Home Actualitate Ce fel de supraveghere a fost la BRS?

Ce fel de supraveghere a fost la BRS?

DISTRIBUIŢI

Tocmai cand rapoartele oficiale ne obisnuisera cu prezentarea spectaculoasei intariri a supravegherii bancare din ultima perioada, directia de specialitate din BNR, condusa de viceguvernatorul Mihai Bogza, a reusit sa se remarce din nou printr-o inutilitate aproape suspecta. Intr-una dintre bancile comerciale din tara, si anume la Banca Romana de Scont (BRS), administratorii au scos fara jena bani din contul unor clienti, pentru a-i transfera din proprie initiativa in conturile altor firme.

Situatia nu a ajuns decat recent la cunostinta opiniei publice, dupa ce plangerile penale ale clientilor furati au fost inaintate Parchetului.

Interesant este insa faptul ca toate aceste ilegalitati s-au desfasurat sub ochii vigilenti ai reprezentantilor Directiei de Supraveghere din BNR. Banca Romana de Scont a intrat inca din vara in supravegherea speciala a Bancii Nationale a Romaniei, dupa ce nu a reusit sa-si constituie rezervele minime obligatorii. In toata aceasta perioada, multimea de subordonati ai dlui Bogza, care s-a deplasat permanent intre sediul BNR si cel al BRS, nu a vazut nimic din miscarile ilegale facute de administratorii institutiei cu banii clientilor. Intre timp, supravegherea bancara s-a intarit pe hartiile prezentate Fondului Monetar International si Uniunii Europene de oficialii romani, care incearca sa ne convinga de faptul ca imbunatatirea legislatiei in domeniu a facut si din Directia de Supraveghere condusa de Mihai Bogza un mult mai eficient caine de paza al sistemului bancar.

In prezent, la Banca Romana de Scont este instituit si regimul de decontare speciala a platilor. Presedintele institutiei, Teodor Nicolaescu, a recunoscut recent ca, dupa retragerile masive din ultima perioada, exercitiul financiar va fi incheiat -pe zero-, precizand ca nici pe piata interbancara nimeni nu mai lucreaza cu BRS. Potrivit afirmatiilor sale, doi investitori straini misteriosi ar fi interesati sa devina actionari chiar in aceste conditii, acestia urmand sa fie aprobati la Brasov, in AGA bancii.


In momentul de fata, Banca Romana de Scont (BRS) se afla in regim de decontare speciala a platilor, acesta fiind instituit de Banca Nationala pe data de 11 decembrie a anului in curs. Potrivit celor declarate de presedintele institutiei, Teodor Nicolaescu, BRS se confrunta de mai mult timp cu retrageri masive. -Principala problema este una de imagine si de actionariat. De un an si jumatate, pe banca asta s-a pus eticheta ca este banca domnului Sorin Ovidiu Vantu. Lucru care nu a facut altceva decat sa ne strice imaginea. Adevarul este ca, de mai bine de un an, Grupul Gelsor, care detinea pachetul majoritar de actiuni al bancii, s-a aratat dispus sa renunte la acesta. Pe piata interbancara nu mai lucreaza nimeni cu noi, tot in contextul imaginii proaste-, afirma presedintele Nicolaescu.

Potrivit afirmatiilor presedintelui BRS, valoarea de piata a Bancii Romane de Scont in acest moment este de 10 milioane de dolari, principalele argumente fiind participatiile pe care banca le are la alte societati, reteaua formata din 14 sucursale, precum si un numar de alte active fixe. BRS are resurse atrase in suma de 200 miliarde de lei si credite in valoare de 300 miliarde de lei, la care se adauga garantii imobiliare evaluate la 600 miliarde de lei. Nicolaescu recunoaste insa ca exercitiul financiar pe anul in curs va fi incheiat -pe zero-.

In ciuda situatiei dificile a institutiei, presedintele Bancii Romane de Scont a anuntat o adunare generala a actionarilor, convocata la Brasov, in care sa fie aprobati doi investitori misteriosi. Potrivit afirmatiilor sale, unul dintre acestia ar fi din Anglia, iar celalalt din Grecia, ambii fiind interesati sa devina actionari ai bancii. -Pentru ca banca sa intre intr-o oarecare normalitate si sa-si relanseze o strategie proprie, va avea nevoie de aproximativ 100 miliarde de lei – 50 miliarde de lei in acest an si alte 50 miliarde de lei in anul 2002, precum si de majorari de capital-, a precizat Teodor Nicolaescu, in cadrul aceleiasi conferinte de presa in care a anuntat si posibilitatea atragerii celor doi misteriosi investitori.

Pozitia oficiala a Bancii Nationale vizavi de situatia de la Banca Romana de Scont a fost exprimata saptamana trecuta de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. -Banca Nationala a Romaniei continua sa monitorizeze situatia Bancii Romane de Scont pentru a sesiza la timp orice dereglare care poate sa apara in activitatea acestei institutii. BNR a instituit, in urma cu cateva luni, supravegherea speciala la BRS. La sfarsitul acestei etape, a fost adoptat un plan de masuri impreuna cu banca. De asemenea, a fost majorat capitalul social cu 50 miliarde de lei-, precizeaza consilierul BNR.

Vasilescu a adaugat ca, -desi are indicatori buni, banca a ramas practic fara lichiditati, acestea coborand la zero, si nu a mai fost in masura sa-si onoreze platile. In aceste conditii, BNR a instituit decontarea speciala, in primul rand pentru a proteja sistemul national de plati, care este un bun public-.

Dorin Cimpoesu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.