Home Actualitate Chestorul Traian Jipa vrea ca procurorii sa emita mandate de arestare

Chestorul Traian Jipa vrea ca procurorii sa emita mandate de arestare

DISTRIBUIŢI

Un chestor din Politia Romana cere modificarea legii pentru ca judecatorii nu asculta de politie. El ar dori ca procurorii sa poata emite mandate de perchizitie si chiar de arestare, ca pe vremea comunismului. Chestorul Traian Jipa este de parere ca judecatorii ar trebui sa bage mai usor lumea dupa gratii si a explicat cat de incomod este sa anchetezi suspecti respectand drepturile omului. Mai marele politiei din Constanta spune chiar ca a fost nevoit sa -comande- anchete la alte institutii ale statului pentru a patrunde in anumite case in care suspecta ca sunt infractori, dar nu era capabil sa probeze acest lucru. In replica, presedintele APADOR – CH, Monica Macovei, este de parere ca Jipa trebuie demis si anchetat penal daca a procedat in acest fel.

Imbatat de succesul obtinut in cazul familiei disparute din Mangalia, mai-marele politiei din Constanta a declarat ca este incomodat de faptul ca numai judecatorii emit mandate de perchezitie. El a continuat aceste declaratii si ieri cand a sustinut ca -este necesara o revizuire a modului de acordare a autorizatiei de perchezitie. Ei bine, o s-o dea si procurorul, pentru ca procurorul este partea operativa a procesului penal. Judecatorul nu-ti da daca n-ai urmarirea penala inceputa si nu sunt indicii temeinice ca ala a savarsit o fapta, nu-ti da niciodata. Nu se mai merge nici pe consimtamant. Nu se merge pe nimic. Nu se poate asa ceva. Este foarte greu-, se plange chestorul. In plus, este de parere ca, in aceste conditii, numarul de infractiuni vor creste.

Revenire la arestarile facute de procurori

Cum nu ar fi fost de ajuns ca linistea oamenilor sa fie perturbata fara acordul unui judecator, chestorul Jipa continua in acelasi stil. -Cred ca ar putea sa dea procurorii si mandate de arestare. Macar de trei zile si cand ma duc la judecator pentru prelungire ma duc cu problema rezolvata-, a spus seful IPJ Constanta, lasand sa se inteleaga faptul ca dupa trei zile in care suspectul sta in arest nu ar mai fi nevoie de multe probe in fata judecatorului.

Chestorul si-a manifestatt nostalgia fata de vremurile trecute si a explicat cat de simplu era la momentul respectiv. El este nemultumit de faptul ca nu mai poate asculta telefoanele persoanelor pe care le considera suspecte decat cu aprobarea judecatorilor. -Nu-ti da nici interceptari daca ai nevoie, nu-ti da nici autorizatie de perchezitie-, se tanguie Jipa. El povesteste cat de simplu se duceau oamenii la puscarie pe vremuri, numai in baza unui proces-verbal, si pare dezamagit de faptul ca acest lucru nu mai este posibil acum.

Anchete financiare comandate

Cea mai interesanta povestire a lui Traian Jipa se refera la o ancheta legata de prinderea lui Gregorian Bivolaru. Politistii auzisera ca liderul MISA ar fi ascuns pe undeva pe la ei prin judet. Probele erau aprope nule, iar faptul ca judecatorii nu doreau sa dea mandat de perchezitie era de la sine inteles, singurul indiciu era legat de faptul ca persoana care se presupunea ca l-ar fi ascuns pe Bivolaru avea o firma al carei nume ducea cu gandul spre yoga -Am luat legatura cu procurorul Balan, i-am spus stiti, stati sa vorbesc cu judecatorul, spunea de o familie ca are o societate, cu un nume din asta care duce tot spre MISA. Am vazut ca are societate, l-am luat pe unul de la administratia financiara sa-i verifice asociatia-, spune chestorul despre felul in care a procedat pentru a verifica o casa fara sa aiba autorizatie de la judecator. Cu toate acestea, el este nemultumit pentru ca nici asa nu poti patrunde in toate camerele.

Monica Macovei: -Chestorul Jipa trebuie demis-

Societatea civila nu este de acord cu o astfel de atitudine venita din partea unui inalt oficial al politiei. Monica Macovei, presedintele APADOR-CH este consternata de cele spuse de Traian Jipa. -Ne intoarcem in comunism, in dictatura, cand procurorul dadea si mandat de perchezitie, si mandat de arestare. In mod normal trebuie sa fie demis. Trebuie sa le intre in cap ca cercetarea se face in stare de libertate, arestul fiind o stare de exceptie. Au aceasta atitudine pentru ca este mult mai simplu sa introduca pe cineva in arest si sa exercite presiuni asupra persoanei-, explica Monica Macovei care este specialist in procesele de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Ea crede ca politistii dau dovada de lipsa de profesionalism daca nu pot face cercetarea in stare de libertate. In cazul in care este adevarata povestea chestorului Jipa cu privire la ancheta comandata la Administratia Financiara, sefa de la APADOR-CH crede ca el ar trebui anchetat penal.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.