Localitatea Chirnogi se afla la o distanta de circa 6 km de Oltenita, pe drumul spre Giurgiu. Cei 10.200 de chirnogeni se ocupa cu agricultura, cresterea vitelor, iar cativa si-au mai pastrat locurile de munca in putinele intreprinderi industriale din Calarasi si Oltenita. La sfarsitul lunii mai, aceasta comunitate rurala a fost zguduita de un veritabil seism financiar cu urmari catastrofale pentru economiile oamenilor: functionara filialei CEC din Chirnogi, Irina Burca, i-a lasat pe gospodarii care si-au depus banii la aceasta unitate fara agoniseala de-o viata sau fara banii stransi pentru moarte.
Surprizele unei perchezitii
Subcomisarul Viorel Doicu, cel care a condus ancheta din partea Politiei Municipiului Oltenita, ne-a declarat ca, de mai multa vreme, prin comuna circulau zvonuri privitoare la presupuse ilegalitati comise de gestionara CEC. -In data de 21 mai – spune politistul – ne-am deplasat la Chirnogi, unde, impreuna cu reprezentanti ai CEC din Calarasi si Bucuresti, am procedat la o perchezitie domiciliara la Irina Burca, gestionara filialei CEC din localitate, aflata sub jurisdictia sucursalei din Oltenita.-
Comisia mixta de ancheta a descoperit in casa functionarei niste saci continand 941 de contracte de depozit la termen si suma de opt milioane de lei. Intr-o alta incapere a fost gasita, ascunsa, o sacosa cu 12,5 milioane de lei, in monede de 1.000 si 5.000 de lei. Verificarile ulterioare au stabilit ca, din cele 941 de contracte, 253 nu fusesera inregistrate in actele contabile. Intr-o prima faza, se estimase ca prejudiciul se situeaza undeva in jurul sumei de 14 miliarde de lei. Potrivit afirmatiilor politistului amintit, -Irina Burca nu a fost retinuta imediat, deoarece nu existau probe certe ale savarsirii unor infractiuni-, acestea urmand sa fie stabilite in urma reviziei contabile. Ea a fost invitata, pentru a doua zi, sa se prezinte la Politia Oltenita. Joi, 22 mai, functionara CEC a disparut din comuna, pentru a reaparea doua zile mai tarziu, cu explicatia ca a fost plecata la Bucuresti, ca sa-si rezolve anumite treburi personale. Cum intre timp revizia contabila certificase existenta unei lipse in gestiune de 4,712 miliarde de lei, ea a fost retinuta de organele de ordine si prezentata, vineri, Parchetului, cu propunerea de punere in miscare a actiunii penale si arestare preventiva, pentru un prejudicu de 1,542 miliarde de lei. Politistii din Oltenita au ales numai 16 contracte de depozit la termen neinregistrate, deoarece, in cazurile in care paguba este mai mare de doua miliarde de lei, dosarul este inaintat Inspectoratului Judetean. Analizand cazul, procurorii au dispus cercetarea invinuitei in stare de libertate, considerand ca -nu prezinta pericol social-.
Dupa parerea politistilor locali, CEC ar trebui sa despagubeasca deponentii escrocati, deoarece Irina Burca a putut sa insele atatia oameni in baza statutului ei de functionar al acestei institutii.
Mecanismul escrocheriei
Ancheta politiei a descoperit ca Irina Burca, in varsta de 37 de ani, opera atat legal, cat si ilegal. In prima situatie, atunci cand avea de-a face cu persoane care ar fi putut pune intrebari stanjenitoare pentru ea, intocmea contracte cu numar de inregistrare si chitanta de depunere, documente care apareau si in evidenta sucursalei municipale. In cel de-al doilea caz, cand depunatorii erau oameni simpli, deseori tigani, contractele nu aveau numar de inregistrare si nici chitante. Pentru a se pune la adapost de surprize, functionara le spunea ca nu pot sa ridice bani decat de la filiala ei, eventualele solicitari fiind satisfacute din banii incasati de la alti creduli. De asemenea, pentru a-i atrage, Burca le platea dobanzile la termen si chiar de doua ori mai mari decat prevede regulamentul CEC.
