Home Actualitate CECCAR functioneaza ilegal!

CECCAR functioneaza ilegal!

DISTRIBUIŢI

– Ministerul Finantelor recunoaste ca breasla expertilor contabili si judiciari si a contabililor autorizati incalca legea

Incredibil, dar adevarat: mii de expertize contabile si judiciare efectuate incepand cu anul 2003 risca sa fie atacate in justitie si declarate nule de drept, fapt care va scapa din ghearele legii o serie de beneficiari ai -sistemului ticalosit-. Motivele sunt reprezentate de incalcarea de catre conducerea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) a legislatiei care reglementeaza organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati si din evidenta eronata a expertilor contabili din Romania cuprinsi in Tabloul Corpului.

Desi reprezentantul Ministerului Finantelor Publice in Consiliul Superior al CECCAR era obligat sa sesizeze faptul ca, incepand cu 2003, legislatia in vigoare privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati e incalcata, acesta a tacut malc facandu-se astfel partas la savarsirea unor fapte care intra sub incidenta Codului penal.

Despre ce este insa vorba: in 2000, pentru a elimina conflictele de interese si a ridica standardele calitative si morale ale activitatii de expertiza contabila si judiciara, parlamentul a adoptat Legea 186, act normativ ce prevedea ca -incepand cu exercitiul financiar al anului 2000, expertii contabili si contabilii autorizati nu pot sa isi exercite atributiile conferite de aceasta calitate pe durata in care isi desfasoara orice activitate salarizata in afara CECCAR sau activitate comerciala, cu exceptia activitatilor didactice, literare, publicistice in domeniu si cea de parlamentar, consilier local sau judetean pe durata mandatului-. Rezultatul: din 2000, expertii contabili (implicit cei judiciari) erau obligati sa devina liber-profesionisti si sa renunte a fi angrenati in orice fel de afaceri remunerate in afara CECCAR, fapt cuprins si in regulamentul de organizare si funtionare al Corpului. Surprinzator, din motive (inca!) necunoscute, sefii CECCAR au decis in 2003 sa emita o norma interna care a abrogat prevederea continuta in Legea 188/2000 si a incalcat chiar si propriul Regulament de organizare si funtionare al Corpului. Ca atare, eludand legea, expertizele contabile si judiciare efectuate din 2003 incoace de catre expertii contabili si judiciari agrenati contrar legii in afaceri remunerate in afara CECCAR (si purtand viza de legalitate a conducerilor filialelor CECCAR) pot fi declarate nule de drept, tinand cont de faptul ca expertii care eludeaza legea trebuie exclusi din Corp. Un alt aspect esential ce poate conduce la nulitatea unor expertize contabile si judiciare rezida si din faptul ca sefii CECCAR au permis ca anumiti experti sa fie desemnati pentru a intocmi expertize contabile si judiciare chiar daca numele acestora nu figureaza, cum ar fi normal, in Tabloul Corpului la diviziunea persoane fizice.

-Ministerul Finantelor recunoaste ca breasla expertilor contabili si judiciari si a contabililor autorizati a dat cu legea de gard

Conform Ordonantei 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, profesia de expert contabil si de contabil autorizat se exercita numai de catre persoanele care au aceasta calitate, in conditiile prevazute de respectiva ordonanta. Actul normativ mentionat stipuleaza foarte clar accesul unei persoane fizice sau juridice la profesia de expert contabil si de contabil autorizat, inclusiv modul de organizare si functionare al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati (CECCAR) – institutie-reper in domeniul contabil. Tinand cont de faptul ca CECCAR este o persoana juridica de utilitate publica si autonoma care pastoreste activitatea expertilor contabili (inclusiv a celor judiciari; acesti experti trebuie sa fie in primul rand experti CECCAR), care are si rol de autoritate de autoreglementare in domeniul contabil, legiuitorul a ingradit posibilitatea Corpului de a mula legislatia dupa anumite interese de grup, stipuland ca -Regulamentul de functionare si organizare al CECCAR trebuie avizat de Ministerul Finantelor Publice si de cel al Justitiei (…) Orice modificare si/sau completare a Regulamentului se face numai in limita reglementarilor legale-.

