Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este instituție publică, autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, al cărei principal obiect de activitate îl reprezintă asigurarea funcționării unitare și coordonate a sistemului asigurărilor sociale de sănătate din România. Pintea a anunțat luni seara la Antena 3 că singura soluție pe care o are în rezolvarea crizei cardurilor de sănătate este subordonarea instituției.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat, luni, că mentenanța pentru baza de date a sistemului informatic de sănătate a expirat în luna ianuarie 2019 și că alte două componente, respectiv infrastructura de comunicații și dosarul de sănătate nu sunt actualizate din 2016.
„Astăzi am avut o discuție cu președintele Casei și cu reprezentanții unei firme de IT, iar de dimineță am avut o discuție cu șeful Corpului de Control care din luna iunie face niște verificări la Casa Națională. Am cerut permisiunea primului ministru pentru că această Casă nu este în subordinea Ministerului Sănătății, dar pentru că răspund de sănătatea publică din România, cu siguranță am fost interesată de ceea ce se întâmplă”, a spus Pintea, subliniind că marți va propune premierului o subordonare a Casei.
„Am mai avut un raport anul trecut. Prin urmare, credeam că lucrurile vor intra în normal. Anul acesta, pe parcurs mi s-au spus niște lucruri. Mi s-a spus că o parte dintre componente nu sunt mentenate, două dintre ele din 2016. Una dintre componente e cea prin care se gestionează dosarul electronic de sănătate, care teoretic ar trebui să funcționeze. Anul trecut am modificat legislația pentru că a fost o problemă cu constituționalitatea, dar nu a afectat funcționarea sistemului. Ce s-a întâmplat acum concret e legat de componenta privitoare la baza de date. În momentul în care se introduce cardul în cititor, această componentă trebuie să valideze calitatea de asigurat a celui care are acel card. În acel moment ai înregistrat consultația, dar dacă baza de date nu răspunde, acea consultație nu poate fi validată, deci nu poate fi decontată”, a mai spus ministrul.
Sorina Pintea a spus că va propune demiterea președintelui CNAS, spunând că are mai multe variante pentru înlocuirea președintelui CNAS pe care le va propune premierului.
„Am stabilit niște măsuri pe termen scurt, măsuri pe termen mediu și măsuri pe termen lung. Prima măsură e lansarea acestei proceduri de urgență pentru achiziția mentenanței la baza de date. A doua mare problemă pe care o are acest sistem este stocarea informațiilor. Atunci când sistemul nu merge, utilizatorii încearcă să introducă cardul de mai multe ori. Acele date rămân stocate. Capacitatea de stocare a sistemului e ocupată 98%. Vă imaginați că în maxim șase luni se poate bloca din nou sistemul”.
Ministrul Sănătății a precizat faptul că PIAS-ul, platforma informatică este alcătuită din nouă sisteme și că dacă aceste nouă sisteme nu au mentenanță în același timp, „cu siguranță apare o sincopă undeva, ori când ai sisteme care nu au mentenanță din mai 2016, din 2016 de la final, infrastructura de comunicații, cu siguranță apar sincope”, a precizat Pintea.
Sursa citată a declarat și faptul că desi au fost proceduri in licitație, unele au fost anulate, unele au fost contestate, însă în opinia sa, oficialii CNAS „puteau să găsească soluții sau dacă nu găseau solutii, să ceară ajutor chiar Minsiterului Sănătății”.
De ani de zile se greșește la CNAS, a mai spus ministrul Sănătății.