Directia Politiei Transporturi din cadrul IGPR este la pamant. Trenurile deraiaza, marfa este furata fara nici o problema de grupari infractionale complexe, iar raufacatorii isi fac de cap. In acest timp, mai-marii acestei structuri incearca sa isi acopere neputinta cu bilanturi contrafacute. Astfel, subordonatii chestorului Mircea Bot au oferit un bilant Ministerului Administratiei si Internelor si cu totul altul Inspectoratului General al Politiei. Cu toate acestea, numarul infractorilor prinsi scade direct proportional cu cel al plangerilor depuse de persoanele sau societatile comerciale pagubite. Cel mai tare pare sa fie afectata SC CFR Marfa, care se vede nevoita sa angajeze firme private de paza pentru a lupta cu hotii de fier vechi. In ciuda faptului ca Politia Transporturi este in pragul dezastrului, chestorul Mircea Bot incearca sa se ascunda in spatele unor statistici seci, cosmetizate peste noapte pentru a pacali conducerea ministerului si a IGPR.
Noul sef al IGPR a vorbit pentru prima data despre modalitatea in care o serie de politisti au contrafacut pana acum bilanturile pentru a parea ca muncesc. Declaratia venea dupa ce presedintele Traian Basescu le cerea oamenilor legii la sinteza activitatii MAI sa nu mai faca bilanturi -de festival-. Desi ambii se refereau la simpla fabricare a unor dosare, in unele structuri de la interne, problemele sunt cu mult mai mari. Directia de Politie Transporturi nu numai ca ascunde numarul cazurilor ajunse in judecata, dar raporteaza cifre diferite de fiecare data cand este intrebata.
Trei cifre suspecte de fals
In bilantul Inspectoratului General al Politiei, chestorul Mircea Bot a raportat ca, in anul 2004, oamenii pe care ii are in subordine au cercetat 8.123 de infractiuni, pentru care se faceau vinovati peste 185.000 de oameni. Tot cu acea ocazie, el spunea ca 43.320 de persoane au fost prinse in flagrant, ceea ce inseamna ca a retinut zilnic circa 110 infractori. Greu de crezut asa ceva?
In baza Legii 544/2001, referitoare la informatiile publice, am solicitat aceste date de la IGPR, care la randul sau a transmis cererea la Politia Transporturi. Dar, surprinzator, cifrele sunt altele. Conform comunicatului IGPR, -in anul 2004, politistii din cadrul Directiei Politiei Transporturi au constatat un numar de 6.981 de infractiuni-, cu 1.142 de infractiuni mai putin decat raportase in fata sefilor la bilantul politiei. In acelasi comunicat se arata ca oamenii lui Bot ar fi prins in flagrant 3.952 de persoane, cifra cu, atentie, 40.000 de persoane mai mica decat cea raportata la IGPR. O alta inadvertenta se refera la faptul ca in comunicatul trimis catre -Curentul- se arata ca Directia Transporturi a cercetat 4.543 de persoane, in vreme ce in bilantul pe 2004 la aceasta rubrica au fost trecute peste 185.000 de persoane.
Nici la MAI nu s-au spus cifrele corecte
In 27 octombrie 2004, mai-marele Directiei Politiei Transporturi si-a trimis adjunctul la Ministerul Administratiei si Internelor pentru a prezenta bilantul. Atunci, comisarul-sef Nicolae Margarit a vorbit despre furturile de fier vechi care care vizeaza trenurile sau liniile de cale ferata. El a spus atunci ca au fost sesizate 1.431 de furturi in primele noua luni ale lui 2004. In comunicatul trimis pe adresa redactiei se spune ca in tot anul si pe toate laturile de activitate au fost inregistrate 1.937 de fapte. Acest lucru inseamna ca in total au fost numai 506 infractiuni privind trenurile de calatori, aeroporturile sau in porturi.
Tot atunci, subalternul lui Bot spunea cu nonsalanta ca din 1.218 persoane pe care DPT le-a cercetat, s-a reusit adunarea de probe numai pentru o treime.
Management dezastruos la Politia Transporturi
Chiar si cu cifrele -cosmetizate-, DPT iese foarte prost daca se compara bilanturile pe ultimii trei ani. Numarul de infractiuni constatate a crescut cu aproape 30% in 2004 fata de 2003. De asemenea, daca in 2003, Directia Politiei Transporturi raporta 230.000 de persoane invinuite, anul trecut numarul era cu 45.000 de persoane mai mic.
Si la capitolul prinderi in flagrant, managementul defectuos de la DPT se vede la bilantul comparativ. In 2003 au fost prinsi peste 55.000 de persoane, in 2002, aproape 51.000, iar in 2004, numai 43.320.
Situatia in care a ajuns structura condusa de Mircea Bot si starea in care se gaseste chestorul pot fi caracterizate de declaratia fostului ministru de interne, Constantin Dudu Ionescu, data in momentul in care Mircea Bot a fost eliberat din functia de sef al Politiei Capitalei: -Obosea pe la pranz, cand, de foarte multe ori, era de negasit, a obosit sa-si puna in aplicare ideea cu masinile politiei amplasate in diverse puncte fixe din oras, a obosit in legatura cu inmultirea numarului de spargeri de masini, fenomen impotriva caruia nu a luat nici o masura-, spunea Ionescu pe 17 noiembrie 2000.