Home Actualitate Circulatia pe calea ferata – pusa in pericol de hotii de fier...

Circulatia pe calea ferata – pusa in pericol de hotii de fier vechi

DISTRIBUIŢI

Furtul de fier vechi din trenuri a atins cote alarmante, bande organizate de tigani specializandu-se in asfel de -operatiuni-. Marea problema in cazul acestei infractiuni nu o constituie, neaparat, prejudiciul adus societatilor carora le apartin deseurile metalice, ci pericolul pe care il reprezinta bucatile de fier aruncate din trenuri. Nu de putine ori, acestea pun in pericol siguranta pe caile ferate, mecanicii de locomotiva trebuind sa fie deosebit de atenti pentru a preveni eventualele accidente. Aceste concluzii au fost desprinse in urma analizei realizate de catre specialistii din cadrul Politiei Transporturi, care au atras atentia ca acest gen de fapte tinde sa devina -un fenomen- din ce in ce mai greu de controlat.

Cel mai mare numar de furturi din garniturile de trenuri ce transporta fier vechi se inregistreaza in zona comunelor din jurul Bucurestiului, pe drumul spre Constanta si in perimetrul cuprins intre Cernavoda si Portul Constanta. -De la inceputul anului, furturile au luat o amploare deosebita. Cea mai mare parte a acestora – in Capitala – se produc in zona Progresul – Bucurestii Noi – Triaj-Chitila sau in jurul haltei Faur. In zonele respective s-au format adevarate bande specializate, compuse, in cea mai mare parte, din cetateni de etnie rroma. Fierul sustras din trenuri este imediat vandut centrelor specializate-, explica comisarul-sef Costica Luca, seful Serviciului Operativ din cadrul Politiei Transporturi. In timp ce trenul ruleaza cu viteza redusa, hotii se urca in vagoane si arunca fierul din garnituri. Pentru eficienta maxima, trenul este atacat de sase-sapte oameni, care, in cateva zeci de minute, reusesc sa -descarce- sute de kilograme de deseuri. O data operatiunea incheiata, fierul este colectat si vandut. -In situatiile de acest gen, principala problema o reprezinta bucatile de metal ce ajung pe calea ferata. Pe hoti nu ii intereseaza ca pun in pericol circulatia feroviara, ei incearca sa arunce cat mai mult fier din vagoane. Asa se face ca, de multe ori, bucati destul de mari de otel sau tabla ajung pe sinele de tren, iar in cazul in care, pana ajung ei sa-l colecteze, trece un alt tren, accidentul este inevitabil-, adauga inspectorul-sef Costica Luca. Ultimul accident de acest gen a avut loc in luna octombrie, in momentul in care locomotiva unui marfar a fost grav avariata dupa ce a lovit o bucata de metal aruncata pe sina.

Sute de atacuri in fiecare luna

In cazul in care nu pot arunca fierul din mers, tiganii nu ezita sa opreasca garniturile de tren, actionand dispozitivele de franare. Acest mod de actiune este si mai periculos, intrucat trenul franeaza in mod violent, de cele mai multe ori rupandu-se legaturile de tractiune. Numarul furturilor inregistrate intr-o luna este de peste 80. In primele 10 luni ale anului, doar in judetul Constanta s-au inregistrat peste 750 de astfel de furturi, in care au fost implicate peste 800 de persoane. In judetul Dolj s-au inregistrat alte 44 de asemenea furturi, fiind implicate peste 90 de persoane. Aceeasi situatie se inregistreaza si in zona Vaii Jiului sau in judetele Prahova si Hunedoara. Statisticile politiei sunt realizate doar in baza talhariilor raportate de mecanicii de locomotiva, dar acestia prefera de foarte multe ori sa nu se mai complice cu reclamatiile. -Pericolul este dosebit de mare, dar, din pacate, de multe ori nu putem face nimic. Nu avem suficienti oameni si nu putem sa urcam in fiecare tren cate un politist. Discutam cu cei de la CFR, astfel incat sa realizam un plan comun de actiune in care sa fie inclusi si jandarmii, precum si societatile de paza, pentru ca nu putem permite ca aceste furturi sa ia amploare-, adauga comisarul-sef Costica Luca. Sambata seara, intr-un centru de colectare din Constanta, politistii de la Sectia Transporturi Constanta au descoperit noua tone de fier vechi furat din vagoane ale CFR, alte trei tone fiind descoperite in doua autoturisme cateva ore mai tarziu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.