Home Actualitate CCR încearcă să-l oblige pe Iohannis să-l pună premier pe PSD-istul Remus...

CCR încearcă să-l oblige pe Iohannis să-l pună premier pe PSD-istul Remus Pricopie

DISTRIBUIŢI

În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, cu voturile majorității judecătorilor care sunt puși de PSD, a constatat, a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru pe 6 februarie 2020.

În esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, „desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie.”, arată judecătorii CCR, aripa pesedistă, majoritară.
PSD l-a propus ca premier pe 5 februarie pe Remus Pricopie, rectorul SNSPA, mai puțin agramat decât Dăncilă și Ciolacu, prezentând și numărul de semnături necesare de la parlamentari.
„Atribuțiile constituționale sunt la președintele României, așteptăm”, a declarat, luni, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, la scurtă vreme după decizia CCR privind învestirea Guvernului Orban 2.
Liderul social-democrat a mai arătat că formațiunea sa nu va mai merge la consultările de la Cotroceni cu un alt nume de premier. „Nu vom mai face o propunere de prim-ministru”, a explicat Ciolacu.

6 ARII

    • BRAVO George esti un om luminat la minte vezi DEMOCRATIA prin NORMALITATE …..
      PENTRU A SE IMPLINI ACEST VIS, SOCIETATEA CIVILA TREBUIE SA ADUNE SEMNATRURI , SA FACA DEMONSTRATII SI ADUNARI PULICE CAT MAI MULTE CA SA EXPLICE PENTRU A INTELEGE SI PULIMEA DESPRE CE ESTE VORBA…

  1. Domnule Paraschiv, ce să înțeleg eu din:
    19. cu majoritate de voturi, constată neconstituționalitatea modificării aduse art. 103 alin. (1) și (3) din Constituție, precum și a completării art. 103 din Constituție cu trei noi alineate, alin. (31) – (33), referitoare la modalitatea de desemnare de către Președintele României a candidatului la funcția de prim-ministru
    320. Mai mult, Curtea observă că actualul text al art. 103 din Constituție se referă și la situația în care mandatul Guvernului încetează înainte de termen, potrivit art. 106, art. 107 alin. (3) teza întâi, art. 113 sau art. 114 din Constituție. Noua reglementare propusă are ca premisă doar situația în care Președintele Românei desemnează candidatul pentru funcția de prim-ministru imediat după ce au avut loc alegerile parlamentare. Astfel, chiar dacă Guvernul a fost demis printr-o moțiune de cenzură, propunerea candidatului va aparține invariabil partidului/alianței politice participante la alegeri care a obținut cel mai mare număr de mandate parlamentare indiferent de situația politică existentă. Totodată, se poate întâmpla ca pe parcursul legislaturii partidul politic sau alianța politică participante la alegeri care a obținut cel mai mare număr de mandate parlamentare să se desființeze sau să se scindeze, ceea ce implică atât dificultăți în determinarea partidului politic sau alianței politice al cărui/cărei reprezentant trebuie desemnat drept candidat, cât și obligativitatea parcurgerii unei proceduri care oricum nu ar avea nicio finalitate sub aspectul obținerii votului de încredere.(Decizia nr. 80/2014 asupra propunerii legislative privind revizuirea Constituției României-Publicat în Mof I nr. 246/2014)?

  2. Ce zice Cioloș:„Mie mi se pare că, încă o dată, Curtea Constituţională, deposedează Preşedintele României de un drept constituţional, acela de a desemna candidatul pentru poziţia de premier. Eu asta ştiu din Constituţie, că spune că preşedintele are acest drept, preşedintele are în spate câteva milioane de alegători, de cetăţeni români care l-au votat. Are toată legitimitatea, şi conform Constituţiei, şi politic, dacă vreţi, să numească, să desemneze candidatul de premier pe care îl consideră util şi Parlamentul are dreptul să îl voteze sau să îl respingă”!
    Ce se propunea în Decizia 80/2014:,,91. Alineatele (1) și (3) ale articolului 103 se modifică și vor avea următorul cuprins:
    (1) Președintele României îl desemnează drept candidat pentru funcția de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianța politică participante la alegeri care au obținut cel mai mare număr de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. În cazul în care există mai multe formațiuni politice care au participat la alegeri și care au obținut același număr de mandate, Președintele României îl desemnează drept candidat pentru funcția de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianța politică participante la alegeri, care au obținut cel mai mare număr de voturi, potrivit rezultatului oficial al alegerilor.
    Ce zice, în acest moment Constituția României:,,
    Investitura ARTICOLUL 103
    (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
    (2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

    (3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

  3. Ultima întrebare, domnule Paraschiv ți scuze pentru că v-am stressat :are dreptate fostul judecător al CCR când spune că „Presedintele trebuie sa gaseasca solutii sa formeze Guvernul, nu sa NU-l formeze. Presedintele NU trebuie sa lucreze pentru dizolvarea Parlamentului, rolul lui este sa desemneze o persoana care sa formeze Guvernul.
    Si in Constitutie scrie, la art. 103, ca persoana desemnata sa formeze Guvernul va cere votul de incredere al Parlamentului in termen de 10 zile. Nu poate candidatul sa mearga la Parlament sa ceara sa nu il voteze, el cere sa il voteze! Se presupune ca a fost propus sa formeze Guvernul, nu sa NU formeze. Asta e spiritul Constitutiei. Cine il citeste altfel inseamna ca vrea ca statul sa nu functioneze”, a mai afirmat Augustin Zegrean.
    Mulțumesc pentru înțelegere, dacă există!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.