Alegere -incomoda-

In anul 1999, tinand cont de faptul ca o serie de experti contabili si judiciari (precum si o serie de auditori) erau angrenati in anumite activitati economice remunerate in afara CECCAR – fapt ce crea stari de incompatibilitate si impieta pregatirea profesionala a expertilor si contabililor autorizati -, parlamentul a adoptat Legea 186 (vezi facsimil 1) prin intermediul careia a modificat Ordonanta 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, in sensul ca, incepand cu exercitiul financiar al anului 2000, -expertii contabili si contabilii autorizati nu pot sa isi exercite atributiile conferite de aceasta calitate pe durata in care isi desfasoara orice activitate salarizata in afara CECCAR sau activitate comerciala, cu exceptia activitatilor didactice, literare, publicistice in domeniu si cea de parlamentar, consilier local sau judetean pe durata mandatului-. Rezultatul: din 2000, expertii contabili (implicit cei judiciari) erau obligati sa aleaga sa renunte la implicarea in afaceri remunerate in afara CECCAR si sa devina liber-profesionisti ori, in caz contrar, sa renunte la calitatea de expert contabil sau contabil autorizat (fapt cuprins si in Regulamentul de organizare si functionare al Corpului). Prevederea respectiva viza si activitatea expertilor judiciari, tinand cont de faptul ca Ordonanta 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara precizeaza, la art. 24, al. 2, ca -expertizele contabile judiciare pot fi efectuate numai de experti contabili atestati in conditiile legii (n.r. – adica a OG 65/1994), cu toate ca expertul tehnic judiciar se afla sub -umbrela- Ministerului Justitiei. Pentru a evita eventuale stari conflictuale, in Regulamentul de organizare si functionare al CECCAR s-a prevazut clar faptul ca dosarul fiecarui expert contabil autorizat sa fie verificat in ceea ce priveste indeplinirea conditiilor cerute de lege pentru exercitarea profesiei de expert contabil sau de contabil autorizat si, in cazul in care se regasesc stari de incompatibilitate sau de incalcare a legii, expertii care incalca legea sa fie radiati din Tabloul CECCAR, adica dati afara din Corp. Mai mult, legislatia prevede inclusiv un fel de -control inopinat- al respectarii de catre experti a normelor deontologice ale profesiei: orice expertiza realizata de un expert trebuie sa fie vizata de conducerea filialei CECAR de care apartine, ocazie cu care cei care-i acorda girul trebuie sa verifice daca expertul respectiv indeplineste cerintele cerute de lege. Insa la noi, ca la nimenea…

La CECCAR, norma bate legea

In anul 2003, cu toate ca legislatia stipuleaza clar – asa cum am mentionat – faptul ca -Regulamentul de functionare si organizare al CECCAR trebuie avizat de Ministerul Finantelor Publice si de Ministerul Justitiei (…) Orice modificare si/sau completare a Regulamentului (n.r. – inclusiv prin acte interne emise de CECCAR) se face numai in limita reglementarilor legale-, sefii Corpului, adunati in Conferinta Nationala a CECAAR, au emis o norma interna prin care abrogau ilegal prevederea din Legea 186/2000 care impiedica accesul expertilor contabili si al contabililor autorizati la activitati comerciale remunerate in afara CECCAR. Constienti ca norma respectiva nu poate -bate- prevederile Legii 186/2000, sefii CECCAR nu au publicat-o nicaieri. Astfel, in dispretul legii si al normelor morale, sefii CECAR au permis unui procent insemnat din cei aproximativ 40.000 de experti contabili si judiciari ori de contabili autorizati sa incalce legea (inclusiv juramantul care se depune in momentul intrarii in aceasta -casta-) si sa ramana ancorati in activitati comerciale remunerate in afara CECCAR.

Cel care ar fi trebuit sa sesizeze incalcarea legislatiei privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, inclusiv a Regulamentului de functionare si organizare CECCAR, ar fi trebuit sa fie reprezentantul Ministerului Finantelor Publice de pe langa Consiliul Superior al Corpului ori reprezentantii aceluiasi minister de pe langa conducerea filialelor CECCAR. Asta deoarece art. 38, alin. c din OG 65/1994 stipuleaza clar faptul ca -Reprezentantul Ministerului Finantelor de pe langa Consiliul Superior are urmatoarele indatoriri: c) sesizeaza ministrul finantelor ori de cate ori hotararile CECCAR contravin reglementarilor legale. Hotararile respective devin aplicabile numai dupa pronuntarea acestuia-. Din motive invaluite in mister, reprezentantul MFP in Consiliul Superior al CECCAR a tacut malc, astfel incat mii de experti contabili si judiciari incompatibili din punct de vedere legal si-au continuat ilegal activitatea, desi din punctul de vedere al legii acestia erau automat considerati exclusi de drept din CECCAR. Rezultatul: expertizele realizate din 2003 incoace de catre expertii contabili si judiciari care au incalcat prevederile Legii 186/2000 pot fi atacate in justitie sub aspectul nulitatii absolute. Ceea ce inseamna ca o serie de rechini prinsi in plasa razboiului anticoruptie declansat de autoritati risca sa scape basma curata.

