România are un singur expert criminalist civil în domeniul interceptărilor audio. Restul experților sunt angajați ai statului, drept pentru care clienții din miile de dosare întocmite de procurori pe baza în înregistrărilor telefonice apelează la experți din străinătate.
Singurul specialist român care nu este angajat al statului, Cătălin Grigoraș trăiește de mai mulți ani în Statele Unite ale Americii și vine rar în România. În aceste codiții, miile de inculpați nu pot să verifice dacă înregistrările procurorilor sunt autentice și nu au fost editate.
Principala piedică existentă în calea celor care doresc să devină experți era reprezentată de lipsa unor specializări în domeniu oferite de universitățile din România. Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Politehnice București a încercat să vină în ajutorul doritorilor. Astfel, în cadrul programului masteral Tehnologii multimedia pentru producția de conținut în domeniul audiovizualului (PCON), studenții vor învăța tehnici de editare audio, se vor specializa în analiza interceptărilor telefonice și vor putea să se acrediteze ca experți în voce și vorbire.
Ultima zi de înscriere este luni, 19 septembrie la sediul Facultății de Electronică, iar candidații vor trebui să susțină un interviu. Cei admiși vor fi școlarizați gratuit. Un expert în voce și vorbire este plătit, în occident cu minim 200 de dolari pe oră, iar câștigurile pot depăși adesea acest barem dat fiind complexitatea lucrărilor. În momentul de față, majoritatea românilor care au dubii cu privire la interceptările procurorilor din propriile dosare, apelează la experți străini care solicită prețuri exorbitante.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane