
Acum doi ani, liberalul Andrei Chiliman a făcut tam-tam în presă cu o inedită campanie de demolare a teraselor și restaurantelor ilegale de pe malul Lacului Floreasca. Ulterior însă, Chiliman – autodeclarat acum protector al patrimoniului verde al Capitalei, a eliberat autorizații de construire a unor clădiri chiar în zona declarată anterior protejată. Cel mai elocvent exemplu: restaurantul "La Gondola", demolat cu tam-tam din ordinul primarului liberal în iulie 2006. Deși la vremea respectivă Chiliman declara că atâta vreme cât va fi primar
nu va permite ridicarea unor noi construcții în zona Lacului Floreasca, el a emis în martie 2007 o autorizație de construire, care a permis patronilor de la "La Gondola" executarea unei construcții exact pe locul în care fostul restaurant fusese demolat anterior din ordinul său. Rezultatul: prin autorizația de construire respectivă s-a distrus spațiul verde pentru a se amenaja alei pietonale și parcări pentru șmecherii care vor să intre cu mașinile în zona Lacului Floreasca. Cazul "La Gondola" nu este însă singular. În 2004 și 2005, același Chiliman a semnat alte două autorizații de construire care au permis executarea unor cluburi de fitness la doar 16 metri de marginea Lacului Floreasca. Și pentru că "grija" de spațiile verzi e o prioritate a liberalului, acesta a găsit de cuviință să-și amplaseze recent un banner electoral chiar pe spațiul verde din fața Teatrului Național. Asta da politică… de mediu!
În goana după un nou mandat de primar al sectorului 1 al Capitalei, liberalul Andrei Chiliman a împărțit la tot românul de pe raza subdiviziunii teritorial administrative, pe care o păstorește, o cărticică de 31 de pagini, editată în condiții grafice deosebite, intitulată "Capitala Capitalei", în care prezintă "Strategia de dezvoltare durabilă a sectorului 1" pentru perioada 2008 – 2012. Conform broșurii respective, unul dintre obiectivele majore ale lui Andrei Chiliman este acela al eliminării agresiunii construcțiilor asupra spațiilor verzi. Mai pe românește, edilul liberal promite că în viitorul său potențial mandat va fi un protector al patrimoniului verde existent în sectorul pe care-l păstorește din 2004. Pentru a întări această promisiune, Chiliman – care se prezintă în cuvinte și imagini, drept salvator al Parcului Bordei – susține că, în mandatul care tocmai se încheie, a inițiat și derulat o intensă acțiune de protejare a patrimoniului verde existent în sectorul 1, constând în demolarea construcțiilor ilegale de pe domeniul public și refacerea spațiilor verzi ocupate de acestea. Totuși, documente oficiale demonstrează că edilul liberal denaturează, prin omisiune, realitatea. Motivul: cel care se declară un vajnic apărător al spațiilor verzi din capitală a permis edificarea unor construcții chiar în zonele verzi, extrem de vânate de samsarii imobiliari.
Acum doi ani, mass-media a prezentat în detaliu așa-zisa campanie de demolare a teraselor și restaurantelor ilegale de pe malul Lacului Floreasca, demarată de primarul Andrei Chiliman. Atunci, toată lumea s-a grăbit să-l felicite pe liberal pentru inițiativa sa de a reda spațiile verzi bucureștenilor. Acum însă, la doi ani după acel circ mediatic, bucureșteanul care trece prin zona Lacului Floreasca poate observa cu ochiul liber că respectiva campanie inițiată de liberal a fost doar una de fațadă, atâta vreme cât, în prezent, numărul construcțiilor noi, amplasate pe spațiile verzi din zona respectivă, s-a mărit grație aprobărilor date chiar de către … Andrei Chiliman.
Cel mai elocvent exemplu îl constituie celebrul restaurant "La Gondola", demolat cu tam-tam din ordinul primarului Andrei Chiliman în iulie 2006, pe motiv că societatea comercială care deține stabilimentul nu avea autorizație legală pentru a ridica o construcție pe malul lacului Floreasca (n.r. – în apropierea fostului ștrand cu același nume și vizavi de resedința prezidențială Vila Lac III). "Nu negociem. Cât voi fi primar al Sectorului 1 nu o să ia autorizație de construcție pe domeniul public", declara presei Andrei Chiliman, pe 18 iulie 2006, la momentul la care, din ordinul său, utilajele Primăriei demolau construcția cu pricina, amenajată ilegal pe spațiu verde.
În mod surprinzător, la doar opt luni de la respectiva declarație, Andrei Chiliman a revenit la sentimente mai bune și, din motive care (deocamdată!) ne scapă, ce credeți că a făcut? A semnat autorizație de construire nr. 235/11/19 martie 2007 (facsimil 1), care a permis societății La Gondola Investment SRL executarea unei construcții (n.r. – cu funcțiunea de alimentație publică) și a unei terase, exact pe locul în care aceasta fusese demolată anterior din ordinul său. Adică pe spațiul verde aflat în buza Lacului Floreasca – una dintre cele mai vânate zone verzi ale Capitalei. Ca tacâmul să fie complet, Andrei Chiliman a avut grijă ca prin autorizația de construire menționată să ofere posibilitatea societății pe care anterior o sancționase că a atentat la spațiul verde al bucureștenilor, să distrugă spațiul verde pentru a amenaja alei pietonale și parcări pentru șmecherii care vor să intre cu mașinile în zona Lacului Floreasca.