Evidente mistificate

Asa cum am mai spus in preambulul materialului, marii rechini mai au o portita prin care pot cere nulitatea absoluta a expertizelor contabile si judiciare care le-au devoalat afacerile necurate, in fapt documente care ar trebui sa se constituie in probe de netagaduit aflate de partea autoritatilor. Scaparea rechinilor survine in principal tot din cauza nerespectarii ad-literam a legislatiei privind functionarea si organizarea CECCAR.

Despre ce e vorba: conform OG 65/1994, activitatile de expertiza contabila si judiciara si de contabilitate autorizata pot fi desfasurate numai de persoanele avand calitatea de expert contabil, respectiv de contabil autorizat, inscrise in Tabloul Corpului si dovedita cu legitimatia de membru, vizata anual. Tabloul contine 11 sectiuni si reprezinta o evidenta in care sunt inscrisi toti membrii, persoane fizice, expertii contabili separat de contabilii autorizati, precum si persoanele juridice de profil, grupate in functie de criteriul teritorial, care pot presta activitati de expertiza contabila (implicit judiciara) si de contabilitate autorizata. Tinand cont de faptul ca statutul persoanelor fizice e diferit de cel al persoanelor juridice, inscrierea acestora in Tablou se face in sectiuni diferite. Ca atare, daca o persoana fizica nu figureaza in sectiunea persoane fizice a Tabloului (n.r. – acesta trebuie publicat anual in -Monitorul Oficial-; sarcina revine secretarului general al CECCAR), aceasta nu poate efectua expertize contabile, implicit judiciare in calitate de persoana fizica. Situatia e similara si in cazul persoanelor juridice. Pentru a elimina evaziunea fiscala, legea impiedica persoanele fizice ce reprezinta persoane juridice inscrise in Tabloul Corpului la sectiunea persoane juridice sa efectueze expertize juridice (implicit judiciare) in calitate de persoane fizice daca acestea nu figureaza in Tablou la sectiunea persoane fizice. Prevederea respectiva mai are si un alt scop: impiedicarea aparitiei unor disfunctionalitati in activitatea de expertiza judiciara – inclusiv nulitatea de drept a expertizelor -, tinand cont de faptul ca doar expertii contabili ce figureaza in Tabloul CECCAR pot desfasura activitati de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara (care intra sub -umbrela- Ministerului Justitiei). Pentru a indeplini aceasta din urma cerinta a legii, intre continutul Tabloului Corpului si listele de la tribunale in care se regasesc expertii agreati sa deruleze activitati de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara trebuie sa nu existe diferente. Ca atare, CECCAR – prin filialele sale, are obligatia de a remite periodic catre birourile locale de expertize tehnice si contabile din cadrul tribunalelor lista cu expertii persoane fizice si juridice cuprinse in Tabloul Corpului. Desi legea e clara, ea nu e respectata de CECCAR. Astfel, experti care nu apar in Tabloul Corpului la sectiunea persoane fizice, dar care reprezinta interesele unor persoane juridice inscrise in Tabloul Corpului la sectiunea persoane juridice, au efectuat de-a lungul vremii expertize contabile si judiciare in calitate de persoane fizice. Mai mult, din cauza ca CECCAR nu comunica periodic catre birourile locale din cadrul tribunalelor lista cu expertii persoane fizice si juridice cuprinsi in Tablou, exista situatii in care o serie de experti care nu se regasesc in Tabloul Corpului figureaza in listele birourilor locale de expertize tehnice si contabile din cadrul tribunalelor. Tinand cont de aceste inadvertente, expertizele efectuate de expertii care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pot fi considerate nule de drept. In plus, expertii care au realizat expertize in afara cadrului legal pot primi din partea CECCAR interdictia de exercitare a profesiei. Asta fara a pune la socoteala faptul ca realizarea unei expertize contabile sau judiciare de persoane care nu indeplinesc cerintele legii reprezinta infractiune pedepsita de Codul penal.

