Traditional, barbatii din Romania isi impun autoritatea in familie prin violenta, dupa principiul -bataii rupte din Rai-. Anual, sute de copii si de femei sunt mutilati trupeste si sufleteste de -tati- si de -soti- care considera ca astfel de corectii intra in atributiile unui -stalp al casei-. Ei bine, incepand de ieri, acesti -barbati- vor face puscarie in baza Legii nr. 217/25 mai 2003 -privind prevenirea si combaterea violentelor in familie-, daca vor continua sa-si elibereze furia animalica lovind copii sau femei, membri ai proprilor familii.
Insa inainte de a face puscarie, li se va putea interzice accesul in locuinta familiei, iar o alta noutate consta in faptul ca acum, in sfarsit, politia poate interveni pentru a salva victima din ghearele -fiarelor-. Potrivit acestei legi, violenta in familie reprezinta -orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material-. De prevederile Legii 217/2003 beneficiaza si persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti (concubinii) sau dintre parinti si copil, dovedite pe baza anchetei sociale.
Un certificat medico-legal nu costa decat 300.000 de lei…
In sfarsit, acum, violenta in familie este o infractiune prevazuta si sanctionata de Codul penal. Chiar si obligarea consoartei sau a consortului de a face sex se considera -viol comis in familie- si se pedepseste. Conditia pentru ca faptele de violenta sa fie pedepsite este ca victima sa mearga la Serviciul Medico-Legal in maximum 48 de ore de la producerea agresiunii pentru constatarea acesteia si eliberarea unui certificat medico-legal, care costa aproximativ 300.000 lei. Victimele trebuie sa anunte cea mai apropiata sectie de politie in maximum doua luni de la producerea agresiunii si pentru ca politia sa poata stopa repetarea violentelor, este bine sa fie facuta si o plangere, care sa fie inregistrata la sectie.
Se pregatesc specialisti in -medierea conflictelor-
In cazul in care numarul de zile de ingrijiri medicale este sub 60 de zile, chiar daca politia demareaza urmarirea penala, legea prevede ca victima se poate impaca in orice moment cu agresorul, iar impacarea inlatura raspunderea penala a autorului. Specialistii avertizeaza insa ca dupa fiecare impacare, violenta va deveni tot mai mare! Pentru ca impacarea sa insemne si oprirea violentelor, politistii au anuntat ca, de ieri, vor fi instruiti specialisti in medierea conflictelor.
Adaposturi speciale pentru victime
In cazul in care membrii unei familii se simt amenintati de catre agresor, acestia vor fi indrumati de catre politie spre adaposturi speciale, care vor fi infiintate in fiecare judet. In astfel de adaposturi, victimele impreuna cu copiii vor beneficia de cazare pe o perioada determinata, masa, asistenta psihologica, juridica, medicala si chiar de asistare in instanta. In cursul urmaririi penale sau a judecatii, instanta de judecata, la cererea victimei sau din oficiu, ori de cate ori exista probe sau indicii temeinice ca un membru de familie a savarsit un act de violenta cauzator de suferinte fizice sau psihice asupra unui alt membru, poate dispune, in mod provizoriu, masura interzicerii agresorului de a reveni in locuinta familiei.
Politistii au, acum, dreptul sa sparga usa
O data cu intrarea in vigoare a legii, politistii au intocmit chiar un -decalog- cu principalele reguli ce trebuie indeplinite de victima pentru a evita agresiunea. Astfel, una dintre reguli este ca atunci cand conflictul devine acut, victima sa stea cat mai aproape de usa. Daca este lovita, aceasta trebuie sa tipe dupa ajutor si sa paraseasca locuinta. De asemenea, important este ca victima sa stabileasca cu un vecin de incredere ca atunci cand aude tipete, sa cheme politia. La randul lor, politistii au dreptul, dar si obligatia, sa intervina in orice caz de violenta in familie sesizat, chiar daca usa locuintei in care se aud tipetele nu se deschide. Politistii sositi la fata locului trebuie sa intocmeasca proces-verbal de constatare, sa asculte partile implicate in conflict, sa ia declaratii ale martorilor si sa indrume victima catre Serviciul Medico-Legal si spre adapostul cel mai apropiat. Politistii nu vor pleca fara a se asigura ca violenta nu se va repeta.
O femeie din trei, victima partenerului
Potrivit unui studiu realizat in 1999 de Ministerul Sanatatii si Familiei asupra fenomenului violentei in familie pe un esantion reprezentativ national, 41% din subiectii chestionati au declarat ca au fost cel putin o data victime ale violentei in familie.
De altfel, si Organizatia Mondiala a Sanatatii a aratat ca, potrivit statisticilor proprii, in Romania o femeie din trei cade, anual, victima violentei partenerului sau. Mai mult, anul acesta, Gallup a realizat un studiu sociologic reprezentativ la nivelul Capitalei, in urma caruia a rezultat ca in Bucuresti, aproximativ 42% din femei au cazut victime – in 2002 – violentei exercitate de partenerii lor (soti, concubini sau prieteni). Statisticile IGP arata, de asemenea, ca circa 57% din numarul copiilor victime ale agresiunilor au fost victimizati in familie. Astfel, familia apare ca un mediu chiar mai periculos decat strada pentru copil. Majoritatea copiilor victime ale violentei provin din concubinaje, familii monoparentale sau familii destructurate (69%).