S-ar putea spune ca, in cazul actelor ce figurau si la Oltenita, depunatorii erau asigurati. Nu a fost asa, pentru ca Irina Burca a intocmit, in mai multe cazuri, fise false de lichidare a depozitelor.
Escroaca, fiica a satului
Nascuta si crescuta in Chirnogi, functionara filialei CEC era cunoscuta de toata lumea. Cu toate acestea, parerile sunt impartite, mai ales acum, cand oamenii s-au trezit fara banii depusi. Unii spun ca este o femeie serioasa, constiincioasa si nu-si explica gestul ei. -Pare un om echilibrat – ne-a spus un ofiter de politie -, dar cine poate sti ce se ascunde dincolo de aparente. Poate a trecut printr-o perioada de nebunie, pentru ca o persoana normala nu poate sa faca asa ceva si sa creada ca scapa de pedeapsa…- La randul ei, o functionara din Chirnogi explica lipsa banilor prin propensiunea functionarei spre lux. -Imbracaminte eleganta, cosmetice scumpe, excursii prin tara, timp de saptamani de zile… Toate acestea costa-, crede ea. Un alt aspect al personalitatii celei care este invinuita de producerea unui prejudiciu de aproape cinci miliarde de lei ne-a fost subliniat de un comerciant local.
-Domnule, cand o femeie se apuca de bautura, nu mai poate sa tina si actele in regula. Eu personal am vazut-o o data beata-moarta pe strada. Cadea, se ridica, mai facea cativa pasi, iar cadea… Mi-au spus si altii ca au vazut-o asa-, declara patronul unui mic magazin din Chirnogi.
-Maica, daca nu-mi dau banii, io m-arunc in Dunare!-
Printre cei inselati de Irina Burca se afla si Coman Vasilica, o batranica de 72 de ani. Pentru ea, ca si pentru cei mai multi dintre noi, pierderea a 100 milioane de lei este o tragedie. -Am tot depus, maica, banii la Irina… Tot ce mai castigam vanzand din animale, din pamant, ce mai castiga barbatu-meu, Dumnezeu sa-l ierte, ca munca l-a bagat in pamant. Acu*, am ramas singura si voiam sa ma mut la fiica mea, la Bucuresti- – povesteste, cu lacrimi in ochi, batrana. -Cand sa scot banii, ia-i de unde nu-s! Contractul pe care mi l-a facut Irina nu se gaseste si la Calarasi si de-acolo mi-au spus ca nu au ce sa-mi faca. Eu is batrana si nici nu stiu unde-i Dunarea, da* daca nu-mi dau banii inapoi, o gasesc si m-arunc in apa-, incheie -tata Vasilica-.
-Am pierdut toti banii trimisi de barbatu-meu din Israel!-
Pe drum, suntem opriti de doua femei, de etinie roma, dupa aparente. Prima, Maria Popa, 50 de ani, ne spune ca -tot satul a avut incredere in doamna Irina-, ba chiar ea a indemnat-o pe nepoata ei, Neluta Tarus, sa depuna banii la CEC. Daca Maria Popa nu a pierdut -decat- 59 milioane de lei, Neluta a ramas fara 148 de milioane, bani trimisi de sotul ei, muncitor in Israel. -I-a spus, ca si mie, ca n-are timp sa-i dea chitanta, ca sa vina altadata, ca-i ocupata, si asa, Neluta i-a tot dat bani, fara sa primeasca nici un document. Acu*, la Oltenita, i-o spus ca nu apare cu nici un ban la ei-, afirma femeia. Pana acum nu au fost descoperite decat cele 253 de cazuri de oameni escrocati. Multi dintre ei, batrani, si-au depus banii de inmormantare in speranta ca vor putea sa-si ridice si cate un cavou, altii si-au pierdut banii -de zile negre- sau sumele stranse pentru demararea unor afaceri de familie.