Home Actualitate Cel mai grav accident din istoria RATB: 86 de răniți în urma...

Cel mai grav accident din istoria RATB: 86 de răniți în urma ciocnirii a trei tramvaie

DISTRIBUIŢI

Peste 80 de persoane au fost rănite ieri în București după ce trei tramvaie ale liniei 41 s-au ciocnit în Pasajul Lujerului din sectorul 6. Răniții – în număr de 86, printre care și o fetiță de opt ani – au ajuns singuri sau transportați cu ambulanțele la Spitalul Floreasca (30 de persoane, dintre care patru au rămas internate – trei cu fracturi și una cu traumatism cerebral), la Spitalul Universitar de Urgență (41 de persoane, dintre care au rămas internate două cu fracturi), la Spitalul Elias (14 persoane, doar una fiind internată) și la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu, unde a fost adusă o fetiță, dar care nu a necesitat inter­narea.
Coordonatorul SMURD București și pur­tătorul de cuvânt al Spi­talului Flo­reas­ca, medicul Bogdan Oprița, a declarat că persoana internată la neurochirurgie și-a pierdut conștiența pentru câteva momente și are un traumatism cranio-cerebral „destul de urât”. Victimele a ceea ce se poate numi cel mai grav accident în care au fost implicate tramvaie în Bu­curești au vârstele între opt și 70 de ani. La locul accidentului s-au deplasat 14 ambulanțe ale ISU Bucu­rești.

Accidentul s-a produs după ce un tramvai a deraiat

Accidentul s-a produs la ora 7.25, în Pasajul Luje­rului, pe sensul dinspre Dru­mul Taberei spre Piața Presei. Din datele preliminare ale anchetei, rezultă că un tramvai al liniei 41 a deraiat și a rămas blocat în pasaj. Un al doilea tramvai care a intrat în pasaj a reușit să frâneze și să oprescă la mică distanță de cel blocat, însă un al treilea tramvai al aceleiași linii care a intrat cu viteză în pasaj nu a reușit să frâneze în timp util. Al doilea tramvai, care frânase la timp, a fost proiectat în urma impactului în primul, toate cele trei vehicule de transport în comun fiind avariate serios. Din fericire, un al patrulea tramvai care intra în pasaj a oprit la vreme, reducând, astfel, pagubele și numărul eventualilor răniți. Traficul tramvaielor liniei 41 – supranumită și „metroul ușor” – a fost întrerupt timp de șapte ore după ce acest accident, până ce vagoanele implicate au fost repuse pe șine și scoase din pasaj.

Tramvaiele aveau reviziile la zi

Primele două tramvaie implicate în accidentul din Pasajul Lujerului aveau reviziile făcute în aprilie și mai, iar al treilea, care nu a mai reușit să oprească la timp și a lovit cele două tram­vaie de pe linie, fusese verificat marți, 8 mai, revizia tehnică arătând că toate sistemele sunt func­ționale. „Conform verifi­cărilor făcute până acum, toate cele trei tramvaie implicate în accident au trecut în ultimii ani prin procese de modernizare. Cel de-al treilea tramvai, care nu a putut opri la timp, producând accidentul, a avut ultima reparație generală acum patru ani, iar în urma cu două zile, revizia tehnica de gradul 2 a indicat faptul că toate sistemele erau funcționale”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei.
Muni­ci­palitatea, care are în subordine Regia Autonomă de Transport București (RATB) mai precizează că primul tramvai implicat în accident, care a rămas defect pe linie, este fabricat în 1997, a fost modernizat în 2004, iar cea mai recentă revizie RT1 a fost făcută în 30 aprilie 2012. Al doilea, care a oprit la timp, este fabricat în 1980, modernizat în 2002, iar cea mai recentă revizie RT1 este din 4 mai 2012. Cel de-al treilea tramvai, care nu a mai reușit să oprească la timp și a lovit cele două tramvaie aflate pe linie, este fabricat în 1999, modernizat în 2004, iar ultima revizie RT2 a fost făcută marți, 8 mai. Purtă­torul de cuvânt al RATB, Brândușa Rae­ceanu, a de­clarat că vatmanii au frânat, însă dată fiind distanța mică dintre garnituri, care stătuseră împreună la semafor, accidentul nu a putut fi evitat.
Potrivit lui Raeceanu, conducătorii ce­lor trei tramvaie au vechi­me între 13 și 20 de ani, nu au avut accidente majore.
Trei instituții anchetează accidentul
Poliția Rutieră a des­chis o anchetă în cazul acestui accident și i-a audiat pe cei trei vatmani implicați. În plus, polițiștii au ridicat probe de la locul accidentului și au verifica șinele pentru a stabili dacă există urme de frânare. Ca­zul este cercetat și de procurorii Parchetului Ju­de­cătoriei Sector 6.
Aces­tora li se adaugă Inspecția Muncii, care face cercetări în cazul accidentului, considerat accident colectiv de muncă, deoa­rece vatmanii erau în timpul programului și majoritatea pasagerilor mergeau la locul de muncă.
?ê?£eful Inspecției Muncii, Nicolae Dantes Bratu, a precizat că împreună cu reprezentanții poliției s-ar putea dispune o expertiză tehnică a tramvaielor, pentru a vedea dacă a fost vor­ba de o defecțiune teh­nică sau de o eroare umană.

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.