In incercarea de a acoperi falsurile si modificarile operate ilegal in legislatia dupa care se organizeaza si functioneaza Corpul Expertilor Contabili si Expertilor Autorizati din Romania (CECCAR), sefii Corpului au lasat urme penale evidente care demonstreaza ca au contribuit voit la influentarea si chiar blocarea sistemului judiciar autohton doar pentru a-si mentine privilegiile si a servi anumite interese de grup. Surprinzator, desi ilegalitatile operate de maharii CECCAR de-a lungul anilor au fost evidente, gulerele albe care ar fi trebuit sa vegheze la functionarea in deplina legalitate a Corpului au -dormit-. Pentru nimeni nu a contat ca ilegalitatile si falsurile comise constient de gasca de indivizi care -conduc- destinele acestei profesiuni liberale lezeaza interesele generale ale societatii, ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.
Fideli principiilor constitutionale conform carora -cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari- si -nimeni nu este mai presus de lege-, -Curentul- continua astazi seria dezvalurilor legate de ilegalitatile comise constient de sefii CECCAR, in speranta ca autoritatile se vor trezi si vor actiona pentru intrarea in legalitate a acestei caste. Spuneam deunazi ca pentru a-si pastra privilegiile, seful suprem al CECCAR, Toma Marin, a modificat ilegal, prin diverse Hotarari interne, Regulamentul de organizare si functionare al CECCAR. Unul dintre motivele care l-au determinat pe Marin Toma sa incalce legea a fost pastrarea sefiei Corpului, astfel incat sa poata ascunde celelalte ilegalitati. Dar sa vedem despre ce este vorba. Conform legislatiei, Regulamentul de organizare si functionare al Corpului poate fi modificat si completat de maharii profesiei numai daca exista avizul cumulativ al Ministerelor Finantelor Publice si Justitiei.
Ca atare, Regulamentul de organizare si functionare al CECCAR pe care au jurat expertii este cel republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 153/28.03.2001, avizat de Ministerul Finantelor Publice (nr. 60823/24.03.2000) si de Ministerul Justitiei (nr. DLA/708/AN/2000)si adoptat prin Hotararea nr. 36/2000 a Consiliului national a CECCAR. Respectivul Regulament spune clar la art. 24 alin. 3 ca -o persoana poate detine functia de presedinte (n.r. – al CECCAR) pe durata maxima a doua mandate consecutive- (vezi TABEL 1). Mai mult, prevederea respectiva se regaseste la art. 69 alin. 3, in sensul ca nici presedintii filialelor CECCAR -nu pot detine functia de presedinte pe durata maxima a doua mandate consecutive- (vezi TABEL 1). Fara a le pasa de lege, sefii CECCAR au extras respectivele prevederi din Regulamentul de organizare si functionare al CECCAR avizat de MFP si Justitie, astfel ca Marin Toma si alti presedinti de filiale au fost realesi ilegal incepand cu 2003. Numai ca, asemenea infractorilor care lasa o urma cat de mica la locul faptei, si sefii CECCAR au lasat urme penale atunci cand au -amendat- ilegal legislatia care le guverneaza profesia. Astfel, ei au uitat sa scoata din Anexa 1 (parte integranta) la Regulamentul de organizare si functionare a CECCAR (publicat in Monitorul Oficial 153/28.03.2001), aliniatul 3 de la articolul 1 care spune ca -persoanele care au detinut functia de presedinte al Consiliului superior sau al consiliului filialei doua mandate consecutive isi pot depune candidatura pentru a fi realese in aceleasi functii dupa o perioada egala cu cea in care au detinut functia respectiva-. Dovada respectivelor modificari e evidenta pentru oricine compara Regulamentul de organizare si functionare publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 153/28.03.2001 si site-ul CECCAR (www.ceccar.ro). Daca ar fi sa judecam dupa art. 26, lit. g) -presedintele Consiliului superior reprezinta Corpul in fata autoritatilor publice, a tertilor sau a organizatiilor nationale si internationale, aparand prestigiul si independenta profesionala a membrilor sai-, reiese ca din 2003 Marin Toma a reprezentat ilegal Corpul, fiind pasibil de un dosar penal asemanator celui deschis pe numele fostului demnitar Nicolae Melinescu.