Seful expertilor stie, dar le -incurca-

Contactat pentru a comenta aspectele sesizate, Constantin Miu – presedintele filialei Bucuresti a CECCAR – a refuzat orice dialog cu reporterii nostri. Vizibil iritat ca un jurnalist de la -Curentul- i-a trecut pragul, Miu a utilizat un limbaj agresiv, care a culminat cu darea afara a angajatului cotidianului nostru. In schimb, Marin Toma – presedintele CECCAR – a binevoit sa poarte o discutie cu reporterii nostri, in care a sustinut ca, din punctul sau de vedere, chestiunile reclamate in functionarea si organizarea Corpului nu reprezinta incalcari ale legii. Constient ca o norma inferioara nu poate incalca una superioara, oficialul CECCAR a insistat totusi ca emiterea in 2003 de catre Conferinta Nationala a CECCAR a normei interne care -bate- legea a fost… legala. Motivul invocat: paragraful de lege ce interzice expertilor sa fie angrenati in activitati comerciale remunerate in afara CECCAR s-ar fi referit doar la auditori – categorie profesionala reglementata actualmente printr-o legislatie diferita. Clamand faptul ca CECCAR a propus un proiect de lege care sa abroge prevederea din Legea 186/2000, Toma a sustinut insa ca aplicarea (ilegala!) a normei in lipsa unei reglementari a puterii legislative a fost urgenta deoarece… Corpul nu poate astepta pana alesii nemului vor modifica legislatia (sic!!!). Intrebat cum se face ca anumiti experti nu figureaza in Tabloul Corpului la sectiunea persoane fizice, dar ei apar la birourile locale din cadrul tribunalelor pe lista expertilor – persoane fizice care pot efectua expertize judiciare, Toma a ridicat din umeri si a recunoscut ca CECCAR nu remite periodic Tabloul Corpului catre birourile locale (acesta nici macar nu a fost publicat pentru anul 2005!). Surpriza insa! Legat de acest aspect, el a avut la un moment dat un raspuns care ridiculizeaza pur si simplu legislatia: persoanele fizice care nu se regasesc in Tabloul Corpului la sectiunea persoane fizice pot face expertize judiciare in calitate de persoane fizice daca numele lor figureaza in Tabloul Corpului la sectiunea persoane juridice in calitate de reprezentanti ai acestor entitati (sic!!!).

Finantele arunca vina pe CECCAR

Conform MFP, modificarea de catre CECCAR, printr-o norma interna, a legislatiei privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati este ILEGALA: -In ceea ce priveste respectarea legislatiei nationale, CECCAR trebuie sa se supuna prevederilor acesteia ca orice entitate. Toate regulamentele si hotararile interne trebuie luate cu respectarea legislatiei (…) Cu privire la existenta unei <norme> interne emise in 2003 care ar <anula> prevederile Legii 186/1999 consideram ca juridic acest lucru nu este posibil. Prevederile Legii 186/1999 pot fi modificate doar printr-o alta lege-. Si totusi, norma a fost aplicata… (!!!!)

In privinta faptului ca CECCAR a permis unor experti care nu se regasesc in Tabloul Corpului la sectiunea persoane fizice sa efectueze expertize contabile si judiciare in calitate de reprezentanti ai unor persoane juridice inscrise in Tablou, MFP a avut o pozitie transanta: -Activitatea specifica prevazuta de OG 65/1999 poate fi desfasurata numai de persoanele avand calitatea de expert contabil, respectiv contabil autorizat, inscrise in Tabloul CECCAR. (…) Activitatea de expertiza contabila si contabilitate poate fi exercitata numai de catre persoanele care au calitatea de expert contabil, respectiv contabil autorizat, inscrise in Tabloul Corpului, dovedita cu legitimatia de membru, vizata anual-. Prin urmare, chiar MFP precizeaza ca -expertizele efectuate de catre persoanele care nu indeplinesc conditiile legii (adica nu figureaza pe Tablou) pot fi considerate nule de drept-. Totodata, MFP sustine ca CECCAR e vinovat, alaturi de expertii care incalca legea, si de faptul ca persoanele fizice sau juridice care nu se regasesc pe Tabloul Corpului figureaza totusi pe listele birourilor locale din cadrul tribunalelor pe lista expertilor ce pot efectua expertize judiciare.


