Home Actualitate Centrul European de Cultura Sinaia, transformat in SRL imobiliar

Centrul European de Cultura Sinaia, transformat in SRL imobiliar

DISTRIBUIŢI

Cu doar doua zile inainte de data alegerilor generale, guvernul a adoptat o hotarare prin care 10 obiective turistice aflate in domeniul public al statului au fost trecute in domeniul privat al statului. La prima vedere, hotararea nu are nimic spectaculos, orice om de buna credinta putand sa afirme ca, in fond, proprietarul ramane tot statul roman. Din pacate, in Romania, o astfel de mutare se realizeaza, in cele mai multe cazuri, pentru ca bunul respectiv sa poata fi instrainat prin diferite metode. In cazul de fata, obiectivele turistice respective, ce valoreaza cateva zeci de miliarde de lei, dar care in acte au valori contabile de zeci de mii de lei, se gasesc in doua dintre cele mai ravnite locatii din Romania, Valea Prahovei si litoralul Marii Negre.

Hotararea de Guvern 2.063 a fost adoptata in ultima sedinta de guvern ce a avut loc pe 24 noiembrie, fiind publicata in -Monitorul Oficial- din 7 decembrie. Conform respectivului act normativ, cu un articol unic, -se aproba trecerea unor imobile prevazute in anexa, aflate in administrarea Centrului European de Cultura din Sinaia, din domeniul public al statului in domeniul privat al statului-. Hotararea este semnata de Adrian Nastase si contrasemnata de ministrul culturii, Razvan Theodorescu, si de secretarul de stat in Ministerul Finatelor, Maria Manolescu. In anexa la care se face referire se gasesc enumerate imobilele: Vila nr.7 Sinaia – suprafata construita 65,23mp, Vila 8 Sinaia – suprafata construita, 67,75, Vila 10 Sinaia – suprafata construita 193,35 mp, Restaurant Orasul Sianaia – 754 mp, Complex Casa Ceramicii – 793, mp, Hotel Stavilar – 367mp, Vila 1 Mai Constanta – 94,77mp, Hotel Pescarus – 498,48 mp. Valorile de inventar la care sunt inscrise toate aceste imobile sunt ridicole, de la 70.000 de lei, pentru Vila 7, la doua miliarde pentru Complexul Casa Ceramicii.

Cultura si turism la Sinaia

Toate aceste imobile se afla in administrarea Centrului European de Cultura din Sinaia, unitate aflata la randul sau in subordinea Ministerului Culturii. Legatura dintre cultura si turism e un pic mai complicata. -Noi suntem o institutie publica care desfasoara programe culturale proprii aprobate de Ministerul Culturii si care are in administrare si Casa Memoriala <George Enescu> de la Cumpatu. Primim fonduri de la Ministerul Culturii pentru programe, dar obtinem si fonduri din administrarea respectivelor imobile-, declara directorul centrului, Cristina Cautes. Acelasi director ofera si explicatia pentru care a fost nevoie de respectiva hotarare de guvern: -In momentul in care bunurile erau in domeniul public, jumatate din banii obtinuti de noi se duceau la bugetul de stat. Prin trecerea in domeniul privat, toti banii raman la noi-. Dincolo de explicatiile oficiale, motivele pentru care s-a facut respectivul transfer sunt mult mai -banoase-. Astfel, toate vilele si hotelurile trecute in anexa hotararii sunt, in acest moment, inchiriate unor firme private care le exploateaza. Sumele obtinute de stat sunt modice, dar reprezentantii Ministerului Culturii si ai Centrului European de Cultura Sinaia sunt acoperiti de lege. -Prin licitatie publica am inchiriat anumite obiectve. Noi inaintam propunerea catre Ministerul Culturii care analizeaza proiectul si da aviz. In plus, in comisa de licitatie este un reprezentant al ministerului care este si presedinte. Este cat se poate de legal-, sustine Cristina Cautes. In urma unei astfel de licitatii, o societate a reusit performanta de a inchiria Hotelul Pescarus din Eforie Nord pentru suma -astronomica- de 10.000 de dolari pe an, in conditiile in care firma respectiva obtine acesti bani in maxim o luna in perioada de sezon. Chiar si pentru aceasta suma exista insa o explicatie. -Hotelul nu are incalzire, deci functioneaza doar trei luni pe an, in perioada de sezon. Nu puteam sa cerem mai mult. E o chirie corecta care s-a stabilit prin licitatie, conform legii-.

50 de euro mp de teren in Sinaia

Asa cum spuneam, valoarea de inventar trecuta in hotararea de guvern a unora dintre impobile este ridicola. -Aceste valori au fost la data respectiva. Acum s-au reevaluat, la o parte din ele, si aceste sume nu mai corespund-, sustine directorul centrului, Cristina Cautes. Astfel, vilele 7 si 8 din Sinaia nu au mai fost reevaluate pentru ca vor fi retrocedate. Pentru celelalte imobile si terenul aferent, noile valori de inventar raman ridicol de mici. Conform noii reevaluari, Complexul -Casa Ceramicii- a fost evaluat la sapte miliarde de lei, iar terenul aferent, in suprafata de 4.406 mp la 10 miliarde de lei, ceea ce inseamna, un pic peste 50 de euro pe metrul patrat. Pasul uramator pentru ca toate aceste bunuri sa fie instrainate este acela al aocierii in participatiune. -Este o forma legala. O parte vine cu bunul si cealalta cu banii. Doar asa vom putea sa renovam si sa refacem anumite imobile-, explica Cristina Cautes. Prin aceasta schema, in cel mai scurt timp toate aceste imobile vor deveni proprietate privata. Dupa incheierea asocierii, actionarul privat participa la o marire a participarii, varsand o suma suplimentara. In compensare, el primeste mai mult din cota comuna de proprietate, care poate deveni 100%. Dat fiind ca valoarea de inventar este foarte mica, sumele ce vor trebui platite pentru aceasta cumparare mascata sunt la randul lor infime, iar castigul imens. Schema respectiva a fost fololosita in sute de cazuri in care bunul se afla in patrimoniul statului, iar eventuala vanzare la licitatie nu era dorita, fiind perfect legala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.