Home Actualitate CECCAR, afacere cu caracter penal

CECCAR, afacere cu caracter penal

DISTRIBUIŢI

– Printr-o norma interna emisa in 2003, dar nepublicata in -Monitorul Oficial-, Regulamentul de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili din Romania a fost modificat ilegal, astfel incat expertii contabili si judiciari, deveniti inactivi pentru ca se implicau si in afaceri, sa devina activi

-Curentul- a dezvaluit, in zeci de randuri, faptul ca sistemul judiciar autohton risca sa intre in colaps din cauza modificarilor ilegale si a falsurilor operate in legislatia care reglementeaza organizarea si functionarea Corpului Expertilor Contabili si Expertilor Autorizati din Romania (CECCAR). Pana acum, desi au recunoscut ca in incercarea de a-si mentine privilegiile si a servi anumite interese de grup maharii CECCAR au savarsit nenumarate infractiuni care pun in pericol sistemul judiciar (n.r. – exista posibilitatea anularii unor expertize judiciare; vezi cazurile Flota, VGB etc), autoritatile au asistat pasive, ani de-a randul, la activitatile penale operate de o parte a membrilor respectivei caste.

In urma cu mai bine de o luna, urmare a dezvaluirilor din -Curentul-, care demonstrau ca seful suprem al CECCAR, Toma Marin, a modificat ilegal Regulamentul de organizare si functionare a CECCAR (n.r. – prin diverse hotarari interne, fara a avea avizul Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Justitiei), mai multe institutii oficiale au anuntat ca vor lua la puricat activitatea expertilor contabili. Desi amenintau ca vor finaliza extrem de rapid investigatiile respective, pana acum nici una dintre autoritatile cu atributii de control nu a facut public vreun raport. Fara a incerca sa intervina in actiunea declansata de autoritati, -Curentul- prezinta astazi o noua dovada ca maharii CECCAR au modificat ilegal OG 65/1994 (cu modificarile si completarile ulterioare) si Regulamentul din 23 octombrie 1995 de organizare si functionare a CECCAR, republicat in -Monitorul Oficial-, Partea I nr. 153 din 28/03/2001, intrat in vigoare la 28 martie 2001 (n.r. – acest Regulament are avizele favorabile ale Ministerului Finantelor – nr. 60823/24.03.2000 si Ministerului Justitiei – nr. DLA/708/AN/2000). Conform Regulamentului CECCAR mentionat (n.r – pe care expertii contabili jura sa-l respecte), se prevede, la art. 11, alineatul 3, ca incepand cu exercitiul financiar al anului 2000, -expertii contabili si contabilii autorizati nu pot sa isi exercite atributiile conferite de aceasta calitate pe durata in care desfasoara orice activitate salarizata in afara CECCAR sau activitate comerciala, cu exceptia activitatilor didactice, literare, publicistice in domeniu si cea de parlamentar, consilier local sau judetean pe durata mandatului-. Prevederea respectiva, impusa de legiuitor cu caracter imperativ, ar trebui intocmai respectata de experti, cunoscandu-se faptul ca incalcarea acesteia ar conduce la bulversarea sistemului judiciar, prin anularea de drept a expertizelor contabile si judiciare efectuate de expertii care sunt implicati si in afaceri, si in aceasta casta profesionala. Desi constienti de implicatiile cu caracter penal care le-ar impune modificarea ilegala sau nerespectarea respectivei prevederi, maharii CECAR si-au permis sa ignore aceasta prevedere si sa modifice legea printr-o norma interna nepublicata in -Monitorul Oficial-, care permite expertilor contabili si judiciari deveniti inactivi, ca urmare a implicarii in afaceri, sa devina activi. Dovada?

