Duminică seara coaliția de guvernare a stabilit să dezincrimineze prin lege abuzul în serviciu când paguba provocată e sub 250.000 de lei. Ca și în cazul ordonanței 13, modificarea s-a făcut pe furiș, printr-un amendament depus cu puțin înainte de votul final.
După ce senatorii puterii au votat modificarea, Ciolacu și Ciucă au dat înapoi cerând Ministerului Justiției să stabilească un prag.
Ministerul Justiției a comunicat în această seară:
În legătură cu proiectele legilor de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură penală pentru implementarea în aceste două legi a deciziilor Curții Constituționale a României, proiecte elaborate de Ministerul Justiției în anul 2022 și aprobate de Guvern la 28.12.2022, Ministerul Justiției face următoarele precizări:
1. În legătură cu infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art.297 din Codul penal, Decizia Curții Constituționale a României nr.392/2017 prevede:
a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ținută de obligația de a interpreta o dispoziție legală în sensul de a produce efecte și pentru a da, astfel, un sens constituțional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale”;
b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii.”
2. Nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
3. Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei.
DIVERSIUNI, DIVERSIUNI, MANIPULARE, PROPAGANDA.
PARTIDUL SI SECURITATEA: PRIVILEGII NENUMARATE IN CRESTERE PERMANENTA SI HOTIE FARA DE PEDEAPSA.
Mai PNListilor,PSDistilor si UDMRistilor,voi ati inebunit ma sau nu ati fost sanatosi niciodata ?,cum sa dati o lege care sa spuna ca furtul direct sau printro alta decizie care aduce o paguba de 250.000 de lei banului public din bugetul local sau central al statului este permis de lege,pai mergand pe aceasi logica inseamna ca oricare roman poate sa fure pana la o valoare de 250.000 de lei caci asha este in democratie,totzi oameni au aceleasi drepturi si obligatii in fata legi(adica cei cu functii au salarii mai mari decat muncitori normali au si obligatii mai mari fata de tara care ii plateste de la bugetul local sau central caci tocmai daia au salarii mai mari,logic nu ?)pentru ca abuzul in functie este tot un furt cu mentiunea ca asta este un furt la cel mai innalt nivel cand vine vorba de stabilirea pedepsei pentru ca abuzul in serviciu este acel furt care afecteaza o comuna,un orash sau o tara intreaga,nu este acel furt banal in care hotul produce un prejudiciu doar unei persoane sau familii de la care hotzul a furat.
IN romania EXISTA DOAR PARTIDUL SI SECURITATEA.
S-AU SPERIAT… 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
DE „furia” „poporului”… 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
PRIVILEGII DUBLATE LA FIECARE DOI ANI, NUMARUL DE PRIVILEGIATI CRESTE PERMANENT.