
Comisarul-șef din Direcția Generală Anticorupție (DGA), Constantin Gabriel, a apreciat ieri că polițiștii rutieri reprezintă categoria de angajați ai Ministerului Administrației și Internelor (MAI) cu cel mai mare risc de corupție, iar cea mai mare mită pe care a luat-o un polițist este de 10.000 de euro.
„Riscurile sunt mai mari la Poliția Rutieră. (…) Avem funcționari care se mulțumesc cu mici favoruri, sume mari de bani, mii de euro“, a declarat ieri Constantin Gabriel. Potrivit acestuia, cea mai mare șpagă luată în ultimii cinci ani de un polițist rutier sibian, prins de DGA, a fost de 300 de euro. Cea mai mare mită luată de un polițist depistat de DGA, la nivel național, în ultimii cinci ani, a fost de 10.000 de euro.
La rândul său, comisarul-șef Lucian Diniță, șeful Direcției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, a susținut că polițiștii rutieri iau șpagă și pentru că există șoferi care încalcă legea și fac totul pentru a nu fi pedepsiți.
„Cred că e o cutumă. Invariabil când un polițist de la Rutieră oprește un autovehicul, automat șoferul se dă jos de la volan. Ori în lege spune foarte clar că șoferul să rămână în mașină, să stea cu mâinile pe volan și să urmeze indicațiile polițistului. Există în țară situații în care șoferul a coborât de la volan fără să existe niciun motiv și de aici au început discuții, unele care au degenerat în ultraje. Practic vrem să eliminăm această cale de mică înțelegere care este pomenită de șoferi“, a mai spus Lucian Diniță.
La ultimul bilanț al DGA-ului a reieșit că peste 1.600 de persoane, dintre care peste 900 de angajați ai Ministerului, au fost cercetate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) de la începutul anului, peste 300 de funcționari MAI fiind puși sub învinuire pentru fapte de corupție, informează DGA. În perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2011, pentru fapte de corupție și alte fapte de natură penală, au fost cercetate 1.624 de persoane, dintre care 913 lucrători ai MAI, potrivit unui comunicat de presă al DGA. Dintre acestea, 744 au fost puse sub învinuire (316 lucrători MAI), iar 455 au fost inculpate (254 de lucrători MAI). Totodată, au fost reținute 322 de persoane (204 lucrători MAI), 254 fiind arestate preventiv (185 de lucrători MAI).