O alta dovada a faptului ilegalitatilor operate de sefii CECCAR este si modificarea ilegala, ba chiar falsificarea formei Tabloului Corpului – avizata prin Regulamentul de organizare si functionare al CECCAR publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 153/28.03.2001 si avizat de ministerele Finantelor Publice si Justitiei . Motivul respectivelor modificari ilegale ale art. 93 din Regulamentul respectiv au avut un singur scop: acoperirea ilegalitatilor unor experti care nu figurau in Tabloul Corpului. Conform evidentelor oficiale, respectivele modificari ale continutului Tabloului CECCAR au fost operate in 2004, respectiv 2006, fara avizul MFP si al MJ. Ca atare, orice expert care a efectuat expertize contabile si judiciare, dar nu a fost inscris in Tabloul Corpului CECCAR, asa cum prevede art. 93 din Regulamentul de organizare si functionare a Corpului – republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 153/28.03.2001, avizat de Ministerul Finantelor Publice (nr. 60823/24.03.2000) si de Ministerul Justitiei (nr. DLA/708/AN/2000), risca sa fie acuzat ca a exercitat ilegal profesia. Basca faptul ca expertizele contabile si judiciare realizate de respectivii sunt nule de drept, fapt ce ar putea pune Romania intr-o situatie extrem de dificila in fata UE.
TABEL 1
CE SPUNE LEGEA
Regulament nr. (r1) din 23/10/1995 de organizare si functionare a CECCAR, Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 153 din 28/03/2001, Intrare in vigoare: 28/03/2001 (-acest Regulament are avizele favorabile ale Ministerului Finantelor – nr. 60823/24.03.2000 si Ministerului Justitiei – nr. DLA/708/AN/2000)
art. 24 – Presedintele Consiliului superior este ales de Conferinta nationala dintre membrii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania pentru un mandat de 4 ani.
Persoana respectiva poate sa cumuleze aceasta functie numai daca isi desfasoara activitatea in domeniul cercetarii sau in invatamantul universitar de profil si se bucura de autoritate profesionala si morala deosebita.
O persoana poate detine functia de presedinte pe durata maxima a doua mandate consecutive.
Pentru asigurarea continuitatii, in primul an de mandat presedintele ales isi indeplineste atributiile prevazute de lege si de regulament, putand solicita si sprijinul fostului presedinte.
art. 69 – Presedintele consiliului filialei este ales de adunarea generala dintre membrii filialei Corpului pentru un mandat de 4 ani.
Persoana respectiva poate sa cumuleze aceasta functie numai daca isi desfasoara activitatea in domeniul cercetarii sau in invatamantul universitar de profil si se bucura de autoritate profesionala si morala deosebita.
O persoana poate detine functia de presedinte pe durata maxima a doua mandate consecutive.
Pentru asigurarea continuitatii, in primul an de mandat presedintele ales isi indeplineste atributiile prevazute de lege si de regulament, putand solicita sprijinul fostului presedinte.
art. 156 – Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezentul regulament.
ANEXA Nr. 1 – PROCEDURA ALEGERILOR, CAPITOLUL I – Dispozitii generale
art. 1 – Alegerile pentru Consiliul superior si, respectiv, pentru consiliile filialelor se fac prin vot secret, pentru o perioada de 4 ani, cu reinnoirea bienala a jumatate din numarul membrilor alesi.
Presedintele Consiliului superior si presedintii consiliilor filialelor sunt alesi prin vot secret, pentru 4 ani, de Conferinta nationala, respectiv de adunarea generala a filialei.
Persoanele care au detinut functia de presedinte al Consiliului superior sau al consiliului filialei doua mandate consecutive isi pot depune candidatura pentru a fi realese in aceleasi functii dupa o perioada egala cu cea in care au detinut functia respectiva.
