Home Actualitate Clientela politica a PSD a tocat banii destinati inundatiilor

Clientela politica a PSD a tocat banii destinati inundatiilor

DISTRIBUIŢI

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a anuntat ca, in ultimii cinci ani, 11 firme de constructii hidrotehnice au incasat peste 1.500 de miliarde de lei pentru executarea celor 32 de obiective de investitii in zonele calamitate din judetul Timis. In realitate, cele mai multe fonduri au fost directionate catre firmele prietenilor fostului ministru Aurel Constantin Ilie, iar majoritatea lucrarilor de proiectare au fost efectuate de catre firma sotiei sale – SC Aquaproiect SA Bucuresti. Practic, Aurel Constantin Ilie a creat un mecanism diabolic prin care controla toate fondurile destinate Apelor incepand de la proiectare pana la executie.

In majoritatea comisiilor de licitatie si receptie a lucrarilor erau aproape in permanenta doi locotenenti ai fostului ministru – directorul de investitii al Ministerului Mediului, Daniel Stacescu, si consilierul pensionar Alexandru Manescu.


Mai mult, omul de incredere al fostului ministru Daniel Stacescu a fost in Consiliul de Administratie al firmei de constructii SC Hidroconstructia SA, dar si la firma controlata de sotia fostului ministru, SC Aquaproiect SA. Astfel, cu o mana dadea banii ministerului si cu cealalta ii primea.

Trebuie precizat Aurel Constantin Ilie nu ar fi putut realiza aceste performante daca nu si-ar fi plantat oameni fideli in fiecare loc de unde se puteau scurge bani. Prima echipa era formata din angajatii din minister, la care se adaugau cei de la Apele Romane. Astfel, de mai bine de opt ani, investitiile Apelor Romane sunt dirijate de catre Vasile Ofinias. Indiferent de cine a fost director la companie, aceasta a facut legea, fiind cureaua de transmisie intre institutie si constructori sau proiectanti. Nimeni nu l-a intrebat de sanatate sau de modul cum s-au gestionat banii veniti de la buget.

In categoria dirijorilor eterni de fonduri poate fi inclusa si Melania Manea, care de ceva timp navigheaza intre finantele ministerului si cele ale companiei.

Denuntatorul lui Lasau si Vizer, prietenul lui Aurel Constantin Ilie

Cele mai multe fonduri au fost inghitite de catre societatea Repcon Oradea, controlata de catre Mircea Nistreanu. Acesta s-a remarcat prin prietenia trainica cu Aurel Constantin Ilie si cu mai multi lideri PSD din zona. In decursul anului trecut, Nistreanu a fost cel care l-a denuntat la PNA pe fostul sef al finantelor bihorene Ioan Lascau, dar si pe omul de afaceri Iosif Vizer.

O alta societate care a beneficiat de fonduri pentru lucrarile din zonele inundate din judetul Timis a fost SC SAITIM SA, care la ora actuala nu figureaza in scriptele Registrului Comertului. In anii trecuti, printre administratorii acestei firme s-a numarat si fostul ministru al sanatatii Ovidiu Branzan.

Stere Farmache, in Consiliul de Administratie de la Hidroconstructia

Printre firmele care au avut mare trecere la vechea guvernare se numara si SC Hidroconstructia SA. Potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, printre cei care se afla in Consiliul de Administratie la aceasta firma se numara Daniel Stacescu si Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti. In timpul celui de al doilea mandat al lui Ilie, in Consiliul de Admnistratie al SC Hidroconstructia SA s-a aflat si Costica Sofronie, la vremea aceea director general al Apelor Romane.

Constructorul de vile ministeriale

Firma cu mare trecere la Aurel Constantin Ilie a fost si ramane SC APASCO SA Maneciu. Fostul ministru a avut grija ca o parte din bani sa fie dirijati si catre aceasta firma, mai ales ca aceasta i-a construit vila din Prahova. Peste 59% din actiunile de la Apasco sunt detinute de catre Marian Stelian, restul sunt impartite de Gheorghe Asanache (15,5%), Gheorghe Dorobantu (5,9%) si alti actionari (19%). Printre cenzorii acestei societati se numara si primarul PSD din Valenii de Munte, Stelian Manolescu. Prin 1998, SC Apasco SA a creat inca o firma unde detine 99,6% din actiuni denumita Apasco Const SRL Maneciu, al carei sediu se afla langa societatea controlata de Marian Stelian.

Printr-o capusa, s-a preluat monopolul proiectarilor hidrotehnice

In aceasta ecuatie a circulatiei banilor pentru ape a intrat Aquaproiect Bucuresti singurul institut de specialitate din acest domeniu. Pachetul majoritar de actiuni al institutului este detinut de omul de afaceri din Targu Ocna Ion Vranceanu, iar conducerea este asigurata de catre Liliana Ioana Dragan. La prima vedere, totul pare in regula. Insa, mecanismul prin care banii circula de la minister catre C.N. Apele Romane si Aqua Proiect este unul extrem de simplu si benefic pentru cei intrati in acest angrenaj. MAPM da bani catre Apele Romane pentru studiile de proiectare comandate de companie la Aqua Proiect. Potrivit unor surse de incredere din minister dar si de la Aqua Proiect, directoarea Ioana Dragan este ruda cu fostul ministru Aurel Constantin Ilie, dar acesta neaga, sustinand ca -ne cunoastem de mult timp si, in plus, am fost colegi multi ani-. In mai 2003, directoarea Ioana Dragan infiinteaza cu sotia directorului de la Apasco Maneciu, Alexandrina Stelian, firma Apaproiect SRL, cu sediul pe Giuseppe Verdi nr.2. Unul dintre scopurile pentru care a fost creata a fost si acela de a fi o unitate de management pentru Aqua Proiect. Ca atare, intre Aquaproiect si Apaproiect s-a incheiat un contract de management prin care sereleul celor doua doamne incaseaza un comision de 4% pentru toate studiile comandate si platite de MAPM prin intermediul C.N. Apele Romane SA. Ulterior, Apaproiect a preluat Aquaproiect si astfel sotia lui Aurel Constantin Ilie a preluat controlul proiectarii hidrotehnice din Romania.

Tot in perioada cand se infiinta Apaproiect SRL, conducerea C.N. Apele Romane SA a decis marirea tarifului unei ore de proiectare de 20.000 de lei la 60.000 de lei. Simpla coincidenta?!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.