Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, miercuri, că legea care mărește salariile din Sănătate și Educație, adică cea care aprobă și modifică ordonanța privind salarizarea bugetarilor, OUG 20/2016 este constituțională după ce a analizat sesizările formulate de PNL și de Guvern. Este vorba de legea care a consființit mărirea salariilor impusă în Parlament la inițiativa PSD și votată de toate partidele parlamentare.
O obiecţie de neconstituţionalitate, anterioară promulgării, a Legii privind aprobarea OUG nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost formulată de 65 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al PNL, iar cealaltă de Guvern.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 7 noiembrie, OUG 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în Educaţie şi Sănătate în medie cu 15%.
Premierul Dacian Cioloş a anunţat, ulterior, că Guvernul este nevoit să ceară un control de constituţionalitate în cazul legii adoptate de Parlament. „Suntem nevoiţi să cerem un control de constituţionalitate a acestei legi care a fost adoptată şi vreau să fiu foarte clar: această solicitare de control de constituţionalitate vizează doar legea care modifică ordonanţa de urgenţă şi nu ordonanţa de urgenţă ca atare”, preciza Cioloş pe 8 noiembrie.
Pe 9 noiembrie, şi grupul PNL din Camera Deputaţilor a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea acestei legi.
Acum, după decizia CCR, legea va merge la promulgare la președintele Iohannis care are 20 de zile să o promulge, să o retrimită înapoi în Parlament sau poate ridica și el o obiecție de neconstituționalitate la CCR, cu alte argumentații față de PNL și Guvern.
UPDATE ora 19.20: Președintele Iohannis a anunțat că va promulga legea de aprobare și modificare a OUG 20/2016.