Home Actualitate Cati Andronescu lansează: Laser USL, frate!

Cati Andronescu lansează: Laser USL, frate!

DISTRIBUIŢI

Geloasă pe reușitele succesorului său la Ministerul Educației,

După ce s-au umplut de penibil cu programul de așa-zisa relansare economică, o simplă schiță a unor principii economice aplicate ireal pentru situația actuală a economiei, „revoluționarii“ Ponta și Crin pun la cale o nouă „bombă“. De data aceasta în domeniul educației și cercetării, acolo unde cei doi o au vårf de lance pe nimeni alta decåt Cati Andronescu, garantată de Vanghelie, o ministresă mediocră și un rector la fel de mediocr deoarece nu a reușit nici pånă astăzi să înscrie Politehnica în topul primelor 500 de universități din lume. Așadar, cu cadrele bine pregătite și cu noua strategie, USL a ieșit curajos såmbătă să ne uimească din nou, dacă mai era nevoie, de neputința acestei uniuni de a se constitui într-o entitate politică în stare să facă mai mult decât coaliția de la guvernare. Documentul politic lansat cu această ocazie se numește „Viziunea USL pentru educație și Concepția USL asupra educației“, iar unul dintre obiective este construirea celui mai mare laser din lume. Mai pe scurt, vorba reclamei: „Laser, frate!“. Numai că săracul laser pe care a ajuns USL-ul să-l politizeze nu e nici al lor, nici al Romåniei în totalitate, ci este un proiect multinațional în care sunt implicate 13 țări europene. Cu alte cuvinte, USL a ajuns să vrea să se facă stăpånă pe un proiect științific la care participă și țara noastră, aducåndu-l pe hårtie în curtea politică a alianței stångisto-dreptace.
Astfel, cum aflăm chiar din gura Ecaterinei Andronescu, USL își propune, dacă va ajunge la guvernare, realizarea cu prioritate a unui proiect de construire a celui mai puternic laser din lume, susținut de Consiliul Investitorilor Străini. Declarațiile lui Andronescu sunt cel puțin hilare în contextul în care laserul care urmează să fie construit pe platforma de fizică atomică de la Măgurele a ajuns să fie politizat și transformat ca obiectiv central în programul de alternativă politică al opoziției. În rest, Cati a prezentat aceleași platitudini pe care le aud de circa 20 de ani încoace referitor la „laptele și mierea“ care or să curgă råuri odată cu ajungerea la putere a USL.

Frustrări profesionale

În ceea ce privește situația acestui mega-laser, lucrurile stau cu totul altfel. Este vorba de unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare de la noi din țară. După cum se știe, atåt actualul ministru al Educației, Daniel Funeriu, cåt și Cati Andronescu sunt cercetători, numai că de calibru diferit. În timp ce Funeriu este un cercetător recunoscut pe plan mondial  și lucrează cu granturi de milioane de euro, iar lucrarea lui de doctorat a fost făcută cu un profesor coordonator laureat al premiului Nobel, Ecaterina Andronescu a urcat în cariera profesională cu ajutorul partidului, care a folosit-o și în calitate de rector, și în calitate de ministru. Așadar, încă o frustrare pentru Cati, care este în stare să facă ea laserul, chiar și din hårtie creponată, numai pentru a încerca să-i ia fața lui Funeriu. Măcar o dată.

Proiect demarat de aproape un an

Și mai amuzant este faptul că includerea acestui laser pe „noua viziune“ a USL privind educația s-a făcut la numai trei zile după ce Guvernul a aprobat, la 1 iunie, un memorandum prin care cere identificarea de surse de finanțare pentru Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) și realocarea de bani europeni de la alte programe europene către proiectul celui mai mare laser din lume. Probabil de acolo a reușit să se inspire Cati și să copieze, grosolan, acest proiect. Propunerea de finanțare demarată de Guvern va fi înaintată Comisiei Europene pe 7 iunie a.c., prin Comitetul de Monitorizare, anunța cu cåteva zile în urmă Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică. În cazul în care Comitetul va aproba această realocare de fonduri, proiectul va fi depus la Comisia Europeană, de unde are nevoie de semnătura finală a comisarului european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, pentru a fi începută construcția laserului. Cercetătorii de la Măgurele așteptau din martie această decizie a Guvernului. Deci nimic nou sub soare. Dar cum probabil mersul la Realitatea TV îi ocupă tot timpul, Cati nu mai are timp și pentru găsirea unor soluții viabile pentru învățământ, mulțumindu-se cu plagiatul și politizarea unor proiecte educaționale și de cercetare.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat la finalul anului 2010 că proiectul care se cifrează la circa 280 milioane de euro, din fonduri europene, „are în vedere două aspecte științifice extrem de importante: dezvoltarea științifică necesară construirii unui laser atåt de puternic este în sine un challenge, iar în Romånia se va studia interacțiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce ține de fizica atomică, de interacțiunea laser – particule nucleare și particule atomice“.
Funeriu a declarat că ELI-NP poate inversa „fenomenul de scurgere de creiere“ din Romånia. Societatea romånească are nevoie, însă, și de schimbarea mentalității, a precizat acesta, punctånd că „unul dintre lucrurile pe care trebuie să le schimbăm în această societate este să trecem de la «merge și așa» la «yes, we can». Pentru că «we can»“.

Etapele proiectului ELI, asumat politic grosolan de către USL

În decembrie 2010, Guvernul adopta o notă privind construirea la Măgurele, în județul Ilfov, a facilității Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI-NP) pentru cercetări în domeniul laserelor și a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicată luminii extreme, scrie Hotnews. Apoi, pe 3 ianuarie 2011, proiectul a fost trimis spre evaluare în JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), o unitate a Comisiei Europene, finanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), menită să evalueze proiectele înainte ca acestea să fie depuse la CE. În luna februarie a fost primită o primă evaluare a proiectului, iar în martie JASPERS a remis evaluarea finală, „extrem de pozitivă“. În data de 1 iunie, Guvernul Romåniei a solicitat prin memorandum trecerea ELI-NP pe propunerea de finanțare din fonduri structurale și realocarea de bani de la alte programe.
Pe 7 iunie, propunerea va fi înaintată Comisiei Europene, prin Comitetul de Monitorizare. În septembrie-octombrie este planificată trimiterea proiectului la Comisia Europeană, pentru aprobarea finală. La începutul anului 2012 este planificată demararea construcției care are ca termen de finalizare anul 2015. Pentru a asigura finanțarea de 280 milioane de euro, atåt cåt costă proiectul din Romånia, Executivul trebuie să realoce bani de la alte programe operaționale.

Laser cu utilizări terapeutice

ELI este un proiect paneuropean de cercetare științifică inițiat în 2005, în cadrul căruia 13 țări europene colaborează pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romånia și Ungaria sunt țările gazdă care vor construi fiecare cåte o parte a acestui proiect. Mai precis, în cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare țară urmånd să realizeze cercetări în ceea ce privește lumina de mare intensitate, pe domenii separate de studiu. ELI-NP, facilitatea care se va construi la Măgurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma. Pilonul a cărui construcție revine Romåniei, ELI – NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi în orașul Măgurele, la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“. Aplicațiile experimentelor planificate pe platforma de la Măgurele merg de la terapia anticancer și ecologizarea deșeurilor radioactive, pånă la realizarea de acceleratori de particule performanți. Proiectul constă în obținerea unor fascicule laser cu intensități de peste 1.000 de ori mai mari decåt cele mai mari valori disponibile în ziua de azi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.