Home Actualitate Catarama, rechemat la bara in dosarul -Pamex-

Catarama, rechemat la bara in dosarul -Pamex-

DISTRIBUIŢI

Ingineriile financiare facute de Viorel Catarama, patronul Societatii Pamex, in anul 1999, au intrat din nou in atentia Tribunalului Neamt. Contractele de vanzare-cumparare a terenurilor, cladirilor si mijloacelor fixe ale Pamex de catre Pamex Industries au fost atacate, din nou, in Justitie de catre firma General Consulting, care a cerut anularea lor. De aceasta data, dosarul se afla pe rolul Tribunalului Comercial, iar vechea societate Pamex se afla in procedura de lichidare. General Consulting este lichidatorul societatii si a cerut anularea contractului, motivand ca acesta a fost facut in dauna creditorilor Pamex. Societatea are datorii de circa 40 miliarde de lei, in timp ce bunurile din patrimoniu, respectiv vechea sectie PAL, cu utilaje invechite si nefunctionale, nu valoreaza mai mult de 10 miliarde de lei.

Datoriile, plasate -mortului financiar-

Povestea a inceput in 1998, cand un consiliu format din Viorel Catarama, Dan Laurentiu Coman, Valentina Draghici si Virgil Rusti a hotarat constituirea societatii pe actiuni Pamex Industries SA Bucuresti, la care Pamex sa detina 99% din actiuni. Noua societate inglobeaza toate activele Pamex, cu exceptia sectiei PAL si a datoriilor catre stat. In decembrie 1998, Pamex a vandut catre Pamex Industries absolut tot patrimoniul, cu exceptia sectiei PAL, contra sumei de noua miliarde de lei. De fapt, plata a fost facuta, dupa cum rezulta din actele aflate la Elvila Bucuresti, sucursala Piatra Neamt, prin compensarea unei datorii mai vechi a lui Pamex catre SAFI Invest Bucuresti. In aprilie 1999, Pamex Industries devine Sucursala Pamex-Elvila, iar datoriile catre CJAS au fost plasate in contul -mortului financiar- Pamex, care trebuia sa plateasca 1,065 miliarde de lei, in timp ce Pamex Elvila datora doar 134 milioane de lei.

Dosarul Pamex a ajuns la Tribunalul Comercial

In vara anului 2000, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Neamt, unul dintre cei mai importanti creditori ai Pamex, a repurtat o prima victorie in lupta cu Pamex, deoarece Judecatoria Piatra Neamt a admis cererea de anulare a contractului de vanzare-cumparare a terenurilor, cladirilor si mijloacelor fixe ale Pamex catre Pamex Industries. Sentinta a permis revenirea la structura actionariatului din 1998 cu SC Elvila International ca actionar principal (75%). Victoria CJAS a fost insa de scurta durata, deoarece Pamex Industries si Elvila au formulat apel impotriva sentintei judecatoriei, apel admis in vara anului trecut de catre Tribunalul Judetean Neamt. Una dintre cererile de interventie formulate in interesul SC Elvila a fost facuta de sindicatul din societate.

Tribunalul Judetean a admis apelurile si a anulat sentinta judecatoriei, dar CJAS nu a renuntat si a declarat recurs impotriva deciziei tribunalului. Recursul a fost admis de Curtea de Apel Bacau, care, in primavara acestui an, trimite dosarul spre solutionare instantei Tribunalului Comercial Neamt.

PPS, lasat cu buza umflata?

Dobandirea a 82% din actiunile Pamex de catre tandemul Elvila-SAFI a fost o afacere destul de controversata. Istoria acestei privatizari a inceput in 1995, cand firma Minola a achizitionat 65% din actiunile societatii din Piatra Neamt. Dupa ce a platit doar o rata din valoarea pachetului achizitionat, Minola a vandut actiunile catre SAFI, care, imediat, le-a revandut societatii Elvila, patronata de omul de afaceri Viorel Catarama. Minola nu a mai achitat actiunile achizitionate. Astfel, FPS s-a chinuit vreo trei ani prin instante pentru a recupera cele 65% din actiunile Pamex. Insa cum Elvila a devenit, intre timp, proprietarul actiunilor, FPS a ramas doar cu satisfactia obtinerii unei sentinte favorabile, reprezentantii Registrului Comertului refuzand sa inregistreze FPS ca avand procentul de actiuni castigat, recomandand acestei institutii actionarea in judecata a societatii Elvila.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.