-Nu încurajaţi cerşetoria dand bani sau foloase materiale cerşetorilor din metrou. Aveţi dreptul la o călătorie civilizată iar încurajarea acestora duce la disconfortul dumneavoastră pe timpul călătoriei.- Astfel sună mesajul transmis la ore fixe în staţiile de metrou. Un pas înainte pentru a descuraja cerşetoria. Prea puţin însă pentru a desfiinţa această practică bine înrădăcinată în tradiţiile damboviţene şi nu numai. Bătrani pricăjiţi, cu haine slinoase, tineri mutilaţi, prichindei cu feţe planse şi murdare se înghesuie în fiecare dimineaţă printre călătorii grăbiţi să ajungă la serviciu.
Din cand în cand, peisajul este animat de acordeonul vreunui lăutar sau de un clovn care face giumbuşlucuri. În fiecare staţie sunt alţii şi alţii. Fiecare încearcă, cum ştie mai bine, să stârnească mila sau simpatia. Unii chiar reuşesc. Aşa că primesc cate un bănuţ sau juma* de pachet de biscuiţi.
Lumea din spatele scenei
Toată lumea ştie că cerşetoria este un job ca oricare altul. Iar cei care au văzut -Filantropica- a lui Nae Caranfil observă, poate, în ochii micuţilor escroci lumea din spatele scenei. Printr-un un simplu filaj, oricine poate observa că amăraţii care cer pomană prin metrouri cedează banii stranşi altor persoane, care îi aşteaptă strategic, în anumite staţii.
Iar după un calcul simplu, ajungem uşor la concluzia că un cerşetor strange cel puţin şapte sute de lei lunar. Oare caţi bani strang coordonatorii reţelelor? În faţa acestui fenomen, care a luat o amploare uriaşă, Poliţia ridică din umeri.
Ce spune legea
Purtătorul de cuvant al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, ne-a explicat că, potrivit legii, cei care practică cerşetoria riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Însă din ce bani să plătească amenda un om care, oficial, nu are venit, domiciliu stabil sau proprietăţi personale?! Aşa că amenzile se cumulează, iar infractorului i se întocmeşte dosar penal. Riscă închisoare de la şase luni la doi ani, după cum precizează Christian Ciocan. Dacă ajung sau nu după gratii depinde însă de Justiţie, care este foarte ocupată să rezolve marile cazurile de corupţie, aşa că nu are timp de astfel de -fleacuri-. Cert este că numai anul trecut au fost aplicate aproximativ 14.500 de sancţiuni pentru cerşetorie în Bucureşti.
Copiii, victime şi infractori
Situaţia este chiar mai gravă dacă ne gandim că mulţi dintre cerşetori sunt copii. Copii care ar trebui să meargă la şcoală, să citească, să se joace, şi nicidecum să adune bani pentru părinţi sau oricine altcineva. Acestor copii li se fură practic copilăria şi sunt învăţaţi să se sustragă legii. Sunt învăţăţi să devină infractori sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor şi societăţii pe ansamblu. În perioada 31 ianuarie-31 mai, s-a desfăşurat campania -Şi tu poţi fi un părinte mai bun!-. Campania a avut ca scop, printre altele, -prevenirea fenomenului copiilor străzii-. Timp de cateva luni, cerşetorii din metrouri s-au împuţinat. De cateva zile însă, copiii străzii au apărut din nou prin vagoanele metrourilor. Şi treptat o să apară tot mai mulţi. Mai ales că iarna, frigul îi alungă de pe străzi. O să ia cineva măsuri? O să facă cineva ceva pentru ca acest fenomen să dispară? Puţin probabil. Reprezentantul Poliţiei Capitalei ne-a spus că, doar dacă nu mai primesc bani, cerşetorii o să înceteze să mai ceară.