextul unor -misiuni- de importanta vitala, SRI ne poate asculta convorbirile telefonice, iar politistii ne pot patrunde in casa, doar pentru ca un vecin ciudos ne reclama ca am deranjat -ordinea si linistea publica-. Sa te fereasca insa sfantul sa fii buzunarit sau talharit pe strada. Daca mergi la politie si spui ca ti s-au furat banii si documentele, ti se recomanda politicos sa le declari -pierdute-, pentru a nu complica munca politistilor. De altfel, alegand aceasta varianta, ai toate sansele sa intri in posesia unor documente noi intr-un interval de timp rezonabil.

Doi pe un televizor

Administratorul de bloc, transformat peste noapte intr-un mic Dumnezeu, este serios concurat de reprezentantii regiilor de utilitati. Gunoierii ne bat in usa pentru bacsis, reprezentantii RADET ne pot intra in casa pentru a verifica instalatiile de incalzire s.a.m.d. Cei mai insistenti sunt insa reprezentantii societatilor de cablu si incasatorii Societatii Romane de Televiziune, care au inceput sa se calce pe bombeuri pentru a ne obliga sa platim fie abonamentul, fie taxa pentru posturile difuzate de TVR. In plus, incasatorii societatii nationale de televiziune au dreptul sa verifice daca avem sau nu televizor si sa ne oblige sa platim, separat, programele televiziunii nationale, care, de altfel, le receptionam prin cablu si pe care le mai platim o data in baza abonamentului la cablu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.