Conform CSM, MFP si Ministerului Justitiei, -organizarea si functionarea CECCAR se stabileste, conform art. 28 alin. (1) din OG 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Regulamentul aprobat de Conferinta nationala, cu avizul MFP si al Ministerului Justitiei-. Mai mult, cele trei institutii insista pe faptul ca -orice modificare si/sau completare a Regulamentului CECCAR, se face (…) numai in limita reglementarilor legale-, iar -aprobarea, modificarea sau completarea Regulamentului se face numai cu avizul MFP si al Ministerului Justitiei si numai in limitele OG nr. 65/1994-. In plus, cele trei institutii spun ca Regulamentul de organizare si functionare al CECCAR este cel republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 153 din 28.03.2001 si intrat in vigoare la 28 martie 2001 (are avizele favorabile ale MFP – nr. 60823/24.03.2000 si Ministerului Justitiei – nr. DLA/708/AN/2000). Conform prevederilor art. 98 alin. (4) din Regulamentul CECCAR, preluate intocmai din art. 11 alin. (3) din OG 65/1994, incepand cu exercitiul financiar al anului 2000, -expertii contabili si contabilii autorizati nu pot sa isi exercite atributiile conferite de aceasta calitate pe durata in care desfasoara orice activitate salarizata in afara CECCAR sau activitate comerciala, cu exceptia activitatilor didactice, literare, publicistice in domeniu si cea de parlamentar, consilier local sau judetean pe durata mandatului-. Ca atare, incepand din 2000, orice expert care incalca articolul mentionat devenea automat inactiv si nu mai putea efectua expertize. Din punct de vedere legal, o expertiza efectuata de un membru CECCAR care incalca articolul amintit era nula de drept, basca faptul ca expertul respectiv devenea automat subiect de dosar penal pentru ca profeseaza ilegal.

Norma care bate legea

Desi legea e clara, pentru a-si pastra privilegiile, maharii CECCAR si-au permis in 2003 sa abroge ilegal, printr-o norma interna (!!!), articolul 98 alin. (4) din Regulamentul CECCAR, implicit art. 11 alin. (3) din OG 65/1994.

Dovada: Norma CECCAR nr. 10.367/2003 privind organizarea si desfasurarea actiunilor de reintegrare a membrilor inactivi ai CECCAR (aprobata prin Decizia nr. 03/99 septembrie 2003 a Biroului Permanent al Consiliului Superior al CECCAR, modificate prin Decizia nr. 03/101 a Biroului Permanent al Consiliului Superior al CECCAR) (facsimil 1), care a stipulat ca -incepand cu 25 septembrie 2003 toti membrii CECCAR care au calitatea de angajat cu contract de munca, la cerere, devin membri cu drepturi depline ai Corpului, bucurandu-se de toate drepturile si avand toate obligatiile ce le revin potrivit legii, Regulamentului Corpului si Codului etic national al profesionistilor contabili emis de CECCAR-.

Desi a fost sesizata, ilegalitatea a fost tolerata de autoritati, cu toate ca CSM a comunicat oficial la inceputul acestei luni ca -o asemenea abordare este in afara legii, intrucat, conform art. 75 si art. 76 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, ordinele cu caracter normativ, instructiunile si alte asemenea acte ale conducatorilor ministerelor si ai celorlalte organe ale administratiei publice centrale de specialitate sau ale autoritatilor administrative autonome se emit numai pe baza si in executarea legilor, a hotararilor si a ordonantelor guvernului, se limiteaza strict la cadrul stabilit de actele pe baza si in executarea carora au fost emise si nu pot contine solutii care sa contravina prevederilor acestora- (facsimil 2).

Sute de experti in afara legii

Ulterior adoptarii Normei 10.367/2003, adica din octombrie 2003, sute de experti contabili care figurau in evidentele Sectiunilor Corpului ca inactivi au fost bifati in Tabloul CECCAR (al carui continut a fost mistificat ilegal) ca fiind activi, devenind din anul 2004 platitori ai cotizatiilor fixe si variabile (pe baza declaratiei) si posesori de legitimatii CECCAR. Prin aceeasi Norma (nr. 10.367/2003) s-a permis ca -membrii Corpului care au si calitatea de angajat in afara Corpului pot fi asociati sau actionari la societatile de profil si pot fi membri ai CA, iar in Tablou vor fi evidentiati la Partea II-a sau a VI-a chiar daca au si contracte de munca cu timp partial sau contracte civile cu societatile de profil respective- (!!!).

Ilegalitatea este evidenta, tinand cont ca CSM a precizat clar ca, -in situatia in care, la modificarea regulamentului, CECCAR nu a cerut avizul MFP si Ministerului Justitiei, au incalcat dispozitiile art. 28 din OG 65/1994 si normele de tehnica legislativa, care sunt obligatorii-. Aude cineva?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.