Specialistii acuza

– Marian Nazat, avocat: -Totul pleaca de la interpretarea prioritatii actelor normative. O norma nu poate bate legea. Exista o simetrie a actului juridic: daca o lege stabileste anumite incompatibilitati, numai prin lege poti reglementa, si nu printr-o norma interioara, pentru ca astfel fiecare breasla si-ar reglementa activitatea prin norme, si nu prin lege. Probabil ca daca situatia e cea reclamata de dvs., anumite expertize pot fi atacate in justitie si lovite de nulitate. Ei cum comenteaza? Care e justificarea lor? Pana acum nu i-a dat nimeni in judecata?-.

– Aurelian Pavelescu, avocat: -Din punct de vedere normativ, o norma inferioara nu poate modifica sau abroga o norma superioara. Reglementarea interna e lovita de nulitate daca contravine legii. Daca se ajunge la concluzia juridica ca o persoana nu avea, conform legii, calitatea de expert, in acest caz, expertizele efectuate de aceasta sunt nule. In cazul in care o persoana fizica nu figureaza in Tabloul Corpului la sectiunea persoane fizice, inseamna ca aceasta nu are calitatea de expert. Domeniul expertilor contabili nu a fost sub reflectorul nimanui, a fost lasat deoparte. De aceea se intampla foarte mari nereguli cu foarte mare impact asupra vietii juridice din Romania. Oamenii s-au focalizat pe magistratura, pe avocatura, insa pe experti i-au lasat deoparte ca pe o lada de gunoi-.

– Raileanu Vasile, profesor universitar doctor la catedra Contabilitate, Audit si Control de Gestiune din cadrul ASE Bucuresti, membru in Consiliul Superior al CECCAR: -Persoanele care au calitatea de contabil si lucreaza la diverse institutii sau intreprinderi pot sa se inscrie la filiala CECCAR din zona in care isi desfasoara activitatea. Ei sunt considerati membri inactivi ai Corpului si vor plati o cotizatie mai mica. In Tabloul Corpului, la diviziunea persoane juridice trebuie sa apara numai societati comerciale membre ale Corpului, dupa cum la sectiunea persoane fizice trebuie sa apara numai persoane fizice. O persoana fizica nu poate fi o persoana juridica. Persoanele fizice reprezinta persoanele juridice, dar in Tabloul Corpului e reprezentata persoana juridica. Daca o persoana fizica nu figureaza in Tablou la diviziunea persoane fizice inseamna ca nu e membru CECCAR. O expertiza efectuata de un expert contabil sau judiciar – persoana fizica poate fi considerata nula in cazul in care expertul respectiv nu figureaza in Tabloul Corpului la sectiunea persoane fizice. Se poate sa fi ramas in Tablou anumite anomalii, dar, potrivit diviziunilor existente, persoanele juridice membre ale CECCAR trebuie sa apara cu denumirea firmelor, nu cu denumirea persoanelor fizice. Expertii contabili judiciari apar inscrisi la Tribunal. Ei trebuie sa fie in primul rand experti CECCAR si sa se regaseasca in Tabloul Corpului la sectiunea persoane fizice. Dar la noi, fiind tara tuturor posibilitatilor, se pot intampla si anomalii, in sensul ca se poate ca anumite persoane sa nu apara in Tablou la diviziunea persoane fizice, dar sa apara in lista birourilor teritoriale ale tribunalelor ca fiind experti judiciari. Pentru a se elimina aceste anomalii, orice expertiza efectuata trebuie verificata si vizata de expertii verificatori din cadrul filialelor. Anomaliile insa exista deoarece organele care trebuie sa-si faca datoria, aici fiind incluse si celelalte organe beneficiare ale prestatiilor expertilor contabili, raspund mai putin. Beneficiarul prestatiei e moral sa se intereseze cine face prestatia. Te duci undeva sa beneficiezi de o prestatie, trebuie sa te interesezi in privinta anumitor chestiuni: cine e prestatorul, daca el e membru al unui organism profesional, daca exista un conflict de interese in relatia cu clientul. Administratia trebuie sa-si spuna cuvantul. In momentul in care prestatia e primita de Finante sau de Justitie, aceste institutii trebuie sa sesizeze daca persoana fizica sau juridica prestatoare e agreata de CECCAR. Din pacate, la CECCAR alegerile din filiale lasa de dorit in privinta calitatii, in sensul ca au fost alese persoane mai tinere, uneori fara o mare experienta in domeniu-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.