Home Actualitate Clopotelul suna a greva!

Clopotelul suna a greva!

DISTRIBUIŢI

Aproape 20% din populatia tarii se afla de astazi in greva generala pe termen nelimitat. Aproximativ 300.000 de cadre didactice, peste 660.000 de studenti si 3,5 milioane de elevi au renuntat la cursuri, pana cand guvernul nu va aloca Educatiei un procentaj suficient de mare din Produsul Intern Brut pentru ca invatamantul sa se apropie de nivelul european. Daca profesorii au decis totusi sa se prezinte la program in scoli si universitati, dar fara sa predea, studentii au preferat sa ramana in camine. In cazul elevilor, cei de la clasele mici au asigurata supravegherea de catre invatatori, liceenii avand de ales intre a merge la scoala si a sta acasa.


Desi liderii sindicali ai celor patru fereratii reprezentatrive din invatamant s-au intalnit, sambata, cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu alti reprezentanti ai guvernului, pentru a gasi o solutie de evitare a grevei generale, rezultatul a fost unul negativ.

La finalul intalnirii, Razvan Bobulescu, liderul universitarilor, declara ca profesorii isi mentin decizia de a intra in greva generala cu incepere de astazi, avand in vedere ca discutiile de sambata au fost pur informale, nefiind avansata nici o cifra legata de bugetul pentru educatie. Liderul sindical a precizat ca sindicatele cadrelor didactice asteapta o oferta, pentru a putea incepe negocierile efective cu guvernul cu privire la finantarea invatamantului.

-A fost o intalnire informala, in care primul-ministru a vrut sa afle direct de la noi cum stau lucrurile si a incercat, ce-i drept, sa ne convinga sa renuntam la greva generala. Nu s-a avansat nici o cifra, dar premierul a recunoscut ca nu se poate ca salariile din invatamant sa fie inghetate in 2006-, a spus Bobulescu, presedintele federatiei sindicatelor -Alma Mater-.

Potrivit lui Bobulescu, in aceste conditii, -programul de proteste ramane neschimbat-: de astazi cadrele didactice si studentii intra in greva generala, iar maine – cand ar urma sa inceapa discutiile in plenul parlamentului pe tema bugetului pe 2006 – vor organiza un pichet, la Palatul Parlamentului.

Premierul vrea sa suspende protestele

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va trimite sindicatelor din invatamant, la inceputul acestei saptamani, un document oficial prin care le va solicita sa accepte derularea negocierilor, incepand cu 9 noiembrie, simultan cu suspendarea grevei pe perioada acestor discutii.

Profesorii au intrat in greva pentru ca au considerat ca bugetul educatiei va fi in continuare prea mic, sub 4% din PIB, desi s-a decis ca acesta va fi suplimentat cu 1.800 miliarde de lei.

FSLI, FEN, -Spiru Haret- si -Alma Mater- solicita alocarea a 6% din PIB pentru invatamant, in 2006 (conform standardelor din Uniunea Europeana si promisiunilor electorale), precum si o rectificare de buget – pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005 – de 850 miliarde de lei vechi necesari acoperirii cheltuielilor salariale pe trimestrul al IV-lea din acest an.

Cadrele didactice mai vor salarii duble de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea, discutarea si promulgarea Legii salarizarii din invatamant.

-Give me 5- la suta din PIB pentru invatamant

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) lanseaza campania -Give me 5- prin care doreste sa promoveze la nivel national ideea de investitie in invatamantul romanesc prin alocarea pentru acesta a cel putin 5% din PIB. Campania se lanseaza astazi, simultan, in toate centrele universitare in care activeaza organizatiile membre ANOSR. Studentii vor ca prin alocarea a 5% din PIB pentru educatie sa fie puse in functiune sase camine cu o capacitate de 2.226 de locuri la sase universitati si sa se creeze premisele pentru finalizarea altor doua cu o capacitate de 592 locuri in 2007. De asemenea, ei doresc finalizarea lucrarilor de consolidare incepute in anii anteriori la patru camine studentesti, terminarea lucrarilor la alte 27 camine din 15 universitati si reabilitarea unui numar de aproximativ 60 camine. Campania mai vizeaza modificarea Legii invatamantului in conformitate cu prevederile procesului Bologna si cu realitatile impuse de dinamica pietei fortei de munca, precum si clarificarea statutului masteranzilor si doctoranzilor, in conditiile modificarii structurii procesului educational. De asemenea, ANOSR mai doreste reducerea efectiva cu 50% a costurilor de transport in reteaua CFR, indiferent de categoria trenului, cresterea cuantumului burselor si identificarea unor solutii alternative in mediul privat (burse private). Campania va consta in strangerea de semnaturi de la studenti, care vor fi inaintate Ministerului Educatiei si Cercetarii impreuna cu un memoriu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.