Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuțiilor Curții Constituționale a fost declarată, astăzi, neconstituțională.
În 18 iulie, Senatul, forul decizional, adoptase legea de aprobare a OUG privind funcționarea Curții Constituționale (CC) în varianta Camerei Deputaților.
Ordonanței de Urgență a Guvernului 38/2012 a modificat competența Curții Constituționale, în sensul cã nu se mai poate pronunța pe deciziile Parlamentului.
Pe 19 iulie, un grup de 63 de deputați ai PDL au depus la CCR o sesizare de neconstituționalitate la Legea privind aprobarea OUG a Guvernului Ponta de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR. "Curtea Constituțională se pronunță asupra constituționalității hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaților, ale plenului Senatului și ale plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli și principii constituționale, cu excepția hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât și a hotărârilor privind actele juridice cu caracter individual", este textul incriminat de PDL.
În sesizarea PDL se spune că CCR ar trebui să verifice toate hotărârile Parlamentului – individuale și normative – deoarece și hotărârile Parlamentului privind actele juridice cu caracter individual pot afecta valori și principii constituționale. PDL mai susține că prin scoaterea unor hotărâri ale Parlamentului de sub controlul CCR, acestea nu ar mai putea fi atacate în niciun fel și "ar putea avea orice conținut".
CCR s-a pronunțat însă indirect pe acest subiect în luna iulie când a stabilit, în speța înlocuirilor Robertei Anastase și a lui Vasile Blaga de la președinția Camerelor că nu se poate pronunța asupra numirilor de persoane, ci doar asupra deciziilor Parlamentului care pot afecta valori și principii constituționale. Între timp, și OUG (care inițial prevedea că CCR nu se poate pronunța pe niciun fel de Hotărâri) a fost modificată în Parlament în concordanță cu deciziile Curții invocate mai sus.
A doua contestație aflată pe masa CCR vine tot din partea PDL și se referă la Legea de cooperare între Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, care prevede că Parlamentul stabilește cine merge la Consilul European, în cazul în care președintele și premierul nu se înțeleg.
Mihaela Dobrescu