Interpelate în Parlament despre haosul salariilor din Sănătate, ministrul Muncii și cel al Sănătății au fost întrebate de deputatul PMP Marius Pașcan „când și dacă vor ajunge vreodată veniturile din sănătate la nivelul promis de către ministrul Olguța Vasilescu, care susținea public, de fapt, triplarea netă a acestora?!”
Constituția României și legea răspunderii ministeriale prevăd că ministerele sunt obligate să răspundă interpelărilor parlamentarilor, orice prezentare de date inexacte reprezintând infracțiune.
La întrebarea deputatului, ministrul Muncii a răspuns că: „gestionarea sistemului de salarizare a personalului din unitățile sanitare publice, din rețeaua Ministerului Sănătății și a autorităților administrației publice locale se asigură de ordonatorii principali de credite și de Ministerul Sănătății, conform Legii-cadru nr.1533/2017. Totodată, menționăm că pentru informații suplimentare este necesar să vă adresați Ministerului Sănătății.”, ceea ce deputatul deja făcuse, după cum scria chiar în antetul interpelării.
Ministrul Pintea l-a delegat să răspundă pe secretarul de stat Dan Dumitrescu, fiul tatălui său, administratorul public al judeţului Teleorman. Mircea Dumitrescu a devenit celebru după ce a fost pus sub acuzare în dosarul Tel Drum.
Dan Dumitrescu răspunde exemplificând cu salariul stabilit pentru un medic primar în specialitatea medicină de urgență, gradația 5: „vă comunicăm că în prezent beneficiază lunar de un salariu de bază de 16611 lei stabilit conform legii cadru, și de un spor pentru condiții de muncă, stabilit conform Regulamentului cadru aprobat prin HG 153/2018, de minim 55% din salariul de bază, respectiv 9136 lei. Pe lângă veniturile brute permanente de mai sus, în sumă lunară de 25747 lei, echivalentul a 5560 EUR, se poate adăuga contravaloarea brută a gărzilor efectuate care poate fi de maxim 7162 lei lunar, echivalentul a 1547 EUR, precum și alte venituri lunare, de unde rezultă în acest caz un salariu lunar net cuprins între 3253 EUR și 4158 EUR.
Nu-i așa că e totul clar?