Cazul "la Gondola" nu este însă, din păcate, singular în "cazierul" primarului Andrei Chiliman. Documente aflate în posesia noastră arată că în mandatul actual de primar al sectorului 1, care se va încheia în iunie acest an, Chiliman a mai emis și alte autorizații de construire în zona verde situată în buza Lacului Floreasca și vis-ˆ-vis de Parcul Bordei.
Astfel, în anul 2004, la puțină vreme după preluarea actualului său mandat de primar al sectorului 1, mai precis în data de 17 iunie 2004, Chiliman a semnat autorizația de construire nr. 475/48M (facsimil 2), prin care a permis executarea unui club de fitness la doar 16 metri de marginea Lacului Floreasca.
În plus, un an mai târziu după ce s-a instalat în fotoliul de primar, mai precis în 14 aprilie 2005, Chiliman a găsit de cuviință să semneze și autorizația de construire 273/28M (facsimil 3) pentru încă un club de fitness situat (culmea!) în imediata apropiere a primului, adică tot la numai 16 metri de marginea Lacului Floreasca. Asta da grijă pentru sănătatea populației!
Chiliman întreabă, Chiliman răspunde
Oamenii care vin de-o viață pe malul lacului au criticat în zadar modul în care Andrei Chiliman a permis distrugerea spațiului verde din sectorul 1 în favoarea unor grupuri de interese. Bucureștenii spun că acum câțiva ani zona Lacului Floreasca era o splendoare, însă acum spațiul verde este distrus din cauza construcțiilor amplasate uneori chiar pe domeniul public din apropierea lacului. Unul dintre ofurile oamenilor este acela că imobilele apărute în zona respectivă nu au canalizare, mizeria revărsându-se în Lacul Floreasca.
"E păcat că nu s-a putut materializa proiectul de ecologizare a lacurilor din cauza unor astfel de interese (n.r. – imobiliare). În felul ăsta Bucureștiul a pierdut 13.000.000 de euro care veneau gratis. Cine este acum responsabil?", se întreba retoric Andrei Chiliman, în 2006, atunci când demara campania de demolare a construcțiilor ilegale ridicate în zonele verzi din apropierea Lacului Floreasca. La doi ani de la această declarație, răspunsul la întrebare a fost dat de către Andrei Chiliman, care a semnat – fără nicio greață – autorizații de construire a unor imobile în zonele verzi ale sectorului pe care (încă!) îl mai păstorește.
Reclamă explicită pentru Romprest
Conform declarațiilor oamenilor din staff-ul de campanie al lui Andrei Chiliman, broșura "Capitala Capitalei", utilizată de acesta în actuala campanie electorală, nu a fost tipărită din bani publici, ci din resursele financiare private de care dispune primarul liberal. Resurse care provin, cel mai probabil, din cotizații de partid, sponsorizări, donații, resurse proprii etc. Mai mult, oamenii liberalului s-au simțit obligați să precizeze că broșura respectivă nu a fost susținută financiar de către niciuna dintre companiile cu care Primăria Sectorului 1 are încheiate contracte și nici de către persoane care se află în spatele respectivelor entități.
Cu toate acestea, Andrei Chiliman s-a simțit dator să includă în respectiva lucrare o reclamă "micuță" pentru compania Romprest, care a încheiat cu Primăria Sectorului 1 un controversat contract de salubrizare. Deși rolul respectivului element grafic în care este menționat numele Romprest este evident unul advertorial, cei din staff-ul lui Andrei Chiliman au ținut să declare că nici vorbă de un asemenea lucru, ei susținând că includerea numelui respectivei companii (n.r. – moșită de Florian Walter (Bușcă) și ocrotită în guvernarea PSD de ex-ministrul Miron Mitrea, iar din 2004 preluată sub aripa ocrotitoare de tandemul Ludovic Orban – Andrei Chiliman) s-ar datora exclusiv faptului că aceasta are demarat împreună cu Primăria Sectorului 1 un program de colectare lunară a deșeurilor electrocasnice. Culmea, deși se dorește a fi un material advertorial pentru o campanie, reclama respectivă inclusă în broșură are scris "Primăria Sectorului 1" cu litere atât de mici, încât nici un țânc cu privirea extrem de ageră nu poate sesiza decât numele companiei Romprest.
Politică de… mediu
Autodeclarat apărător al spațiilor verzi din Capitală și adept al "civilizației urbane de tip european", Andrei Chiliman a găsit de cuviință să-și amplaseze un banner electoral chiar pe spațiul verde din fața Teatrului Național. Asta da politică de mediu!