Mihaela Țiganu (Rădulescu, etc.) reușește o nouă performanță mediatică, sărind la bătaie, cu două zile în urmă, atacând reporterii ziarului „Libertatea“ și lansând apoi în propria emisiune de ieri un șir de acuze și de atacuri – inclusiv la adresa colegului ei, Lucian Mândruță, pe care l-a acuzat că s-a dedulcit la banii lui Elan „Nu-Știu-Cum“. Ieșirea turbată a Mihaelei împotriva celor de la „Libertatea“ s-a datorat nervilor acumulați în interviul acordat Antenei 1 de fostul soț, Elan Schwartzenberg, care a făcut-o praf pe divă, cu doar o oră înainte de incidentul cu reporterii. Elan a fost lăsat să vorbească într-o emisiune, chiar la Antenă, sub bagheta lui Mândruță, unde fostul bărbat al Mihaelei a dezvăluit istorii pline de miez de scandal despre focoasa-i ex-soție amatoare „de partide de sex în trei, de adulter, de orgii și de exhibiționism sexual“.
Elan a acuzat-o încă o dată pe Mihaela că a trăit – pe banii lui – ca o milionară ani de-a rândul, „cu ceasuri de sute de mii, bijuterii de milioane, sute și mii de pantofi sau haine“ și a negat că a amenințat-o și că se folosește de puterea sa de milionar „ca să distrugă o femeie cu un copil în brațe“.
Elan a intrat pe o pantă a confesiunilor lacrimogene, mărturisind, spășit: „Îmi cer scuze că sunt milionar. Pot explica orice cent pe care l-am făcut în viață, pe care am plătit taxe întotdeauna, dar eu nu trăiesc ca un milionar. Eu sunt un om modest. Consider că sunt un milionar decent“.
Șocanta declarație a moldoveanului de origine evreiască ne-a făcut să-i dăm dreptate pentru o clipă Mihaelei, cea care a invocat deficitul de credibilitate al lui Elan și a pus degetul pe bubă, respectiv pe problema averii necurate a lui Elan, din care vrea și ea să se înfrupte, totuși.
„Milionarul decent“
Aflat între personajele din „Top 300“, Elan Schwartzenberg ar deține o avere de 50-60 milioane USD. Cum a făcut Elanul această avere în doar câțiva ani, atâta vreme cât în România nu a apărut ca investitor decât într-o companie extrem de nerentabilă, botezată Pasărea SRL, care avea ca obiect de activitate economia vânatului?
„Moldovean“ ca și Mihaela Țiganu, Schwartzenberg a emigrat în Israel împreună cu familia sa la vârsta de 12 ani. Nouă ani mai târziu s-a reîntors în țară și a studiat stomatologia – profesie pe care nu a practicat-o niciodată. Revoluția l-a prins în anul al III-lea de facultate, iar în domeniul afacerilor a început „cu o combinație“ cu „de toate și nimic“. În perioada '92-'95, el spunea că a fost „implicat într-un bar, o discotecă, laboratoare foto, electronice, consignații, inclusiv import de blugi“.
Ulterior, el a părăsit comerțul cu mărunțișuri, devenind administrator al Exclusiv Media, o companie fondată în septembrie 1997, proprietate a Collio Financial SA (off-shore înregistrat în Insulele Virgine Britanice). La trei ani de la înființarea Exclusiv Media, în februarie 2000, Collio Financial SA și-a schimbat denumirea în OME Limited – această din urmă companie fiind caracterizată de Schwartzenberg drept „o coajă“- adică un paravan bun pentru afaceri la limita legii.
Schwartzenberg și-a cucerit faima în iunie 2000, atunci când Exclusiv Media (n.r. – Schwartzenberg nu apare deloc în acte) a fost vândută companiei britanice News Outdoor Limited (deținută în proporție de 75% de către News Corporation Europe, proprietate a magnatului Rupert Murdoch). Odată cu vânzarea Exclusiv Media și uzând de presupuse relații în mediile politice de vârf ale Israelului, Schwartzenberg a reușit să intre în diverse medii selecte de la București – cu sensibilitate către Orientul Mijlociu – care i-au permis să fie „în miezul problemei“.
Ascensiunea sa are legătură directă cu Partidul la modă în acea vreme – PSD-ul – și cu cel mai trendy producător de ouă al epocii, Adrian Năstase.