CE SPUNE CECCAR
Regulamentul de organizare si functionare a CECCAR – publicat pe site-ul Corpului (www.ceccar.ro) si in toate publicatiile tiparite de Corp si utilizate de expertii contabili si de contabilii autorizati
art. 24 – Presedintele Consiliului Superior este ales de Conferinta Nationala dintre membrii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania pentru un mandat de 4 ani.
Persoana respectiva poate sa cumuleze aceasta functie numai daca isi desfasoara activitatea in domeniul cercetarii sau in invatamantul universitar de profil si se bucura de autoritate profesionala si morala deosebita.
Pentru asigurarea continuitatii, in primul an de mandat presedintele ales isi indeplineste atributiile prevazute de lege si de regulament, putand solicita si sprijinul fostului presedinte.
art. 69 – Presedintele consiliului filialei este ales de adunarea generala dintre membrii filialei Corpului pentru un mandat de 4 ani.
Persoana respectiva poate sa cumuleze aceasta functie numai daca isi desfasoara activitatea in domeniul cercetarii sau in invatamantul universitar de profil si care se bucura de autoritate profesionala si morala deosebita.
Pentru asigurarea continuitatii, in primul an de mandat, presedintele ales isi indeplineste atributiile prevazute de lege si de regulament, putand solicita sprijinul fostului presedinte.
art. 156 – Anexele nr.1-3 fac parte integranta din prezentul regulament.
Anexele 1 -3, care conform art. 156 -fac parte integranta din Regulament-, nu sunt publicate pe site-ul CECCAR.
CUM TREBUIE SA ARATE TABLOUL CECCAR conform Regulamentului nr. (r1) din 23/10/1995 de organizare si functionare a CECCAR, Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 153 din 28/03/2001, Intrare in vigoare: 28/03/2001 (- acest Regulament are avizele favorabile ale Ministerului Finantelor – nr. 60823/24.03.2000 si Ministerului Justitiei – nr. DLA/708/AN/2000)
art. 93 – Tabloul Corpului este impartit in opt parti, cuprinzand membrii activi ai Corpului cu drept de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat, si anume:
Partea intai – experti contabili care isi exercita profesia cu titlu independent, individual, in cadrul propriilor cabinete;
Partea a doua – experti contabili straini, autorizati de Consiliul superior sa isi exercite profesia in Romania, cu titlu independent, individual, in cadrul propriilor cabinete;
Partea a treia – experti contabili, salariati ai Corpului sau ai unor membri ai Corpului, persoane fizice sau juridice;
Partea a patra – persoane juridice de profil:
A. firme in retele internationale sau in parteneriat mixt (roman si strain);
B. firme cu capital autohton;
Partea a cincea – contabili autorizati care isi exercita profesia cu titlu independent, individual, in cadrul propriilor cabinete;
Partea a sasea – contabili autorizati, salariati ai Corpului sau ai unor membri ai Corpului, persoane fizice sau juridice;
Partea a saptea – experti contabili de onoare;
Partea a opta – contabili autorizati de onoare
CUM ARATA TABLOUL CECCAR IN ANUL 2004, ATUNCI CAND REGULAMENTUL CORPULUI A FOST MODIFICAT ILEGAL, FARA AVIZUL MINISTERULUI FINANŢELOR SI AL MINISTERULUI JUSTIŢIEI (a se vedea Hotarare nr. 59 din 23/02/2004 privind aprobarea Tabloului cuprinzand membrii CECCAR, persoanele fizice si juridice abilitate sa aiba calitatea de tutore de stagiu si persoanele fizice care efectueaza stagiul in vederea participarii la examenul de admitere la profesia de expert contabil si de contabil autorizat, precum si expertii evaluatori de intreprinderi, Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 438bis din 17/05/2004, intrare in vigoare: 17/05/2004. In Monitorul Oficial mentionat se precizeaza clar faptul ca forma Tabloului, adica art. 93 din Regulamentul Corpului, a fost modificata si completat ilegal, fara avizul initial al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Justitiei, prin doua acte normative interne: Hotararea nr. 02/50/2002 a Conferintei Nationale a CECCAR si prin Hotararea nr. 03/57/2003 a Consiliului Superior al CECCAR)
art. 93 – Tabloul Corpului este impartit in opt parti, cuprinzand membrii Corpului, cu drept de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat, si anume:
Partea intai – experti contabili – liber-profesionisti care isi desfasoara activitatea individual sau ca persoane fizice autorizate.
