Home Actualitate CE considerã CNSC drept “un filtru eficient în prevenirea unui număr substanțial...

CE considerã CNSC drept “un filtru eficient în prevenirea unui număr substanțial de nereguli în procedurile de achiziții publice”

DISTRIBUIŢI

Ultimul raport MCV referitor la România, publicat miercuri, deşi pozitiv, remarcă faptul că ţara noastrã se confruntă cu deficiențe persistente în domeniul achizițiilor publice, însã laudã activitatea Consiliului Naţiona;l de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) – instituţie pe care o catalogheazã drept „un filtru eficient în prevenirea unui număr substanțial de nereguli în procedurile de achiziții publice, atât în cazul de la nivel național și de proiecte europene finanțate”.
Aspectele identificate de experţii CE pe piaţa autohtonã a achiziţiilor publice includ o combinație de mai mulți factori ce lezeazã de capacitatea achizitorilor publici, precum „lipsa de stabilitate și fragmentarea cadrului juridic, sistemul instituțional și calitatea concurenței în domeniul achizițiilor publice”. In acest context, raportul subliniazã cã „un procent ridicat de proceduri de achiziții publice sunt supuse plângerilor”. „Există o percepție generală a nivelurilor ridicate de corupție, fraudă și conflict de interese. Observatorii societății civile au remarcat diferențe majore în numărul de cazuri identificate și urmărite în diferite părți ale țării și prin diverse agenții; autoritățile de la nivel local sunt afectate în special de lipsa de transparență în alocarea de fonduri publice pentru proiecte de achiziții publice, iar riscurile de corupție în atribuirea contractelor de achiziții publice la nivel local fiind substanțial”, au punctat experţii CE. Subliniind faptul cã „ există preocupări privind capacitatea și gradul de expertiză a personalul care se ocupă cu procedurile de achiziții publice, la nivel național și local”, raportul MCV aratã cã „numărul de profesioniști în domeniul achizițiilor publice pare a fi insuficient în raport cu volumul de muncă în acest domeniu – ceea ce conduce la documente de licitație inadecvate care declanșeazã plângeri din partea operatorilor economici și face evaluarea și executarea contractelor dificile”.
CE atrage atenţia in document asupra faptului cã „utilizarea repetată a excepțiilor afectează transparența și deschiderea pieței achiziţiilor publice și creează potențialul pentru corupție”.
Pe parte de remedii, raportul insistã pe faptul cã instituţia administrativ-jurisdicţionalã ce are ca atribuţii soluţionarea contestaţiilor formulate de operatorii economici în cadrul procedurilor de achiziţie publicã, în speţã Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), „acționează ca un filtru eficient în prevenirea unui număr substanțial de nereguli în procedurile de achiziții publice, atât în cazul de la nivel național și de proiecte europene finanțate”.
Cu toate acestea, raportul aratã cã „responsabilitățile instituţiilor în domeniul ex-ante se suprapun, iar cooperarea inter-instituțională este insuficientă”. Din acest motiv, experţii CE susţin cã „rămâne dificil să se anuleze contractele care au fost încheiate în ciuda unui conflict de interese, în special dacă acestea au fost deja (parțial) executate”.
Reamintim cã în colaborare cu serviciile CE, România a început recent să elaboreze o strategie globală de achiziții publice și planul de acțiune care ar trebui să fie livrate până la sfârșitul lunii iunie 2015, în vreme ce acțiunile și măsurile aferente trebuie puse în aplicare până la sfârșitul anului 2016.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.