Lansare pe valul PSD
Trecutul său nu este nici pe departe atât de imaculat pe cât afirmă acesta: de exemplu, în 2000, Schwartzenberg a fost acuzat de două societăți – asociate în afaceri, cu sediul în principatul Liechtenstein – pentru înșelăciune. Cristalle Securities Limited și Lunara Investments Limited au susținut că Elan Schwartzenberg le-a înșelat cu suma de 1.191.808,55 dolari, iar pagubele produse celor două firme s-au situat la 1.700.000 dolari. Trei ani mai târziu, Elan a fost cercetat pentru acuzația de neînregistrare a sumei de 1.341.808 dolari în contabilitatea firmei Exclusiv Site Development și a fost acuzat de cinci infracțiuni, toate deosebit de grave – folosirea cu rea-credință a creditului societății, fals în înscrisuri sub semnătură privată, trafic de influență, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și favorizarea unei societăți cu care avea relații de afaceri. Elan era bănuit că ar fi transferat sume importante de bani în firme off-shore din străinătate și, în mod special, în cele din Israel, un paradis fiscal pentru unii dintre bogătașii României.
Elan a scăpat fără probleme deoarece, a afirmat mass-media, dosarul a fost „soluționat“ favorabil de procurorul Victor Ponta, devenit ulterior șef al Corpului de Control al premierului de atunci, Adrian Năstase.
Elan a fost vicepreședinte al unei fantomatice Asociații pentru Promovarea Tinerilor, alături de Ponta și de alte figuri proeminente ale PSD sau care gravitau în zonă: Șerban Roibu (fiul senatorului PSD Aristide Roibu – trezorier PSD), Simona Culcea (consilier PSD), Ion Bazac (ex-secretar de stat la Mediu), fiul magnatului G.C. Păunescu, George Marius, Remus Truică – director de cabinet al lui Adrian Năstase, căruia Elan i-a fost editor al unui volum tradus în ivrit, pentru uzul israelienilor setoși de cultura emanată din toți porii lui Năstase.
În contrapartidă, Elan a căpătat tot felul de „cadouri“ de la guvernarea omului de cultură Năstase. De exemplu, via Mazăre, lucrările de reparații capitale de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța – sumă care depășea cu mult costurile ridicării unei noi instituții spitalicești – au fost atribuite în urma unei licitații către trei companii israeliene – Baran Project Ltd, U. Dori Engineering Works Corporation Ltd și Malibu Israel Ltd – aceasta din urmă având în divizia sa de construcții un parteneriat fifty-fifty cu Consorțiul Ashtrom – Roichman. Toate aceste companii se aflau în cercul gravitațional al prea-curatului, decentului Elan, iar sumele aflate în joc au ajuns la cote mult mai mari.
Tunuri de sute de milioane de dolari
Schwartzenberg a sărit de la evaziuni „mărunte“ la tunuri de sute de milioane de dolari.
„Curentul“ a relatat, cu ani în urmă, într-o investigație marca O. Zară, istoria consorțiului Ashtrom – Roichman, care a primit cadou nu mai puțin de 181 milioane de la guvernarea Năstase, israelienii câștigând, la pas, mai multe contracte extrem de profitabile. Ca exemple figurau câteva dintre „lucrările“ considerate de presa vremii mari tunuri ale guvernării Năstase. Astfel, în 2002, Ashtrom International & Roichman Bros Infrastructures a realizat lucrările la DN 2 Roman-Bacău, proiectul costând circa 23,1 milioane de dolari. În 2003, consorțiului israelian i-a mai fost atribuit, de către autoritățile locale din municipiul Constanța, fără licitație, prin concesiune, un alt contract de aproximativ 42 milioane de euro, pentru repararea găurilor stradale din localitatea lui Radu Mazăre, extrem de apropiat de Elan.
Tot „Curentul“ atrăgea atenția, în 2004, asupra unui plan diabolic – regizat cu ajutorul lui Elan Schwartzenberg și al unor personaje oficiale – prin care magnații creditelor nerambursate din spatele dubioasei afaceri DAC Air intenționau să se înfrupte cu 214 milioane de dolari din pușculița publică.
Povestea poate continua, mult peste paginile scrise până acum în „Curentul“, cert este că istoria „milionarului decent“ Elan „Nu-Știu-Cum“ este cu mult mai complexă decât ne povestește, lapidar, ex-consoarta sa, Mihaela. Care are temei serios să bată din picior cerându-i lui Elan, la schimb, accesul la pușculiță, deoarece, pe fond, pușculița familiei s-a umplut din banii poporului. Pe undeva, Mihaela face un fel de haiducie, încercând să recupereze de la micul ovreiaș de Moldova câte ceva din resturile tunurilor trase de acesta românilor. Go for it, Mihaela!