Partea a doua – experti contabili care au statut de angajati in intreprinderi, institutii bancare si de asigurari, educatie si cercetare si institutii centrale sau locale.
Partea a treia – persoane fizice straine care au obtinut calitatea de membru al Corpului.
Partea a patra – Societati de expertiza contabila:
A. Cu capital strain sau mixt.
B. Cu capital autohton.
Partea a cincea – contabili autorizati liber profesionisti care isi desfasoara activitatea in mod individual sau ca persoane fizice autorizate.
Partea a sasea – contabili autorizati care au statut de angajati in intreprinderi, institutii bancare si de asigurari, educatie si cercetare si institutii centrale si locale.
Partea a saptea – Societati de contabilitate
Partea a opta – Titluri onorifice:
A. Presedinti de onoare
a) ai Corpului
b) ai filialelor Corpului.
B. Experti contabili de onoare
C. Contabili autorizati de onoare.
CUM ARATA TABLOUL CECCAR IN PREZENT, DUPA CE REGULAMENTUL CORPULUI A FOST MODIFICAT ILEGAL, FARA AVIZUL MINISTERULUI FINANŢELOR SI AL MINISTERULUI JUSTIŢIEI (a se vedea Hotarare nr. 71 din 28/04/2006 privind aprobarea Tabloului cuprinzand membrii CECCAR, persoanele fizice si juridice abilitate sa aiba calitatea de tutore de stagiu si persoanele fizice care efectueaza stagiul in vederea participarii la examenul de admitere la profesia de expert contabil si de contabil autorizat, precum si expertii evaluatori de intreprinderi, Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 550 din 26/06/2006. In Monitorul Oficial mentionat se precizeaza clar faptul ca forma Tabloului, adica art. 93 din Regulamentul Corpului, a fost modificata si completat ilegal, fara avizul initial al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Justitiei, prin trei acte normative interne: Hotararea Conferintei Nationale a CECCAR nr. 02/50, prin Hotararea Consiliului Superior al CECCAR nr. 03/57 si prin Hotararea Conferintei Nationale a CECCAR nr. 05/53)
art. 93. Tabloul Corpului este impartit in opt sectiuni, cuprinzand membrii Corpului, cu drept de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat, si anume:
Sectiunea intai – experti contabili – liber profesionisti care isi desfasoara activitatea individual sau ca persoane fizice autorizate.
Sectiunea a doua – experti contabili care au statut de angajati in intreprinderi, institutii bancare si de asigurari, educatie si cercetare si institutii centrale sau locale.
Sectiunea a treia – persoane fizice straine care au obtinut calitatea de membru al Corpului.
Sectiunea a patra – expertti contabili care isi desfasoara activitatea in cadrul unor societati, companii sau cabinete, membre ale Corpului:
A. Cu capital strain sau mixt.
B. Cu capital autohton.
Sectiunea a cincea – contabili autorizati liber profesionisti care isi desfasoara activitatea in mod individual sau ca persoane fizice autorizate.
Sectiunea a sasea – contabili autorizati care au statut de angajati in intreprinderi, institutii bancare si de asigurari, educatie si cercetare si institutii centrale si locale.
Sectiunea a saptea – contabili autorizati care isi desfasoara activitatea in cadrul societatilor de contabilitate, membre ale Corpului.
Sectiunea a opta – Titluri onorifice:
A. Presedinti de onoare
a) al Corpului
b) al fililalelor Corpului.
B. Experti contabili de onoare
C. Contabili autorizati de onoare.