Home Actualitate Cine tremură la Apele Române? Ministerul Mediului a solicitat documentele microhidrocentralelor

Cine tremură la Apele Române? Ministerul Mediului a solicitat documentele microhidrocentralelor

DISTRIBUIŢI

La peste un an de la declanșarea procedurii de infringement împotriva României pentru microhidrocentrale (MHC), ministerul Mediului a solicitat astăzi documentele din teritoriu care au stat la baza construcției acestora. Din totalul de 27 de MHC  menționate de Comisia Europeană ca fiind neconforme în România, 18 sunt avizate de Directorul Administrației Bazinale de Apă Olt, Ion Stoenescu. Am prezentat în mai multe articole cum acest funcționar al statului favorizează anumite firme private, pe criterii numai de el știute și de noi doar bănuite. Am arătat cu documente cum a antedatat contracte pentru MHC și cum Directorul General al Apelor Române Nicolae Bărbieru și Șeful Resurselor Umane, Relu Adam, protejații ministrului Cristiana Pașca-Palmer au mușamalizat totul cu complicitatea ministrului Mediului. Detalii AICI. Problema MHC-urilor a ajuns și în atenția Comisiei Europene care în 2015 a demarat procedura de infringement împotriva României din cauza proiectelor de microhidrocentrale de pe râurile Dejani-Lupșa și Vistișoara de pe versantul nordic  al Munților Făgăraș. Procedura s-a inițiat deoarece România nu a făcut modificările legislative necesare pentru soluționarea problemelor, legislația românească fiind, ca în multe alte domenii, una neclară și cu „portițe” ce transformă în câteva luni cursul superb al unui râu, într-o mică Sahară.
Echipa PROTV de la emisiunea „România Te iubesc!” a reușit să îi smulgă în urmă cu ceva timp ministrului Palmer o promisiune, într-o conferință de presă în care i-au cerut modificarea legislației. Aceasta a promis că va întocmi o listă cu râuri pe care se va interzice fără excepție, amenajarea de captări. Dar nu a menționat vreun termen. Conform legii ministrul poate interveni în planul național de acțiune pentru gospodărirea resurselor de apa intrând în atribuțiile sale strategia, inspecția și controlul. Ministrul a jurat la învestirea în funcție că își va dărui toată puterea și priceperea dar se pare că nivelul său de competență este aproape de zero. Prezentă într-o emisiune TV în 15 septembrie, Palmer l-a lăudat pe Bărbieru ca fiind o persoană integră deși primise nenumărate memorii de la angajații Apelor Române despre cum se fură în teritoriu combustibil, balast, despre cum însuși Bărbieru a fost sancționat disciplinar pentru că a folosit angajații și utilajele instituției în interes personal. Cu toate astea continuăm să credem că Palmer nu s-a lăsat mânjită, ci doar e incredibil de incompetentă.
Abia astăzi, secretarul de Stat responsabil pe domeniul apelor ar fi cerut din teritoriu documentele despre MHC-uri. Vă dați seama ce degringoladă e în minister dacă ei nici măcar nu au documentația din cadrul unei proceduri de infringement.
Vă reamintim că Palmer și Negru au optat în primii ani pentru meseriile de asistentă medicală și respectiv de profesoară de geografie în care severitatea nu-și avea locul. Probabil că ele chiar nu pot să-i controleze și să ia măsuri împotriva lui Nicolae Bărbieru și a lui Dragoș Cazan, directorul pentru reglementări (avize-autorizații) din cadrul ANAR cel care dă dispozițiile aferente în teritoriu, executabile imediat și uite-așa o să ne trezim cu sute de hidrocentrale în timp ce doamna Palmer zace în globul ei de cristal și se pozează cu soțul  „străjuiți de Bucegi și Piatra Craiului, îmbătați de mirosul fânului proaspăt cosit și împletind cununi din flori de sânziene”, după cum ne-a povestit chiar ea, delicată și diafană, pe Facebook. . Un alt exemplu în care Cazan ar trebui luat la bani mărunți este faptul că a aprobat în mod continuu derogări de la indicatorii de calitate peste limitele legale admise, fără justificare dată de vreun act normativ pentru Uzinele Sodice Govora, bugetul de Stat pierzând astfel milioane de EURO.

Am întrebat-o pe doamna Palmer în urmă cu trei săptămâni dacă atunci când l-a numit pe Bărbieru director general la ANAR știa că acesta a folosit angajații și utilajele instituției în folosul fiului său, fiind sancționat disciplinar pentru asta. Nu a catadicsit să răspundă, contrar legii, transparența promisă de guvernul Cioloș fiind facultativă pentru domnia sa. Urmează să ne adresăm instanței competente catre o va obliga să ne răspundă. Menționăm că până și miniștrii de tristă amintire Plumb și Gavrilescu răspundeau presei la întrebări, conform Legii 544/2001. Doar pe vremea lui Adrian Năstase miniștrii refuzau să răspundă jurnaliștilor.
Singura explicație care ar exonera-o pe Palmer ar fi că cei de la biroul de presă care au recepționat întrebările nu au anunțat-o și atunci ar fi doar insubordonare și nu lipsă de transparență. Vom vedea la instanță.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.